On-line terapie nestačí, tvrdí psychologové. Řešením by podle nich bylo znovuotevření ordinací

Množství osob s psychickými problémy se podle Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) za období pandemie koronaviru téměř ztrojnásobilo. Psychologové, kteří pracující jako živnostníci, nabízí teď pouze on-line terapie, na spoustu klientů se navíc vůbec nedostane. Vláda chce dát některým terapeutům peníze na to, aby mohli své služby poskytnout zdarma i dalším klientům. Podle terapeutů v Česku by však bylo mnohem efektivnější, kdyby mohli své ordinace opět otevřít.

Terapeuti, kteří pracují na živnostenský list, nabízí sezení po internetu už od října. Vzhledem k tomu, že lidí s psychickými problémy nadále přibývá, zejména kvůli pandemii koronaviru, nestíhají péči o všechny své klienty.

Někteří klienti dokonce tvrdí, že on-line konzultace nemají takový efekt jako osobní setkání. U spousty pacientů navíc terapie po internetu vůbec není možná, přes kameru totiž nelze zajistit nezbytné důvěrné prostředí s terapeutem. 

„Náš mozek se vyvíjel v kontaktu, i ve fyzickém kontaktu. Vím, že řada klientů si opravdu stěžuje na to, že to není ono,“ popisuje současnou situaci psychiatr z CNS-Centra v Třinci Michal Raszka.

Nedostane se na všechny

Zatímco někteří klienti sezení kvůli on-line prostředí odmítají a ruší, na jiné se v době akutního problému ani nedostane. Na příjem k on-line pohovoru čekají týdny, údajně to může trvat i několik měsíců. Podle NÚDZ se totiž výskyt duševních onemocnění v době pandemie ztrojnásobil. Nejde však pouze o ty nejvážnější případy, ve statistikách jsou například i lidé,  kteří mají problém s nespavostí.

Podle Raszky je velký problém například u matek, jejichž děti teď nemohou chodit do školy. Podle statistik NÚDZ má asi třicet procent žen depresivní příznaky. 

Pomůžou peníze od státu?

Terapeuti tvrdí, že by se situace výrazně zlepšila, kdyby se ordinace opět otevřely. On-line terapiemi jsou totiž možnosti jejich práce podstatně zúžené. Česká asociace pro psychoterapii vládu žádala o výjimku ze zákazu činnosti, ale neúspěšně.

Nyní chce kabinet společně se Všeobecnou zdravotní pojišťovou (VZP) vybrat asi dvě stovky terapeutů, kterým bude platit za klienty. Podle Raszky by měli terapeuti dostat na jednoho pacienta osm tisíc korun. „I kdyby on-line terapie byly uhrazeny úplně, tak stále ta péče je v současné době nedostupná,“ upozornil.