Města letos uctí 17. listopad tichou vzpomínkou nebo virtuálně. Zrušila průvody i besedy

Letošní oslavy výročí 17. listopadu budou kvůli koronaviru jiné. Kvůli vládním opatřením města tradiční akce ruší. Lampionové průvody, projevy, hudba a ohňostroj tak nahradí pouze tichá vzpomínka. Některá města ale chtějí podle zjištění ČT akce uskutečnit on-line. Například v Brně budou moci zájemci navštívit místa listopadové revoluce díky interaktivní mapě.

Bez velkých oficiálních oslav se musel letos obejít 28. říjen a 17. listopadu to nebude o mnoho jiné. Některých vzpomínek na události let 1939 a 1989 se sice budou moci lidé zúčastnit, ale pouze prostřednictvím počítače.

Do virtuálního prostředí se přesune studentský festival Brněnský sedmnáctý, jehož program organizátoři právě dokončují. „Plánujeme on-line přenos z našeho studia, kde se uskuteční tři větší debaty, které doplní debaty menší,“ popsal kordinátor festivalu Stanislav Čaban.

Zájemci si budou moci vyslechnout debaty na téma historických listopadových událostí v Brně nebo ekologických stávek na Teplicku před rokem 1989. „Dále chceme zveřejnit archivní materiály o historii brněnských událostí a spustit web s interaktivní mapou s místy, která se v Brně vážou k listopadové revoluci. Ta si pak mohou zájemci projít,“ doplnil Čaban.

On-line průběh oslav plánují i organizátoři akce Korzo národní v Praze. „Abychom lidem umožnili uctít památku bez toho, aby museli přijít osobně na ulici, připravíme live stream piety, u kterého bude možnost za dobrovolný příspěvek zapálit svíčku na dálku a poslat vzkaz se svým jménem. Ten po vytisknutí nalepíme na svíčku, tu samotnou pak k pietě v přímém přenosu položí jeden z našich dobrovolníků,“ popsal ředitel Korza Národní Daniel Peřina. V plánu jsou živé přenosy z jevišť, on-line zpřístupnění přednášek a nahrávek pamětníků, rozvoz občerstvení nebo virtuální filtr na Instagramu v barvách trikolory.

Část oslav Dne boje za svobodu a demokracii se přesouvá do on-line prostoru i v menších městech. Představitelé města Kroměříž připravovali vzpomínkový pořad Světlo pro Kryla. Jeho součástí mělo být symbolické zapálení svíček a koncert s názvem Dialogy s Krylem. Za stávajících podmínek se ale akce konat nemůže. „Nicméně Dům kultury Kroměříž připravuje on-line streamování její upravené koncertní části,“ uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

On-line prostor k oslavám využije i město Krnov. „V den výročí se na webu a Facebooku města objeví článek historika Městského muzea v Krnově,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Na radnici si zase budou moci zájemci prohlédnout výstavu fotografií připomínající události roku 1989 v Krnově.

Virtuálně si 17. listopad připomenou i v Muzeu umění a designu Benešov. Původně byla v plánu debata, na které měl vystoupit historik Petr Blažek a historik a novinář Pavel Žáček. Akce měla být uspořádána ve spolupráci s benešovskými patrioty Vlastou Chromou a Igorem Chromým. Kvůli současné situaci ji muzeum chtělo nejdřív úplně odvolat. Nakonec bude besedu vysílat on-line, ale pouze s některými účastníky.

„17. 11. budeme on-line vysílat přednášku historika Petra Blažka, na které vystoupí i Vlasta Chromá, která bude mluvit o Benešově v roce 1989. Celou přednášku budeme vysílat na našich sociálních sítích (Facebook, Instagram) a dohledatelná bude potom i na našem youtube kanále,“ řekla Alena Ochepovsky, vedoucí programového oddělení Muzea umění a designu Benešov.

Některé akce si však lidé neužijí ani on-line, pořadatelé je totiž zrušili úplně. Jedním z plánů na oslavy 17. listopadu v Nymburce byla i beseda s evangelickým farářem, signatářem Charty 77 a bývalý senátorem Zdeňkem Bártou a politology Janem Burešem a Lukášem Jelínkem. Ti se měli v úterý 10. listopadu zamyslet nad tím, co pro Čechy znamenají svobodné volby. Podle mluvčího Nymburka Petra Černohouse se ale debata kvůli opatřením proti šíření koronaviru neuskuteční. „Bohužel vše bylo zrušeno a k příležitosti státního svátku 17. listopadu budou položeny věnce pouze za přítomnosti zástupce vedení města a bez účasti veřejnosti,“ doplnil Černohous.

Besedu mělo v plánu také Muzeum umění a designu Benešov. Vystoupit měl historik Petr Blažek a historik a novinář Pavel Žáček. Akce měla být uspořádána ve spolupráci s benešovskými patrioty Vlastou Chromou a Igorem Chromým. Kvůli současné situaci se ale ani tato beseda neuskuteční. „Nebudeme dělat žádné besedy ani akce, vše je uzavřeno,“ řekla Magda Zacharieva, tajemnice Městského úřadu Benešov.

I Městské muzeum a galerie v Břeclavi mělo v plánu hned několik akcí. Místo plánovaného lampionového průvodu, koncertu pro děti a vzpomínkových aktů uctí Břeclav státní svátek v tichosti. „Vzhledem k platným vládním nařízením proběhnou vzpomínkové akty formou tiché vzpomínky za účasti vedení města,“ řekla mluvčí Břeclavi Jana Pelcová

O lampionový průvod, ale i ohňostroj a projevy představitelů města a místního faráře letos přijdou i obyvatelé Otrokovic. „V Otrokovicích bývá k této příležitosti tradiční akce lampionový průvod pro děti, poté krátký proslov na náměstí 3. května z úst představitelů města a místního faráře, zazní píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu a pak je tento podvečer zakončen krásným ohňostrojem. Akce bývá velmi navštěvovaná, zejména rodinami s dětmi, ale je zde i prostor pro setkání s přáteli, rodinou či známými,“ popsala mluvčí města Romana Pastuszková s tím, že letošní vládní opatření bohužel neumožňují akce pořádat.

Řada měst však zatím stále nemá o podobě oslav státního svátku jasné představy a čeká, jak se bude situace vyvíjet. Většinou mají radnice v plánu tichou pietní vzpomínku. „V současné době je zatím předběžné hovořit o podobě vzpomínkového aktu k 17. listopadu. Prozatím však Valašské Meziříčí počítá pouze s komorní připomínkou, obdobně jako v případě 28. října,“ popsal mluvčí města Jakub Mikuš.

Některá města naopak kvůli situaci žádné akce letos ani neplánovala. „Město ani spolky v Bruntále vzhledem k situaci v letošním roce nic neplánují,“ řekl mluvčí města Jiří Ondrášek. „Vzhledem k situaci jsme se rozhodli, že v termínech říjnového a listopadového státního svátku nebudeme pořádat žádné akce,“ dodala Eva Miklíková z turistického centra v Lednici.

Podobně jsou na tom i některé pražské městské části. „Žádné akce v plánu nejsou,“ řekl referent tiskového oddělení Prahy 1 Martin Šebesta. Ani v Praze 7 nemají oslavy v plánu. „Akce v tomto termínu v danou chvíli neplánujeme,“ doplnil mluvčí Martin Vokuš.