Cestovní kanceláře brzdí zavřené hranice. Podle Vojtěcha je možné omezení i o prázdninách

Události ČT: Cestovní kanceláře brzdí zavřené hranice (zdroj: ČT24)

Cestovní ruch je paralyzovaný vládními opatřeními proti koronaviru. Cestovní kanceláře doufají v uvolnění hranic, se státem budou chtít jednat o úvěrech. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama (za ANO) nelze ale s neomezených cestováním toto léto počítat. I české památky počítají ztráty, bez návštěvníků se navíc musí obejít průvodci hradů a zámků i na Mezinárodní den památek. Jak se budou dále vyvíjet protikoronavirová opatření, by mohla poodhalit i studie skutečného promoření Česka.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • V sobotu se z nemoci COVID-19 vyléčilo 44 lidí, celkový počet uzdravených pacientů tak vzrostl na 1227.
  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem vzrostl od půlnoci z pátku na sobotu o 57. Dosud byla nemoc celkově prokázána u 6606 lidí.
  • Podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo v sobotu pět lidí s onemocněním COVID-19, celkem zemřelo 181 nakažených.
  • Nemocnice se připravují na obnovení provozu. Lékaři by měli znovu provádět důležitá vyšetření, primárně by se měli soustředit i na odložené operace. 
  • Studie skutečné promořenosti Česka novým typem koronaviru začne podle koordinátora epidemiologického týmu Rostislava Maďara příští týden. Podle výsledků bude možné jasněji stanovit uvolňování omezení proti šíření nemoci.
  • Japonský experimentální lék favipiravir dorazí do Česka v příštím týdnu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je dodávka nyní ve Vídni, čeká se na podpis smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí a distributorskou společností.
  • Cestovní kanceláře jsou kvůli zavřeným hranicím bez příjmu. S vládou budou chtít jednat o poskytnutí půjček.
  • České hrady a zámky zůstávají uzavřené, a to i na Mezinárodní den památek. Státní památkový ústav předpokládá do konce května ztráty ve výši 150 milionů korun. Počítá s otevřením 8. června.
  • Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se Češi letošní léto nedočkají neomezeného cestování ze země. 
  • Podle rozvojové banky byla většina žádostí do programu COVID I neúspěšných. Naopak v programu COVID II bylo 90 procent žádostí přijato.
  • Profesionální sportovci můžou od pondělí trénovat. V dohrání první a druhé nejvyšší ligy doufá tuzemská fotbalová asociace.

O možném uvolňování hranic informoval tento týden náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by Češi mohli nejprve vycestovat na Slovensko, v létě pak do Chorvatska.

O uvolnění pravidel pro cestování by stálo právě Chorvatsko, které je na turismu závislé. Jen Čechů tam za minulý rok vyjelo na tři čtvrtě milionu. Po telefonu už proto spolu mluvili i premiéři obou zemí. Uvažuje se o vytvoření dopravních koridorů, starosta Dubrovníku Mato Franković se vyslovil pro zavedení přímého spoje z Prahy.

Podle ministra Vojtěcha ale není neomezené cestování jako v době před pandemií koronaviru otázka tohoto léta. „Dokážu si to představit u vybraných zemí, ale nikoli tak, jak jsme byli zvyklí před pandemií,“ uvedl.

Zásadní podle Vojtěcha bude stanovit podmínky pro cestování. Jako pravděpodobné vidí, že se bude od turistů vyžadovat negativní test na koronavirus, otázkou zůstává možná karanténa po návratu. „Je možné, že potom bude nařízena dvoutýdenní karanténa, a bez státní podpory. Je možné, že pokud lidé s protilátkami budou chráněni před další nákazou, tak budou mít jiný režim. Ale do toho všeho vstupují ještě podmínky tranzitních zemí, je to zkrátka velmi komplexní,“ doplnil koordinátor epidemiologického týmu Rostislav Maďar.

Cestovní kanceláře chtějí s vládou jednat o poskytnutí úvěrů

Na uvolňování opatření čekají zejména cestovní kanceláře. Podle mluvčího Fischer Group Jana Bezděka by mohla Česká republika kopírovat vývoj v Německu, kde se počítá s obnovením letového provozu v průběhu června nebo na začátku července. „Nedokážeme si představit, že by Česká republika zůstala izolovaná uprostřed Evropy,“ řekl. Rostislav Maďar uvedl, že o uvolňování hranic lze vést kvalifikovanou debatu nejdříve v polovině května.

Ohledně dovolené zatím vydala vláda jediné doporučení – plánovat ji v Česku a na možnost výjezdu do zahraničí raději nespoléhat. Motivovat k lidi dovolené v tuzemsku chce i ministerstvo pro místní rozvoj. Plánuje zavést takzvané rekreační poukazy. Lidem by část výdajů na dovolenou mohli zaplatit zaměstnavatelé a stát. Podle Asociace cestovních kanceláří ale není tuzemská kapacita dostatečná.

„I samy hotely budou nabízet balíčky, což byla dříve doména cestovních kanceláří. Přidaná hodnota pro cestovní kanceláře bude velice malá a budeme horko-těžko hledat nějaké prostory, ve kterých bychom se mohli uživit,“ sdělil mluvčí asociace Jan Papež.

Některé cestovní kanceláře rozšiřují nabídku domácích zájezdů. „V letošním roce pouze znásobili naše nabídky, rozšířili jsme kapacity. Nabídli jsme další alternativy, jak pro naše zákazníky, jak by mohli strávit dovolenou v Čechách,“ uvedla mluvčí Cestovní kancelář Čedok Eva Němečková. Jiné se přeorientovat nedokážou. Vyčkávají proto, jak se situace dál vyvine.

Odvětví cestovního ruchu teď prochází hlubokými ztrátami. „Dopad krize je obrovský, podle našich výpočtů se jedná o 142 miliard, skoro 50 procent příjmu z cestovního ruchu, pokud bychom rozběhli ekonomiku v červnu,“ popsal ředitel agentury Czech Tourism Jan Herget.

Cestovní kanceláře sice můžou vrátit peníze za zrušené zájezdy až po 31. srpnu, podle Bezděka ale nejde o úplné řešení problému. S vládou proto budou chtít kanceláře jednat o úvěrech na překonání období, kdy je celá oblast cestovního ruchu bez příjmů. „Letošní sezóna je naprosto bezprecedentní, nesrovnatelná s ničím, čemu jsme museli čelit v minulých letech,“ řekl Bezděk.

Světový den památek bez návštěvníků

Na sobotu připadá taky Mezinárodní den památek, kvůli opatřením v boji s koronavirem se do nich ovšem návštěvníci nepodívají. Někteří správci hradů a zámků proto nachystali alespoň virtuální prohlídky, jinde se uklízí a pečuje o mobiliář. V zámcích v Českém Krumlově, Hluboké, Vizovicích, Bouzově a dalších vznikly i provizorní šicí dílny, ve kterých zaměstnanci vyrábějí roušky.

Kvůli omezením očekává Národní památkový ústav do konce května ztráty ve výši asi 150 milionů korun. Zavedl proto úsporná opatření, omezuje editační činnost a odborné publikace bude vydávat hlavně elektronicky. Probíhající obnovy památek ale pokračují, se začátkem nových ústav vyčkává.

Všech sto hradů, zámků a dalších objektů otevře Národní památkový ústav až 8. června. Prohlídky se budou konat za přísných hygienických pravidel. Podle Václava Lunga ze státního zámku Milotice se kvůli omezení ztrát uvažuje o prodloužení sezóny nebo zavedení otevírací doby i v pondělí, kdy mívají památky obvykle zavřeno. 

I zoologickým zahradám narůstají ztráty. Ve Dvoře Králové očekávají tržby nižší o 20 milionů korun, šetří proto na některých opravách i na mzdách zaměstnanců. Venkovní areály zahrad otevřou na konci května, pavilony ale až 8. června.

V Helfštýně připravují výstavu na dobu po uvolnění omezení
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Programem COVID I neprošla většina žádostí, v COVID II je úspěšnost 90 procent

Většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem byla zamítnuta. O půjčky žádaly zadlužené firmy, žadatelé nedodrželi podmínky programu, dalším důvodem bylo vyčerpání částky použitelné pro pražské podniky. Naproti tomu v případě COVID II, do kterého byly zapojeny komerční banky, bylo u dosud zpracovaných žádostí kladně vyřízeno 90 procent.

Podle ředitele odboru strategie a marketingu Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Michala Pluty by někteří žadatelé nebyli schopni půjčené peníze vrátit. „V případě žádostí do programu COVID I se často setkáváme s tím, že žadatelé přeceňují svou finanční situaci a tvrdá čísla pak mluví jinak,“ vysvětlil  Pluta. Upozornil také, že banka poskytuje sice bezúročný, ale stále úvěr. Nejedná se tak o nenávratnou jednorázovou pomoc jako v programu pro živnostníky.

O velkém počtu žádostí firem, které měly v předchozích letech záporný vlastní kapitál, jsou v dlouhodobé ztrátě nebo dokonce v insolvenci, už dříve upozornil také vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Studie zjistí skutečné promoření Česka. Začne po neděli

V první polovině týdne by se mohla rozběhnout studie, která má zjistit skutečné promoření koronavirem v české populaci. Zahrnovat by měla asi 28 tisíc Čechů. „Teď probíhá získávání souhlasu od etické komise, rozváží se testy, promýšlí se, kde vzniknou odběrová místa. Finální tečku bychom tomu mohli dát v pondělí,“ oznámil v ČT Rostislav Maďar.

V případě, že by výsledky studie naznačily, že je v české společnosti jen nízká hladina protilátek, bylo by podle Maďara třeba postupovat s uvolňováním opatření velmi opatrně. Zpočátku se budou opatření rozvolňovat o málo rizikové činnosti. S rezervou se proto postavil k otevření hobbymarketů, do kterých během Velikonoc zamířilo velké množství lidí. „Stačí jen relativně malé množství chyb a situace se může velmi zhoršit. Pokud budeme muset znovu brzdit, dopadne to znovu na celou společnost,“ uvedl.

Příští týden do Česka také dorazí experimentální japonský lék favipiravir. Podle Vojtěcha je aktuálně ve Vídni a čeká se na podpis smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí a distributorskou společností Astro Pharma. Dodávka obsahuje množtví léku pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek země koupí. Souhlas s používáním léku vydalo ministerstvo zdravotnictví minulý týden.

Nemocnice obnovují provoz

Zdravotnická zařízení se začala vracet do normálního provozu. S rozšiřováním péče začali ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnice Brno uvedla, že je asi na 50 procentech běžného provozu a do konce dubna se dostane asi na 65 procent. Při rozvolňování opatření se v zařízeních počítá s větším náporem pacientů a s kontrolami u vstupu.

Pokud by se nemocnice nezačaly vracet ke standardní úrovni péče, mohlo by to podle odborníků znamenat větší ohrožení pro obyvatele než samotná nemoc. Nutné je podle nich soustředit se na naplánované operace nebo vyšetření nádorových onemocnění. Podle ministra zdravotnictví ale návrat k plnému provozu bude trvat nejspíše týdny.

Kromě koronaviru musí nemocnice bojovat i s hackery. Ve čtvrtek varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před útoky na zdravotnická a další strategická zařízení. V pátek potvrdilo kyberútok ministerstvo zdravotnictví, fakultní nemocnice v Ostravě a Olomouci a Letiště Praha. V sobotu o podobném ataku informovala i Karlovarská krajská nemocnice. Všechny útoky byly odraženy.

Počet lidí vyléčených z COVID-19 se podle ministerstva zdravotnictví v Česku zvýšil v sobotu o 44 na 1227. Nakažených přibylo 57, jejich počet tak potřetí v řadě klesl. Od rána se počet obětí v Česku zvýšil o pět na 181. 

Nejvíce nakažených je dlouhodobě v Praze, k sobotnímu večeru jich bylo 1567. Na 100 tisíc obyvatel připadá v hlavním městě více než 115 nakažených, v Praze je také nejvíce obětí, a to 70. V Olomouckém kraji je na 100 tisíc obyvatel více než 97 případů nákazy a v Plzeňském kraji evidují na 100 tisíc obyvatel přes 90 nakažených. 

K sobotě bylo s nemocí COVID-19 hospitalizováno 398 lidí, jejich počet tak už týden klesá a poprvé od 5. dubna se dostal pod hranici 400 hospitalizovaných. V těžkém stavu je v nemocnicích 86 pacientů. Jako vyléčení nebo do domácí karantény odešlo z nemocnic 418 lidí.

Sportovci od pondělí začínají s tréninkem

Lepších podmínek se dočkají profesionální sportovci, od pondělí mohou začít s tréninkem. Musí ale dále dodržovat omezení. Tréninková skupina smí čítat maximálně osm sportovců a k tomu realizační tým. Přímo na stadionech budou muset sportovci dodržovat dvoumetrové rozestupy a trénovat individuálně. Naopak nebude možné využívat v tréninkovém centru sprchy nebo šatny.

Uvolnění opatření dalo naději na dohrání zejména první a druhé nejvyšší české fotbalové lize, které ještě oficiálně neukončily sezónu. Vedení fotbalové asociace stále uvažuje o dohrání zápasů bez diváků. Od 8. června vláda počítá s pořádáním menších sportovních akcí, počet pořadatelů je ale zatím stanovený na 50 lidí, do čehož by se pořádání fotbalových utkání těsně nevlezlo. Ministr zdravotnictví proto připustil, že by bylo v možné udělit fotbalu výjimku.