Nutnost, nebo riziko? Na cíleném promoření obyvatel nákazou se neshodnou ani odborníci

Události: Spory o promoření (zdroj: ČT24)

Na možnosti záměrného promoření populace novým typem koronaviru se odborníci neshodnou. S návrhem v pondělí přišel náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) s ním ale nesouhlasí, myšlenka je prý riskantní. Před cíleným promořováním varuje například prezident České lékařské komory Milan Kubek, naopak podle epidemiologa Rastislava Maďara jde zřejmě o jedinou správnou a udržitelnou cestu.

Postupné onemocnění koronavirem – to je strategie řízeného promořování společnosti. Nakazit by se ale měli jen lidé, u kterých je předpoklad, že nemoc bude mít jen mírný průběh. Tedy mladí a zdraví. Naopak chránit by se dál měly rizikové skupiny lidí.

„Možná překvapivě to nejsou úplně primárně senioři. Jsou to lidé, kteří mají různé chronické komplikace. Ukazuje se, že zdravý senior, který nemá žádnou chorobu, je méně zranitelný než člověk, který má kombinaci různých chronických onemocnění,“ vysvětluje Prymula.

Postupný nárůst počtu lidí, kteří nemocí projdou a získají vůči ní odolnost, totiž zvyšuje kolektivní imunitu. Ve společnosti, kde ještě nikdo protilátky nemá, se koronavirus šíří rychle – a rychle přibývá i nemocných, kteří potřebují lékařskou pomoc.

Naopak pokud už většina lidí nemoc prodělala, a má tedy obranné látky, vir má jen omezenou možnost nakazit další, čímž se jeho šíření výrazně zpomalí, nebo dokonce zastaví. Díky takové kolektivní imunitě jsou chráněny všechny skupiny společnosti.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že jeho resort nechce českou společnost promořovat masivně a nekontrolovaně. Pokud se prý bude situace vyvíjet dále jako doposud, je potřeba uvolňovat vládní opatření. Tím nemoc postupně populací projde, vysvětluje ministr. „Důležité je, aby to bylo řízené, aby tu nedocházelo k zcela nekontrolovanému promoření,“ tvrdí.

Současná míra promoření společnosti se podle něj odhaduje obtížně. Může jít o deset, ale i třicet nebo čtyřicet procent, míní ministr. V odhadech současného podílu lidí, kteří už nemoc prodělali, se rozcházejí i zahraniční matematické modely. Uvádějí data od 0,3 procenta do 40 procent.

„Už nějakou dobu je zřejmé, že pomalé a řízené promoření nerizikové části populace je asi jedinou z dlouhodobého hlediska správnou a udržitelnou cestou,“ věří Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Současnou promořenost české veřejnosti odhaduje v řádu jednotek procent. „Když se ale začnou uvolňovat karanténní opatření, bude se zvyšovat, už i tím, že se otevřou školy. Pomalu a opatrně musíme to promoření uřídit mimo rizikové skupiny,“ doplňuje.

S otevřením obchodů přijde promoření přirozeně

Podle biochemika Omara Šerého z Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity je nesmysl, aby byla aktuálně promořena třetina populace. „Šestiprocentní promořenost koronavirem celé české populace v příštím týdnu vidím jako maximální a nejčernější možnost a zároveň doufám, že tomu tak zdaleka není,“ napsal na Twitter.

Virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity upozorňuje, že není jasné, jestli je možné promoření připravit cíleně. Domnívá se proto, že je potřeba počkat na výsledky průzkumů z Prahy a Olomoucka, při nichž bude prověřeno na deset tisíc lidí. „Musíme také zjistit, jestli podíl mrtvých je skutečně jedno procento. V případě, že nainfikujete deset milionů lidí v Česku, by to bylo sto tisíc mrtvých,“ podotýká Černý.

Místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek vysvětluje, že k pomoření začne docházet hned po otevření obchodů či sportovišť. „Víme, že v populaci je celá řada lidí, kteří mají velice mírné příznaky, a přesto jsou infikovaní virem a v populaci ho mohou roznášet,“ popisuje. Lidé s prodělanou infekcí získají podle něj v horizontu měsíců až roků dostatečné hladiny protilátek, které je ochrání – za předpokladu, že koronavirus nezmutuje.

Neexistuje stát, kde by promoření zvládli, varuje Kubek

Proti možným plánům na promoření populace otevřeně vystupuje prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Pokud je mi známo, tak ve světě neexistuje žádný příklad země, která by zvládla 'přirozené promoření populace' bez obrovských ztrát na lidských životech,“ varoval v otevřeném dopise ministra zdravotnictví.

Prymula nutnost promoření zdůvodňuje tím, že v Česku nelze držet tvrdá restriktivní opatření další dva nebo tři měsíce. Část obchodů a venkovních sportovišť se otevře už v tomto týdnu, další menší provozy zřejmě po Velikonocích, pokud bude pokračovat současný vývoj epidemie. Žáci by se do škol mohli vrátit v polovině května, byť v rouškách.

Prymulovy plány označil jako velice riskantní premiér Babiš, který preferuje chytrou karanténu, kterou má náměstek ministra zdravotnictví na starost. Projekt má využívat údaje z mobilního telefonu či platební karty, podle kterých vytvoří mapu pohybu nakaženého a potenciálních kontaktů.