Rychlejší rozvolňování. Velké obchody, posilovny či autoškoly se otevřou už v pondělí

Brífink k jednání vlády o rozvolňování opatření 23. dubna (zdroj: ČT24)

Vláda urychlí rozvolňování opatření přijatých kvůli koronavirové epidemii. Původně plánovaný harmonogram se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) posune o zhruba dva týdny. Už v pondělí 27. dubna se tak budou moci otevřít některé obchody do 2500 metrů čtverečních, posilovny či autoškoly. Vysoké školy začnou nově fungovat pro studenty všech ročníků. Vláda navíc rozhodla o zrušení volného pohybu osob, od pátku také bude možné vycestovat do zahraničí. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) chce ale kabinet požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května.

Vláda na základě epidemiologického vývoje nemoci COVID-19 rozhodla uspíšit harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Ten by místo 8. června by nově měl skončit 25. května.

Už od pondělí by se měly otevřít provozovny s plochou do 2500 metrů čtverečních, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru, původní plán přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 a 1000 metrů čtverečních až do června.

Od 27. dubna začnou také znovu fungovat autoškoly, posilovny či fitness centra. Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, muzeí, galerií či výstavních síní.

V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení, počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí. Od tohoto data by se také mohly začít konat sportovní akce v omezeném počtu osob.

Vysoké školy se otevřou pro všechny studenty, lázně pro nové pacienty

Kabinet také rozhodl, že se od pondělí otevřou vysoké školy pro všechny studenty. Vysoké školy totiž zatím fungovaly jen v omezené míře, a to jen pro studenty v posledním ročníku studia. Mělo to znamenat možnost konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek.

Vysoké školy byly, stejně jako základní, střední i vyšší odborné školy kvůli nemoci COVID-19 od 11. března zavřené. 

Vláda ve čtvrtek také rozhodla, že lázně mohou za určitých podmínek začít přijímat pacienty. Ministerstvo zdravotnictví to podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) povolilo mimořádným opatřením, pravidla, za jakých mohou začít nabírat pacienty, ale zatím neupřesnilo.

Podle představitelů lázní ale ani po ukončení mimořádných opatření nezačnou lázně fungovat ze dne na den. Na vládu, premiéra i ministerstva se opakovaně obrátila se žádostí o pomoc lázeňská města, provozovatelé lázní i Karlovarský kraj. 

Omezení volného pohybu padá, o nouzovém stavu ale jasno ještě není

Vláda od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. Lidé se zároveň budou moci pohybovat ve volném prostoru ve skupinách deseti osob. Možné bude i cestování do zahraničí, což se týká i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

Vláda ale chce podle Hamáčka v pátek požádat poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května. V současnosti platí nouzový stav do čtvrtka 30. dubna. 

Vláda ve čtvrtek podle Hamáčka také schválila soudem zrušená opatření ministerstva zdravotnictví jako krizová opatření vlády podle krizového zákona. Pražský městský soud svým rozhodnutím totiž zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby.

Končí centrální nákupy a povinná rezervace velkého počtu lůžek

K poslednímu dubnu ukončí podle Vojtěcha ministerstvo zdravotnictví centrální nákupy ochranných pomůcek potřebných kvůli epidemii koronaviru. Resort má vytvořené zásoby na dva měsíce, což jeho šéf hodnotí jako dostatečné. „Pominula krizová fáze, která byla,“ uvedl Vojtěch. Ze zásob na dva měsíce bude podle něj úřad nadále zavážet nemocnice.

Vzhledem k zlepšení epidemiologické situace budou moci podle Vojtěcha rovněž kraje ubrat z lůžek, které musely doposud blokovat pro případ, že by domy seniorů nezvládaly péči o nemocné. Nově musí zajistit pro seniory s nemocí COVID-19 pouze deset volných lůžek na 100 tisíc obyvatel namísto 60. Hejtmanům vadilo to, že opatření je plošné a nerespektuje podle nich reálné potřeby jednotlivých krajů. 

Dřívější otevírání obchodů a služeb? Podle Prouzy vyslyšela vláda jejich argumenty

Vláda urychlením harmonogramu rozvolňování podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy konečně přijala argumenty podnikatelských organizací. Podle něj přispěl k urychlení uvolňování souvislý tlak na vládu i jednání s epidemiology. „Vyplatilo se, že jsme spolu s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým znovu a znovu předkládali návrhy na hygienická opatření a že jsme nepolevili v tlaku na vládu, aby dále neprohlubovala krizi české ekonomiky,“ upřesnil.

Prouza ocenil to, že vláda přestane bránit lidem v běžných věcech, jako je nákup jarních bot pro děti. Uznala tak podle něj, že zdraví lidí lze úspěšně chránit promyšlenými opatřeními uvnitř obchodů. Vláda by se v přístupu měla podle Prouzy inspirovat, tak aby otevřený dialog fungoval i dalších oblastech.

Změnu harmonogramu chválí také předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. „Jsme připraveni diskutovat o všech potřebných hygienických opatřeních a chceme maximálně urychlit jejich zavedení do praxe. Tak, abychom byli připravení otevřít co možná nejdříve. Dodržování všech pravidel jsme připraveni kontrolovat,“ uvedl. Asociace tento týden představila plán 34 opatření pro maximálně bezpečný a hygienický provoz obchodních center.

Provozovatelé fitness dostanou hygienický manuál

Zástupci provozovatelů fitness, relaxačních center a dalších sportovišť vítají možnost obnovit fungování o týden dříve. Podniky se otevřou už od nadcházejícího pondělí. 

Provozovatelé fitness center podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové počítají s maximálním dodržováním hygienických podmínek, jako je dezinfekce prostor, omezení maximálního počtu cvičících na metr čtvereční a používání roušek. Od kabinetu očekávají další upřesnění podmínek. Komora na základě vládních požadavků připraví manuál, který by měl usnadnit proces otevření provozů, ale také ukázat veřejnosti, že se nemusí obávat přijít.

Klienti sportovišť nebudou zatím moci používat jejich zázemí. „Respektujeme, že šatny ani sprchy nebude možné použít. Jsme však schopni se takovému režimu dle potřeby přizpůsobit,“ uvedla Havrdová. 

Z důvodu zamezení šíření koronaviru vláda od 13. března uzavřela bazény, posilovny, fitness a wellness centra a další sportoviště. Před Velikonocemi umožnila otevřít venkovní sportoviště pro individuální sporty a taková, kde jsou na hřišti odděleném sítí maximálně dva hráči.

Bez zahraničních turistů budou mít hotely problém

Rychlejší uvolňování vítají i provozovatelé restaurací a ubytovacích zařízení. Jejich podniky mohou začít fungovat o dva týdny dříve, než vláda původně plánovala. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to dobrá zpráva. Uvedl, že zvláště pro provozovatele stravovacích služeb je důležitý každý den, kdy budou moci začít snižovat ztráty.

Stárek také zdůraznil, že je třeba, aby hosté zahrádek mohli užívat zázemí restaurací. Stejně tak je podle něj třeba, aby byly obsluhovány a nefungovaly pouze přes okénka. Prodej občerstvení takzvaně přes ulici je možný od začátku restrikcí. Zahrádky bez obsluhy by podle Stárka znamenaly použití plastového nádobí, což je velmi neekologické. Asociace hotelů a restaurací připravila podrobný manuál k znovuotevření restaurací.

Také v případě ubytovacích zařízení Stárek otevření v květnu místo června vítá. Vládu ale tento týden žádali, aby umožnila dřívější otevření malých penzionů a hotelů s kapacitou od pěti pokojů. „Zatím nemáme odezvu,“ řekl. Už teď ale mají od některých hotelů zprávy, že neotevřou, až to bude možné. Bez zahraničních turistů nebudou schopni ubytovací zařízení naplnit.

„To, co je naprosto zásadní a stále to opakujeme, je prodloužení programu Antivirus a to do doby, než se vrátíme k normálu, což znamená, než k nám budou znovu přijíždět zahraniční turisté, na nichž je mnoho restaurací i hotelů závislých,“ vysvětlil.