Předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil. Byl jediným kandidátem

UDÁLOSTI: Předsedou Senátu zůstal Miloš Vystrčil (zdroj: ČT24)

Horní parlamentní komora se ve středu poprvé setkala v povolebním složení, aby rozhodla o svém budoucím uspořádání. Předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Podle dohod senátorských frakcí byl jediným kandidátem. V tajné volbě dostal 73 ze 77 hlasů. Prvním místopředsedou bude jako dosud Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

„Osobně si přeji, aby Senát nepodléhal žádnému účelově orientovanému rádci, aby se nikdy neupínal k žádnému neomylnému a vševědoucímu vůdci. Přál bych si, aby Senát nadále zůstal hrdou lodí s vlastním kompasem,“ uvedl Vystrčil v kandidátské řeči před volbou.

Výsledky hlasování o předsedovi Senátu oznámil šéf volební komise Jan Tecl (ODS), tři hlasy byly podle něj neplatné. Vystrčil po volbě uvedl, že si projevené důvěry velmi váží. Požádal senátory, aby vůči němu nadále zůstali „sice vlídní, ale neúprosní, protože je to hrozně důležité“. Senátoři Vystrčilovo zvolení odměnili dlouhotrvajícím potleskem.

Vystrčil stojí v čele horní komory od 19. února, kdy nahradil zesnulého Jaroslava Kuberu (ODS). Tehdy měl protikandidáta v osobě místopředsedy Senátu Jiřího Růžičku a získal 52 ze 76 odevzdaných hlasů. Také v tehdejší volbě tři senátoři nedali hlas žádnému kandidátovi a čtyři senátoři se z jednání omluvili.

Tisková konference k první schůzi Senátu v novém složení (zdroj: ČT24)

Místopředsedy Senátu jsou Růžička, Horník, Oberfalzer a Seitlová

Místopředsedy Senátu budou nadále Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů společně s Jiřím Oberfalzerem z klubu ODS a TOP 09. Novou místopředsedkyní je Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která ve vedení horní komory nahradila svou klubovou kolegyni Miluši Horskou.

Senátoři o tom rozhodli v tajných volbách v souladu s dohodami senátorských frakcí. Nejvíce hlasů dostal Oberfalzer (ODS), 74 ze 77 odevzdaných. Horník obdržel 71 hlasů, Růžička 69 a Seitlovou volilo 65 senátorů. Prvním místopředsedou Senátu bude jako dosud Růžička. 

Z kandidátů na místopředsedy promluvil před volbou jen Růžička. Senát podle něj ctí zásady demokracie a je mu vlastní svoboda rozhodování a zároveň i zodpovědnost. I za ostatní kandidáty na místopředsedy slíbil, že tyto zásady budou dodržovat a že budou oporou Vystrčilovi.

Podle předsedy volební komise Tecla byly stejně jako při volbě Vystrčila předsedou Senátu tři hlasy neplatné, tedy neoznačené nebo označené jiným než předepsaným způsobem.

Miloš Vystrčil uvedl, že volby vedení Senátu ukázaly, že všechny uzavřené dohody klubů platí. Senátoři podle něj ukázali, že Senát je čitelný, transparentní, srozumitelný a slušný, jak si přeje, aby fungoval. „Tak má vypadat služba občanům a tak by se politici měli chovat,“ uvedl.

Většina nově zvolených senátorů složila slib

Senát v novém složení je téměř kompletní. Ústavou předepsaný slib ve středu složilo 25 z 27 nově zvolených senátorů. Horní komora tak má aktuálně 79 právoplatných členů.

Z jednání se omluvili pouze starostka Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku Helena Pešatová a onkolog a nový vyškovský senátor Karel Zitterbart, oba z klubu Starostů. Mandátový a imunitní výbor ani zatím nemohl jejich zvolení stvrdit, neboť od nich neměl všechny potřebné doklady.

Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou „vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“.

Slib přečetla nová kladenská senátorka Adéla Šípová (Piráti) jako nejmladší členka horní komory. Stejně jako ostatní slib stvrdila svým podpisem a stiskem ruky předsedy Senátu Miloše Vystrčila. 

První schůzi Senátu v povolebním složení zahájila tradičně státní hymna. Na rozdíl od minulosti se jednání odehrávalo za zpřísněných hygienických opatření kvůli pandemii koronaviru.

Senátoři následně potvrdili ustavení volební komise v čele s Janem Teclem z ODS, který vystřídal Jaroslava Větrovského (za ANO), a schválili ustavení mandátového a imunitního výboru.

Senát bude mít nově deset výborů

Senát bude mít nově deset výborů místo dosavadních devíti. Důvodem je rozdělení zdravotního a sociálního výboru. Senátních komisí zůstane nadále osm. Na obsazení míst ve vedení výborů se předem dohodly senátorské kluby.

Nově vytvořený sociální výbor povede bývalá místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Šéfem zdravotnického výboru bude nový senátor a bývalý ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus (ODS) místo primáře novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumíra Kantora (za KDU-ČSL). 

Říjnové senátní volby vyhráli kandidáti hnutí Starostů, kteří zvítězili v 11 z 27 obvodů. Jejich klub Starostové a nezávislí má 24 členů. Nejpočetnějším se ale stal klub ODS a TOP 09 s 27 členy.

Klub KDU-ČSL si zachoval 12 členů, klub hnutí Senátor 21 a Pirátů má sedm členů. Ve volbách propadla vládní ČSSD, která ztratila deset křesel. Tři zbylí senátoři sociální demokracie se proto přidali k zástupcům vládního hnutí ANO a vytvořili devítičlenný klub PROREGION.