Stromy na silnicích, voda ve sklepích. Hasiče v Plzeňském kraji zaměstnaly následky prudkých dešťů

Pondělní večerní bouřky nejvážněji zasáhly západ Čech. Hasiči v Plzeňském kraji v souvislosti s počasím zaznamenali 59 výjezdů. Nejčastěji museli odčerpávat vodu ze zatopených sklepů, ale také mířili ke stromům, které popadaly na silnice. V Plzni-Borech zůstaly na silnicích po prudkém dešti laguny, voda místy nadzvedla poklopy kanalizace a některé silnice musely být uzavřeny.

Kvůli vodě byla večer neprůjezdná i silnice první třídy I/27 v obci Borovy na Klatovsku. V Borovech bylo na silnici asi půl metru vody. „Nejvíce výjezdů bylo na území města Plzně, na Klatovsku, Plzni - severu a Plzni - jihu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V Neznašovech, kde zakalená voda stála na silnicích, hasiči čistili kanálové propusti. Odčerpávali vodu také nedaleko Běšin u Šáleného mlýna, kde voda zatékala na čerpací stanici a komunikaci. Před Radobyčicemi u Plzně se po dešti začal rozlévat malý rybníček při ulici K Doudlevcům. Další zásahy měli v Bolešinech a v Běšinech na Klatovsku, řekl Poncar.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) postihly pondělní deště nejvíce Šumavu. Největší srážkové úhrny zaznamenali meteorologové v Hojsově Stráži – 40,6 milimetru vody během odpoledne. V Prášilech spadlo 36,6 milimetru, v Čachrově 33,9 milimetru, v Kašperských Horách 17,8 milimetru. Ve Staňkově na Domažlicku napršelo 18,8 milimetru a v Plzni-Mikulce 13,3 milimetru srážek.

Výstraha platila i na východě republiky

ČHMÚ v pondělí rozšířil výstrahu, která se původně týkala pouze západu republiky, s tím, že může za hodinu spadnout až 40 milimetrů srážek.

Výstraha na silné bouřky platila od pondělních 14 hodin až do 22 hodin a týkala se celého Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a nově i Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje a navíc západních oblastí Ústeckého a Středočeského kraje a východu Jihomoravského kraje. 

Deštivé mají být i příští dva dny, i když srážky již zřejmě nebudou tak prudké. Současně se bude pozvolna ochlazovat z pondělních maximálních 25 až 29 stupňů Celsia na 22 až 26 stupňů ve středu. Následně ale teploty začnou opět růst. V pátek by mohlo být obzvláště horko, meteorologický ústav již avizoval výstrahu, kterou nejspíše vydá v souvislosti s vysokými teplotami dosahujícími až 33 stupňů Celsia.

Takto horký by ale měl být jen jediný den. V sobotu již meteorologové očekávají další bouřky.