TÉMA

Ministryně spravedlnosti

Nejvyšší soud zrušil další tři tresty z nouzového stavu. Benešová uspěla se stížnostmi

Nejvyšší soud se zastal tří mužů, kteří v době nouzového stavu kradli a dostali za to přísnější tresty. Česká televize to zjistila z úřední desky soudu. Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) podala ve prospěch trojice odsouzených stížnosti. Nejvyšší soud konstatoval ve všech případech, že okresní soudy porušily zákon v neprospěch obviněných, musí proto rozhodnout znovu.
15. 12. 2021|

Hrad upravil termín, kdy Zeman omilostnil podnikatele Podroužka

Prezident podepsal udělení milosti pro Pavla Podroužka již 9. září. Pražský hrad dosud uváděl, že Miloš Zeman rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil do nemocnice. Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu.
4. 11. 2021|

OECD vyjádřila znepokojení nad rezignací nejvyššího státního zástupce Zemana

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyjádřila znepokojení nad rezignací českého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Protikorupční pracovní skupina OECD v této souvislosti poukázala na to, že Česká republika stále nedokázala přijmout změny k zajištění nezávislosti státních zástupců. Organizace to uvedla na svém webu v tiskové zprávě, proti níž se následně ohradila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
22. 6. 2021|

Benešová si stojí za výtkou pro soudkyni postoloprtské kauzy. Podala kasační stížnost

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dál trvá na výtce pro soudkyni Kateřinu Vltavskou, která měla chybovat v kauze Postoloprty. Městský soud v Praze výtku zrušil, protože podle něj ministryně nemůže do práce soudců takto zasahovat. Benešová podala proti rozsudku kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
18. 11. 2020|

Protokolujících úředníků u českých soudů je žalostně málo

Řada soudů v Česku se potýká s akutním nedostatkem protokolujících úředníků. To výrazně brzdí některé složité soudní procesy. Na vině je kromě špatného platového ohodnocení také situace kolem koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti totiž kvůli nákaze zrušilo už dva termíny zkoušek, bez kterých nemohou nové posily nastoupit.
12. 10. 2020|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|