Třetí povodňový stupeň dál platí na dvou místech na jihu Moravy, celkově hladiny klesají

V Jihomoravském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na dvou profilech na řece Moravě, a to ve Strážnici a v Lanžhotě. Ve Strážnici hladina už od čtvrtka klesá, v Lanžhotě, kam voda dotéká, se hladina už nezvedá.

V Jihomoravském kraji v úterý a ve středu vydatně pršelo, nyní místy znovu poprchává. Ve Strážnici se třetí povodňový stupeň vyhlašuje při dosažení 660 centimetrů. Ve 12:20 byla hladina na 681 centimetrech a dál klesala. V Lanžhotě se třetí stupeň povodňové aktivity vyhlašuje při dosažení 530 centimetrů. Dosud nejvýše byla hladina ve čtvrtek kolem 19:00, kdy dosahovala 553 centimetrů. Od té doby kolísala a od pátečního rána mírně klesala. Ve 12:10 byla na 541 centimetrech.

Pro okolí Břeclavi, Hodonína, Veselí nad Moravou a v oblasti Židlochovic platí až do odvolání povodňové ohrožení, voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Stejná výstraha s nižší mírou ohrožení platí i v okolí Brna a na jih od města.

V Moravskoslezském kraji jsou uzavřené některé silnice

Hladiny vodních toků zvednuté po deštích v Moravskoslezském kraji stále klesají. Některý z povodňových stupňů v pátek ráno platil na 12 místech. Na Opavě v Držkovicích a Děhylově je nadále třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Hladina ale postupně klesá, uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Situaci v kraji podle ní nezhoršil ani ranní déšť, protože pršelo spíše v beskydské části. Během dne by srážky mohly mít různou intenzitu, ale vodohospodáři nepředpokládají, že by významně zhoršily situaci. Spíše mohou přispět ke zpomalení či zastavení poklesu hladin.

Zaplavený nájezd na dálnici D1 ve Vrbici na Karvinsku je už v provozu, otevřen byl v pátek po poledni, informovalo Národní dopravní informační centrum Ředitelství silnic a dálnic. I další silice, například v Držkovicích, Jeseníku nad Odrou či ve Studénce jsou průjezdné.

Naopak od čtvrtečního odpoledne je uzavřeno několik silnic v okolí Hlučínského jezera. „Momentálně jsou stále dopravní komplikace na silnicích v okolí Hlučínského jezera na Opavsku. Neprůjezdné jsou tak některé komunikace nebo jejich části v obcích či městech poblíž jezera. Jedná se o Hlučín, Kozmice, Háj ve Slezsku, Dobroslavice, Kozmice a další,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Morava v Olomouci stoupá pozvolna

V Olomouckém kraji v pátek ráno platí už pouze dva druhé povodňové stupně. Pohotovost je stále na řece Moravě v Olomouci, kde se hladina zatím zvedá jen pozvolna, a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Tam voda již od časných ranních hodin pomalu klesá, třetí stupeň byl odvolán před 03:00. Hladiny řek po středečním vydatném dešti a výrazném vzestupu postupně klesají již i na ostatních místech.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře stupně povodňové aktivity vlivem dotoku přetrvávají v dolních tocích. „V Olomouci může být dle předpovědi během dneška dosažen i třetí povodňový stupeň, aktuální vývoj ale naznačuje, že se růst hladiny zastaví na druhém povodňovém stupni,“ sdělil v pátek Chmelař.

Na dalších čtyřech místech v kraji je první povodňový stupeň. Jde o Třebůvku v Lošticích na Šumpersku, kde byl druhý povodňový stupeň odvolán ráno před 04:00. Hladina tam nyní dosahuje 162 centimetrů, před šesti hodinami to bylo o deset centimetrů více. První povodňový stupeň stále platí také na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku, na Olešnici v Kokorách na Přerovsku a na Hloučele na nádrži Plumlov.

Zlínský a Pardubický kraj

Ve Zlínském kraji platil i  v poledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost na řece Moravě v Kroměříži a také v Otrokovicích a Spytihněvi na Zlínsku. Výška její hladiny v posledních hodinách kolísá, výrazněji ale nestoupá. V regionu je však znovu deštivo.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře vodohospodáři v současné době neevidují žádné významné srážkové úhrny. „Na východě se vyskytují srážky do pěti milimetrů za šest hodin převážně na Zlínsku. Na většině toků nadále pokračuje po kulminacích pokles hladin. Stupně povodňové aktivity vlivem dotoku přetrvávají v dolních tocích,“ uvedl Chmelař.

Nejvyšší třetí povodňový stupeň v Pardubickém kraji stále platí na Loučné v Dašicích. Řeka již v noci kulminovala a měla by začít opadávat. Také silnými dešti vzedmuté hladiny Orlice a Tiché Orlice na Rychnovsku se postupně vracejí k normálu.

V pátek ráno byly hladiny obou řek na pozvolném poklesu a platil na nich první stupeň povodňové aktivity. „Dnes (v pátek) očekáváme srážky již jen ojediněle a předpokládáme setrvalé poklesy vodních stavů a průtoků na všech zasažených vodních tocích,“ uvedl vedoucí dispečinku hradeckého ústředí Povodí Labe Jiří Petr.