Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Zeman ve vánočním projevu zmínil klimatické změny i protesty proti Babišovi (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.

V úvodu vánočního projevu se prezident Zeman věnoval ekonomice. Česko označil za úspěšnou zemi s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii a stabilním ekonomickým růstem, kde rostou mzdy i důchody. „I když se o nás Češích říká, že jsme nejskeptičtější národ v Evropě, myslím si, že nad těmito úspěchy bychom se měli společně radovat,“ je přesvědčen prezident.

Kritika pomalých soudů

Dále prezident vyjmenoval několik problémů, které Českou republiku tíží. Všechny z nich shrnuje slovo „pomalost“. Zeman mluvil kupříkladu o pomalých soudních i stavebních řízeních, ale také o budování dopravní infrastruktury.

„I když David Rath byl doslova přichycen s úplatkem v ruce, soudní proces s ním trval sedm let,“ připomněla hlava státu. „U stavebních řízení jsme na úrovni Burkiny Faso a dalších afrických zemí,“ upozornil Zeman. Zrychlení je podle něj nutné k překonání bytové krize. V těchto souvislostech vyzval ministryně spravedlnosti a místního rozvoje a ministra dopravy ke zlepšení situace v jejich resortech.

Vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) prezident pochválil za předložení národního investičního plánu s horizontem třiceti let. „Některé projekty samozřejmě přesahují funkční období jakékoli vlády,“ zdůraznil Zeman, který odmítl kritiku tohoto programu. Jemu samotnému se však nelíbí zpoždění výstavby jaderných bloků.

Zeman jako klimatický „kacíř“

Prezident se v poselství věnoval rovněž změnám klimatu. „Domnívám se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství. Dovolte mi proto, abych byl kacířem. Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. Uvádí se, že před několika miliony let byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ podotkl Zeman.

Jako příklad podle něj poslouží Grónsko, jež bylo před tisíci lety zelené, bohaté na pastviny. „Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou,“ prohlásil prezident.

Hovořil rovněž o podpoře obnovitelných zdrojů, na něž vydává Česko desítky miliard korun ročně. „Jsou dotovány ve prospěch solárních baronů. Ve skutečnosti ale produkce solárních elektráren představuje pouhá tři procenta z celkové produkce elektřiny v České republice,“ uvedl Zeman.

V souvislosti s rostoucím tlakem na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů poukázal na jejich nestabilitu.

„Slunce někdy svítí a někdy nesvítí, vítr někdy fouká a někdy nefouká, a tak tyto zdroje stejně musíme zálohovat klasickými elektrárnami. Věřím tomu, že nedojde k tomu, aby úvahy o zelené Evropě dosáhly té míry, že se zde objeví zelené bankovnictví, to znamená, že úvěry nebudou poskytovány podle bonity investičních projektů, ale podle zelené ideologie,“ konstatoval prezident.

Do budoucna by se podle Zemana mohlo stát, že se průmysl „přestěhuje“ za levnější energií do zemí v Asii. „Z Evropské unie by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel,“ varovala hlava státu.

Zeman v poselství komentoval rovněž vnitropolitický vývoj. „Povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ řekl Zeman.

Premiér vzešel z voleb. Tečka

Prezident mluvil i o protestech organizovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii. „Povšiml jsem si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku svobodných voleb. Tečka,“ prohlásil prezident.

„A když už mluvíme o těchto volbách, příští rok nás čekají volby krajské a velmi bych si přál, aby na kandidátkách bylo co nejvíce úspěšných starostů. A velmi bych si nepřál, aby tam bylo příliš mnoho takzvaných parašutistů, tedy těch, kteří jsou na kandidátku shozeni shora. Buď jsou to straničtí funkcionáři nebo lidé, kteří nemají žádnou zkušenost s řízením velkých společenských celků,“ vysvětlil Zeman.

V závěru svého poselství – v novoročním přání – popřál prezident Čechům kromě zdraví, štěstí, úspěchů a radosti ze života i bolest. „Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl, že myšlení bolí,“ zdůraznil Zeman. Čechům popřál, aby byli „svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat“.

Prezident kritizoval nadávky na sociálních sítích bez připravených argumentů. Diskuse by podle něj měly probíhat mezi různými názorovými skupinami, aniž by byl kdokoli předem vyloučen.

Prezident Zeman kvůli poselství přerušil dovolenou, kterou si naplánoval do Lán od 16. prosince do konce roku. Přenos projevu podobně jako v předchozích letech zajišťovala televize Nova. Vedle ní projev odvysílaly ČT1, ČT24, TV Barrandov, Český rozhlas - Radiožurnál a také Česká tisková kancelář. 

Zeman se loni opřel do odpůrců vlády

Před rokem se prezident Zeman v poselství vrátil především k tématům, o kterých mluví dlouhodobě. Ocenil tehdy lídry ANO, ČSSD a KSČM, že se podíleli na vzniku vlády, pochválil boj V4 proti migračním kvótám a podpořil armádní zahraniční mise.

Voličům loni poděkoval za podporu ve volbách a varoval před zpomalením růstu ekonomiky. Kritizoval demonstranty požadující pád vlády a zpochybnil varování kontrarozvědky před čínskými špiony.