Prymula se stane vládním zmocněncem pro výzkum ve zdravotnictví, kabinet novou pozici schválil

Vláda jednomyslně schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou bude zastávat dosavadní náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že půjde o post vědecko-výzkumný, který se nebude krýt s kompetencemi ve zdravotnictví. Na ministerstvu Prymula skončí do konce týdne.

V pondělí ráno Prymula, který byl dosud zodpovědný za vedení projektu chytré karantény, Českému rozhlasu řekl, že počítá s přechodem pod Úřad vlády ČR od 1. června. „Dominantně se budu věnovat vědě, zůstal bych i v klinickém týmu. Neměl bych zodpovědnost za chytrou karanténu, která by přešla pod hlavní hygieničku,“ popsal pro Český rozhlas Plus Prymula své představy další kariéry.

Opozice mluví o politické trafice

Prymula, který se stal tváří vlády v boji proti epidemii koronaviru nového typu, oznámil, že chce funkci náměstka pro zdravotní péči opustit na konci května. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu nabídl nově vytvořenou funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Část opozice to kritizovala, pozici pro Prymulu označila za politickou trafiku a za oslabení ministra zdravotnictví. To premiér odmítá.

Podle komunistů, kteří vládu tolerují, bude spolupráce Adama Vojtěcha s jeho dosavadním náměstkem horší než dosud. „Pan Prymula měl jasno, kam má ministerstvo směřovat, a ministr zdravotnictví se mi s jasným plánem nikdy nejevil,“ uvedl pro Českou televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Prymula je stále bez prověrky

Jedním z důvodů pro Prymulův odchod z ministerstva je to, že nezískal bezpečnostní prověrku. Prymula dříve uvedl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. Podle průzkumu společnosti Kantar představeného v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce důvěřovalo Prymulovi v koronavirové krizi 37 procent lidí, zatímco Vojtěchovi šest procent.

Vojtěch Prymulovo tvrzení ale opakovaně odmítl. Zdůraznil, že povinnost prověrek se zavedla už v loňském roce, tedy dlouho před pandemií, a že všichni náměstci kromě Prymuly prověrku získali. Na místo nového náměstka po Prymulovi vypíše výběrové řízení podle služebního zákona.