Rozvodněná řeka odřízla od okolí část Opavy. Některé toky mají podle meteorologů dál stoupat

Události: Velká voda zaplavila pole, silnice i domy (zdroj: ČT24)

Rozvodněná řeka Opava odřízla od okolí opavskou místní část Držkovice, zaplavila všechny tři příjezdové komunikace, dostanou se na ně pouze hasiči. Podle meteorologů se ale většinou situace na východě republiky uklidňuje. Stoupat však má ještě Morava, například v Olomouci by měla třetího povodňového stupně dosáhnout v pátek. Pojišťovny už evidují škody za necelých patnáct milionů korun.

Hasičské vozy převáží obyvatele městské části Držkovice na druhou stranu vodní plochy, která zaplavila všechny příjezdové silnice. Evakuace čtvrti, ve které bydlí asi sto lidí ve třech desítkách domů, ale není nutná, řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.

Voda se dostala hlavně do sklepů rodinných domů a s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky. Starosta ale uvedl, že v tuto chvíli už voda postupně klesá. „Problém je spodní voda. Do nemovitostí se tlačí, protože hladina řeky je vysoko. Musíme čekat, až ještě více opadne,“ řekl Kořistka.

Hladina Opavy v Držkovicích už ve středu dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení. Zatopila i silnici vedoucí k hraničnímu přechodu s Polskem. Nejvýše, na 382 centimetrů, se hladina dostala ve středu odpoledne. Od té doby pozvolna klesá. Ve čtvrtek po poledni dosahovala výšky 364 centimetrů.

V Kravařích na Opavsku už vysvitlo slunce, zahrady ale zůstávají pod vodou
Zdroj: ČT24/Pavla Daňková

Opava se vylila v Děhylově

Voda z rozvodněné řeky Opavy zaplavila také chatovou oblast v Děhylově na Opavsku, pod vodou je i téměř celý výletní areál Loděnice. Proud tam způsobil škodu v řádu několika desítek tisíc korun, řekl majitel areálu Jiří Zapletal. „Naštěstí se voda nedostala do bufetu a restaurace,“ řekl s tím, že v opačném případě by byly škody ještě vyšší. 

„Co se dalo, jsme před vodou schovali. Sklízeli jsme posezení. Zůstaly tam ale například trampolíny. Ty voda odnesla. Možná se najdou někde v polích,“ uvedl provozovatel oblíbeného turistického cíle.   

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková uvedla, že hladiny řek v regionu už klesají. Výjimkou je jen Odra, která zatím kulminuje. V Moravskoslezském kraji platí třetí povodňový stupeň už jen na řece Opavě v Děhylově.

Voda způsobila škody i zemědělcům

V Pardubickém kraji pak platí nejvyšší povodňový stupeň na Loučné v Dašicích. Vysoko voda stoupala také na Novohradce v Úhřeticích, Doubravě v Pařížově nebo Chrudimce v Nemošicích.

V Luži, kde ve středu Novohradka dosáhla třetího povodňového stupně, voda větší škody nezpůsobila. „Byly zaplavené některé zahrady, sklepy, garáže, stodoly. Do obytných částí se voda nedostala,“ řekla starostka Veronika Pešinová.

Novohradka zalila také pole v okolí Úhřetic. Podle ředitelky Regionální agrární komory Vandy Rektorisové záplavami utrpěla zasetá pšenice. Podobné to bude i v místech, kde pod vodou zůstaly ozimy, kvůli promáčené půdě bude obtížné pole znovu osít. Výši škod zatím nedokáže odhadnout.

V Olomouckém kraji je třetí stupeň povodňové aktivity na Romži v Polkovicích. „Během noci byla situace celkem klidná. Čerpali jsme sklepy v Přerově, Lošticích a v Žulové. V Moravičanech jsme stavěli protipovodňové hráze,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Dramatická situace nastala v noci v Brodku u Přerova, kde se vylila z koryta Olešnice a zaplavila pět ulic a zasáhla sedm desítek domů. „Lidem jsme nabízeli evakuaci, byli jsme v kontaktu s panem starostou, který zařídil náhradní ubytování, takže lidé mohli té příležitosti využít, ale nakonec se tak nestalo. Evakuovali jsme pouze tři osoby a ty využily ubytování u rodiny,“ přiblížila Balážová.

V Olomouci zasedla povodňová komise

Vzestupnou tendenci má nadále řeka Morava, například v Olomouci na Nových Sadech dosáhla už v noci na čtvrtek hladina 390 centimetrů. Ve čtvrtek večer je Morava v Olomouci na druhém povodňovém stupni. Třetího stupně a úrovně pětileté povodně by mohla dosáhnout během pátku.

Morava v Olomouci je na druhém povodňovém stupni, má dál stoupat
Zdroj: ČT24/Marek Vrlák

Pod vodou je budoucí náplavka v centru Olomouce, která vzniká v rámci realizace protipovodňových opatření, tyto práce však kvůli zvyšování hladiny řeky stojí. Zaplavena byla také takzvaná Myší díra u řeky Bystřice v Olomouci. Na místě probíhá odklízení následků povodně. 

Ve Zlínském kraji bylo povodňové ohrožení na Moravě ve Spytihněvi, v Jihomoravském kraji platí na dalších třech místech –⁠ na Moravě ve Strážnici a Lanžhotě a také na řece Svratce v Židlochovicích.

Očekávání poklesu

Meteorologové očekávají postupný pokles hladin. Zvyšovat se ale mohou na dolních tocích Moravy nebo Svratky. Povodňová výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí platí například pro Břeclavsko, kam teče velká voda z rozvodněné Moravy a po Dyji i ze Svratky. Výstrahy platí až do odvolání také v dalších regionech. 

„Za posledních 24 hodin spadlo v regionu do 24 milimetrů srážek. Předpovědi počasí, které avizovaly, že bude déšť ustávat, se tak potvrdily. Proto hladiny většiny řek během noci kulminovaly. Nyní stagnují, či dokonce klesají,“ řekla ve čtvrtek mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.  

Kvůli povodním platí na několika místech dopravní omezení. Na některých místech nabádají silničáři k obezřetnosti, protože na vozovkách zůstává voda, případně jsou silnice částečně podemleté. Železniční provoz velká voda přímo nezasáhla.

Ačkoli je několik míst s povodňovými stupni také v povodí Labe a Vltavy, týkají se povodně především východní poloviny republiky. V Čechách stále hlásí vodohospodáři i profily se suchem, například Javorku v Lázních Bělohrad nebo i Bílinu v Bílině.

Nejpostiženější je sever Moravy a Slezsko

Po vydatných deštích řeší pojišťovny vzniklé škody zatím za necelých 15 milionů korun. Nejvíce zasaženou oblastí je Moravskoslezský kraj. Informaci České televizi sdělili mluvčí čtyř oslovených pojišťoven. Nejčastěji lidé nahlašují zatopené sklepy, garáže nebo úložné prostory.

Tři sta škod v hodnotě 7 milionů korun zatím eviduje Generali Česká pojišťovna. „K dnešnímu poledni je to zatím bezmála 300 nahlášených škod za přibližně 7 milionů korun. Klienti nám hlásí své škody především z Moravskoslezského kraje, jedná se zejména o zaplavené sklepy nebo garáže,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Podobný počet nahlášených případů zaznamenala také Kooperativa, zřejmě však nepůjde o konečné číslo. „Zatím nám klienti nahlásili 242 škod za cca 6 milionů korun. Dá se předpokládat, že budou rychle narůstat, voda teprve opadává,“ řekl mluvčí společnosti Milan Káňa. I zde je nejvíce postižených klientů z Moravskoslezského kraje, dále pak z Olomouckého.

Naopak nejméně poškozených klientů hlásí pojišťovna UNIQA, u které se zatím počet škod pohybuje okolo třiceti případů. Jejich hodnota pak dosahuje 1 milionu korun. „Největší škoda 300 tisíc korun, a sice zaplavení sklepa obytného domu, je nahlášena ve Zlíně,“ sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. 

Pojišťovna Allianz aktuálně eviduje škody u více než šedesáti klientů. „Očekáváme, že během následujících dnů se jejich počty zvýší zhruba na stovku. Jde především o vytopené garáže, sklepy a zahrady. Nejvíce případů nám klienti hlásí z Moravy a z jihovýchodních Čech,“ dodal mluvčí Allianz Václav Bálek.

Pro hlášení škod je důležité mít číslo pojistných smluv, v případě ztráty ho lze nahradit rodným číslem. Následně pak poškozené osoby mají volat na klientské linky a celou záležitost nahlásit. Důležité je také zamezit vzniku dalších škod.