Ombudsman podporuje vznik zákonem dané databáze pravomocných rozhodnutí soudů

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček podpořil systematické a povinné zveřejňování pravomocných soudních rozhodnutí ve veřejně dostupné databázi zakotvené v zákoně. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková. Databáze anonymizovaných pravomocných rozhodnutí soudů všech stupňů by podle ombudsmana posilovala transparentnost a předvídatelnost rozhodování soudů a pomohla by sjednocovat judikaturu.

V současnosti zveřejňování soudních rozhodnutí upravuje podle ombudsmana instrukce ministerstva spravedlnosti. Existuje veřejně přístupná databáze rozhodnutí vrchních a krajských soudů. Počet zveřejněných rozhodnutí nižších soudů je ale podle Křečka nízký, neboť nemají povinnost databázi naplňovat.

Právo má být předvídatelné a musí lidem dávat určitou jistotu. To ovšem předpokládá, že nejen veřejnost, ale i soudci se mohou kdykoli seznámit s rozhodováním vrcholných i jiných soudů v typově stejných věcech.
Stanislav Křeček
veřejný ochránce práv

Zřízení Registru judikatury předpokládá poslanecký pozměňovací návrh k vládnímu návrhu novely zákona o soudech a soudcích. Pozměňovací návrh předložil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Křeček upozornil, že v mezinárodním srovnání patří Česká republika v přístupu veřejnosti k soudním rozhodnutím nižších stupňů k nejhorším v Evropské unii. Evropská komise přitom dlouhodobě podporuje zveřejňování soudních rozhodnutí. Mezi země s nejlepším přístupem k judikatuře patří podle ombudsmana Slovensko, Maďarsko nebo i Rumunsko. Na Slovensku po stanovení této povinnosti v zákoně v roce 2011 zprovoznili elektronickou databázi soudní judikatury za méně než rok, upozornil ombudsman.