Vláda od pátku zrušila omezení volného pohybu osob, lidé mohou vycestovat z Česka

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z Česka. Rozvolňování opatření se v Česku uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se ke kroku uchýlil i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.

  • Vláda s platností od pátku zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat za hranice. Přijala také celou řadu dalších usnesení.
  • Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) představil rychlejší program pro uvolňování opatření - dosavadní harmonogram vláda uspíšila o 14 dní. V pondělí se otevřou prodejny do 2500 metrů čtverečních, posilovny či autoškoly. Kadeřnictví a větší provozovny o dva týdny později. Poslední vlna by místo 8. června měla přijít 25. května.
  • Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května, avizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
  • Soud ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná. Kabinet nicméně podle instrukcí soudu znovu přijal daná opatření v zákonné formě.
  • V Česku odstartovalo testování vzorku obyvatel. Mohou se do něj zapojit obyvatelé Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova.
  • V Česku je 7138 nakažených, 2152 se vyléčilo a v nemocnicích zemřelo 210 pacientů.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vláda od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. Lidé se zároveň budou moci ve volném prostoru pohybovat ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj umožňuje uvolnění restrikcí dobrá epidemiologická situace ohledně rozšíření koronaviru.

Vláda zakázala volný pohyb osob od 16. března. Výjimkou byly cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Lidé ale mohli i do přírody.

Díky uvolnění zákazu budou moci lidé od pátku rovněž vycestovat do zahraničí, a to i na dovolenou. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény, upřesnil Vojtěch.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly se bude negativní test na koronavirus kontrolovat přímo na hranicích. Informace o lidech, kteří ho mít nebudou, získají hygienici, kteří následně budou moci kontrolovat dodržování karantény.

Pendleři si budou muset každých 14 dní zajistit test na koronavirus, nejlépe přes zaměstnavatele. Týká se to pracovníků, kteří dosud museli zůstávat za hranicemi déle a pak je čekala karanténa. Výjimky pro pracovníky ve zdravotních a sociálních službách zůstanou zachovány. Nová pravidla mají začít platit od 27. dubna. 

Vláda se přiklání k prodloužení nouzového stavu

Vláda ale chce podle Hamáčka v pátek požádat poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května. V současnosti platí nouzový stav do čtvrtka 30. dubna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prodloužení stavu nouze původně nepovažoval za nutné, jednat o něm ale chtěl i na základě stanoviska epidemiologů. Šéf Ústředního krizového štábu Hamáček upozorňoval na to, že bez zvláštního režimu budou komplikovanější nákupy a distribuce ochranných pomůcek.

Ministr vnitra ve středu na svém facebookovém profilu uvedl, že ponechání nouzového stavu neznamená, že země zůstane uzavřená. „Naopak, podporuji názor zdravotních expertů, abychom jednotlivá opatření rozvolňovali, restrikce rušili, a tím znovu nastartovali ekonomiku země,“ poznamenal.

Uspíší se otevírání prodejen

Místo 8. června by harmonogram otevírání obchodů a provozoven měl skončit 25. května. Od příštího pondělí 27. dubna stát umožní provoz obchodů do 2500 metrů, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru. Začnou znovu fungovat autoškoly, posilovny či fitness centra.

Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, muzeí, galerií či výstavních síní. V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení, počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí.

„Jsme na tom jako země jedna z nejlepších v Evropě, proto jsme se rozhodli to urychlit,“ shrnul vicepremiér Havlíček.

Události: Rychlejší rozvolňování (zdroj: ČT24)

ÚZIS: Šíření v populaci se zastavuje

„Vliv Velikonoc se spíše neprojeví. Před svátky bylo reprodukční číslo infekce v populaci 1,0, což znemožňuje rychlé vzplanutí nekontrolovaného šíření nemoci,“ uvádí k vývoji epidemie koronaviru v Česku ÚZIS. Reprodukční číslo je průměrný počet lidí, které nakazí jeden potvrzený pacient s COVID-19.

Reprodukční číslo pak podle ÚZIS kleslo pod jedna, střední odhad je asi 0,7. „Znamená to, že jeden nakažený stihne nakazit méně než jednoho dalšího. Šíření v populaci se tedy zastavuje,“ dodal šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Odborníci odhadovali, že od Velikonoc by trvalo nejméně pět dní, než by se případný nárůst projevil. Procentuální nárůst případů proti předchozímu dni ale od pondělí dál klesá. Ve středu byl 1,41 procenta.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky 23. dubna (zdroj: ČT24)

Na konci dubna bude v ČR celkem asi 7800 nakažených

Podle zdravotnických statistiků bude na konci dubna v Česku celkem asi 7800 případů COVID-19. Před týdnem odhady hovořily o 10 tisících nakažených na konci měsíce. Na základě statistických dat je podle ředitele ÚZIS možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, přičemž nutné je opět nastartovat zdravotnický systém.

Ke středeční půlnoci bylo v Česku nakaženo 7033 lidí, vyléčených bylo asi 27 procent. Péči v nemocnici potřebovalo zhruba patnáct procent lidí. Zemřelo přibližně tři procenta nakažených. Podle Duška většina podlehla jiným onemocněním, byli ale COVID-19 pozitivní.

  • 24. března –⁠ 14 200 nakažených.
  • 1. dubna –⁠ 7200 až 30 tisíc nakažených.
  • 8. dubna –⁠ 8900 až 12 600 nakažených.
  • 23. dubna –⁠ 7800 nakažených (koncem května 9000).

Dalším cílem je řešení regionálních ohnisek

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je v budoucnu třeba řešit regionální ohniska nákazy. Umožní to chytrá karanténa a plošnější testování v místě díky týmům, které teď byly vytvořeny pro studii promořenosti populace.

Podle Duška bude třeba, aby se virem postupně nakazilo zhruba 40 procent lidí, současný odhad jsou jednotky procent.

„Budeme muset vstoupit do normálního života, bude to hodně kontrolované, aby nám to zase neujelo. Mantrou není testovat co nejvíc, mantrou je efektivně testovat tam, kde se něco děje. Doufejme, že máme vybudovaný systém, který to umožní,“ uvedl Dušek.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a náměstek Roman Prymula
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle ministra nastavená chytrá karanténa a elektronizace systému umožňuje situaci v republice sledovat na okresy, obce i konkrétní ulice. „Když se projeví konkrétní ohnisko, je řešením udělat tam plošnější testování,“ dodal ministr.

Elektronizace zdravotnictví je potřeba, řekl Vojtěch

Epidemie ukázala, že elektronizace zdravotnictví je nezbytná. Příslušný zákon mělo ministerstvo podle posledních plánů předložit do letošního března, kvůli krizi má ale zpoždění, řekl také ministr zdravotnictví.

Norma by podle něho měla být hotová ještě do konce tohoto volebního období, tedy do podzimu příštího roku. Zákon především nastavuje standardy a bezpečnost výměny dat.

„Jestli nám tato krize ukázala něco pozitivního, tak že elektronizace zdravotnictví je naprosto nezbytná a že ji musíme rozvíjet. Bez dat nejsme schopni ve zdravotnictví reálně řídit nic, včetně takovýchto krizí,“ uvedl ministr.

Upozornil na to, jak důležité je v současné době například předávání dat mezi laboratořemi, hygienickými stanicemi nebo poskytovateli zdravotní péče.

Ministerstvo navrhuje postupnou obnovu sociálních služeb

Ministerstvo práce navrhuje od příštího týdne začít s postupným obnovováním sociálních služeb, které musely v půli března přerušit provoz. Otevíraly by se od 27. dubna do 8. června v dvoutýdenních intervalech.

Jako první by se mohla od pondělí poskytovat aktivizační pomoc dětem a rodinám na dálku přes e-mail či sociální sítě, jako poslední by se 8. června zprovoznily denní stacionáře. Vyplývá to z resortního plánu. Návrh by mohla ve čtvrtek projednat vláda.

Omezení v sociálních službách nařizovalo ministerstvo zdravotnictví svými mimořádnými opatřeními. Rozhodovalo by nejspíš i o obnovení provozu, nařízení by rušilo.

Vláda zmrazila ceny nájemného u bytů

Kabinet už ve čtvrtek schválil nařízení, podle kterého po dobu trvání mimořádných opatření nebude možné zvyšovat nájemné z bytů.

Cenové moratorium na nájemné bude automaticky ukončeno ke dni, kdy budou zrušena mimořádná opatření. Vláda jej případně může ukončit i dříve, pokud to uzná za vhodné.

Opatření kabinet přijal v návaznosti na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné za nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Zákon již schválil parlament.

Soud zrušil čtyři vládní opatření. Ta je opět přijala, tentokrát podle krizového zákona

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví. Konkrétně se jedná o opatření z 26. března a 17. dubna, která se týkají omezení maloobchodního prodeje, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezují volný pohyb osob.

Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který opatření kritizoval jako svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí je pravomocné. Vláda ve čtvrtek přijala zrušená opatření podle krizového zákona, jak ji instruoval soud, ta tedy mohou platit i po 27. dubnu.

Senátoři za hnutí STAN mezitím na Twitteru oznámili, že už mají dostatek podpisů pro předložení návrhu, aby Ústavní soud zrušil nařízení, kterým vláda zakázala kvůli pandemii vycestovat z Česka. Kromě iniciátora návrhu Davida Smoljaka jsou pod návrhem podepsáni například místopředseda horní komory Jan Horník, Marek Hilšer, Mikuláš Bek, Alena Dernerová nebo Václav Chaloupek.

Další podpisy bude moci STAN získat během zasedání Senátu příští týden, kdy má být také text návrhu hotov.

Začíná testování lidí na protilátky proti koronaviru

Ve čtvrtek v Česku začíná testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru. Otestováno bude až 27 tisíc lidí z Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova.

Studie založená na plošném testování zmíněných regionů má ukázat, jaký podíl obyvatel už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu. Výsledky by mohly být na začátku května.

Měly by naznačit, jak by se nemoc COVID-19 mohla v zemi dál šířit. Posloužit mají i jako podklad pro rozhodování o opatřeních ke zmírnění dopadů choroby. Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) na webu studie zvou k testování ve zmíněných oblastech dobrovolníky.

Do studie se mohou zapojit zájemci od 18 do 89 let bez příznaků COVID-19. Týká se to i cizinců, kteří v Česku trvale či přechodně žijí.

Účastnit se nemohou lidé, kteří už měli pozitivní test na koronavirus. Děti od osmi do 18 let budou experti testovat jen v Praze a Brně. Český statistický úřad zve na testy také vybrané osoby.

Experti vybrali pro testování místa s odlišnou situací. Zatímco v Brně na 100 tisíc obyvatel připadají asi čtyři desítky nakažených, v Praze 123, v Olomouci 161, v Litoměřicích 400 a v Uničově a Litovli 665.

V Litoměřicích se choroba rozšířila v domově pro seniory, onemocněly desítky klientů a pracovníků. Uničov a Litovel byly kvůli vysokému počtu infikovaných uzavřeny na dva týdny v karanténě.

Stan pro odběry krve v Kateřinské zahradě v Praze
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Denní kapacita v Praze byla naplněna po 15 minutách, v Brně po třech hodinách

Denní kapacita testovacích míst studie byla v Praze naplněna zhruba po 15 minutách od jejich otevření.

„Zájem předčil veškerá naše očekávání. Lidé by měli zvážit, jestli nedorazit později. Budeme pokračovat ještě dalších sedm či osm dní a budeme pravidelně informovat o tom, jaké věkové skupiny jsou naplněny,“ řekl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo. Od pátku budou pražská testovací místa kvůli velkému zájmu rozdávat pořadová čísla 

Fronta na testování v Kateřinské zahradě v Praze
Zdroj: Veronika Malá/ARPA

Ve čtvrtek by lidé už neměli chodit na testování kolektivní imunity ani do stanů na Moravském náměstí a u kampusu v Brně. Denní kapacita se ani ne po třech hodinách od otevření naplnila, zájemci by měli přijít v jiné dny.

Řekli to Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky a Ondřej Dostál z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Ve stanech se bude testovat ještě týden. Organizátoři jednají o vybudování koridorů a zváží i rezervační systém, což by mělo pomoci vyřešit komplikace způsobené velkým počtem lidí.

Ve stanech se za hodinu provedou desítky rychlotestů, které ukáží, zda mají testovaní protilátky na koronavirus. Může to znamenat, že už nemoc prodělali nebo prodělávají, případně že ji mohou přenášet. V Brně mají oba stany za týden odebrat asi pět tisíc testů.

V Česku je přes 7000 nakažených koronavirem

Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku ve čtvrtek stoupl na 7138. Z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se podle údajů ministerstva zdravotnictví vyléčilo 2152 lidí. V nemocnicích zemřelo 210 pacientů. 

Počet nových případů ve středu je nižší než ve dvou dnech předtím. Počet nově odhalených případů obvykle souvisí s množstvím provedených testů v daném dni.

Představitelé ministerstva zdravotnictví navíc předpokládají, že na čísla z počátku tohoto týdne mohly mít vliv Velikonoce, během kterých lidé polevili v dodržování omezení zavedených vládou, jako je nošení roušek.