Češi se obávají druhé vlny epidemie při rychlém uvolňování opatření, ukázal průzkum

Pokud by se restrikce zavedené v rámci boje s koronavirem uvolňovaly příliš rychlým tempem, mají tři čtvrtiny občanů obavy z druhé vlny epidemie. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro ČT. Ten také zkoumal, jak lidé hodnotí zmírňování opatření i možnost takzvaného promořování populace.

Výzkum na vzorku 800 lidí se uskutečnil ve dnech 21. a 22. dubna, tedy nereflektuje ještě názor obyvatel na poslední rozhodnutí vlády, kterými mimo jiné upustila od omezení volného pohybu obyvatel a urychlila otevírání obchodů a služeb.

S rozvolňováním se začalo zhruba před dvěma týdny, ale třetina lidí uvedla, že s tím měla vláda ještě posečkat. Naopak dvě pětiny dotázaných měly pocit, že se s mírněním restrikcí začalo ve správnou dobu. Třináct procent dotázaných se pak domnívá, že k uvolňování měl stát přistoupit ještě dříve.

Zhruba před dvěma týdny vláda začala s rozvolňováním přijatých opatření. Byla na to podle vás správná doba?
Zdroj: ČT24/vzorek 800 respondentů/21. až 22. 4. 2020/technologie CASI/Kantar CZ pro ČT

Podle průzkumu pak převažuje obava z druhé vlny epidemie koronaviru během roku. Že by mohla být stejně velká nebo i větší si myslí 39 procent lidí, jen o něco méně obyvatel si myslí, že by byla spíš menší. Patnáct procent respondentů nemá v tomto směru žádné obavy.

Máte obavy, že by ještě během letošního roku mohla přijít druhá vlna epidemie, pokud by se opatření uvolňovalo příliš rychle?
Zdroj: ČT24/vzorek 800 respondentů/21. až 22. 4. 2020/technologie CASI/Kantar CZ pro ČT

Proti cílenému promoření

Jedna z otázek v průzkumu se týkala také promořování – procesu, kdy velká část populace cíleně přijde do kontaktu s onemocněním a na jejím základě si pak vytvoří protilátky. Takové řešení by považovaly za vhodné necelé dvě pětiny dotázaných. Opačného názoru jsou téměř dvě třetiny.

Domníváte se, že by promoření bylo vhodné řešení současné epidemie?
Zdroj: ČT24/vzorek 800 respondentů/21. až 22. 4. 2020/technologie CASI/Kantar CZ pro ČT

Průzkum také potvrdil, že lidé považují za nejdůvěryhodnějšího představitele kabinetu v souvislosti s tématem koronaviru náměstka ministerstva zdravotnictví Romana Prymulu. Podobně se lidé vyslovili i při minulém dotazování. Na žebříčku důvěryhodnosti se dále umístil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), za ním premiér Andrej Babiš (ANO) a po něm ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kdo z vládních činitelů je pro vás, co se týče otázek kolem koronaviru, nejdůvěryhodnější?
Zdroj: vzorek 800 respondentů/Kantar CZ pro ČT