Stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat

Události: Stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a členky společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové. Jejich stíhání v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a spis se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí. Zeman to uvedl ve středu na tiskové konferenci. Premiér v reakci uvedl, že nic protizákonného neudělal, ale že ho Zemanovo rozhodnutí nepřekvapilo.

On-line přenos
Kauza Čapí hnízdo
23:00

On-line reportáž k rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nyní končí. Děkujeme za pozornost. 

22:40

"Nemění to nic na podpoře této vlády, ale chtěl bych říct, že my jsme se nezavázali k trvalé podpoře této vlády, my jsme se zavázali k podpoře umožnění získání důvěry této vlády," shrnul postoj své strany Stanislav Grospič (KSČM).

22:35

"Chápu trošku i z toho lidského hlediska nejvyššího státního zástupce, který to určitě neměl jednoduché – ten tlak je obrovský, který si chce být na tisíc procent jistý, že skutečně tam není jediný důvod pro pokračování v trestním stíhání," uvažuje Radek Vondráček (ANO).

Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. Ve věci bude muset provést úkony a doplnění, které mu nejvyšší státní zástupce nařídí. „V současné době není důkazní situace na to, aby mohla být věc obžalována, nebo zastavena,“ uvedl Zeman.

Zároveň ale nejvyšší žalobce zdůraznil, že nepředjímá, jaký má být výsledek vyšetřování, a že u obviněného Babiše i Mayerové je nutné ctít presumpci neviny. Šaroch nemá k novému rozhodnutí ve věci žádnou lhůtu.

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že přezkumem Šarochova rozhodnutí odhalil nedostatky ve skutkové rovině i v rovině právního hodnocení. Zmínil mimo jiné nesprávné hodnocení důkazů a neúplné vyhodnocení evropské legislativy. Kriticky se vyjádřil i k činnosti regionální rady, která dotace Čapímu hnízdu poskytla. Podle něj bylo hodnocení projektu zejména v úvodní fázi naprosto formální a rada nepřezkoumala majetkovou strukturu žadatele.

Premiér v reakci na rozhodnutí Zemana uvedl, že nic protizákonného neudělal, ale že ho Zemanovo rozhodnutí nepřekvapilo.

„Samozřejmě jsem čekal, že to rozhodnutí bude složité,“ řekl. Celá kauza je podle něj vykonstruovaná a objevila se jen proto, že je v politice. Jedná se podle něj o absurdní záležitost a čtyři roky mediálního teroru, dodal Babiš.

Premiér následně hovořil s prezidentem Milošem Zemanem. Později oznámil,  že prezident má na případnou abolici, tedy zastavení trestního stíhání, stejný názor jako Babiš – a navrhovat ji nebude. 

Městské státní zastupitelství rozhodnutí respektuje

Městské státní zastupitelství uvedlo, že respektuje částečné zrušení rozhodnutí o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. K obsahu se vyjadřovat nebude.

„Samotnou věcí se nyní bude zabývat dozorový státní zástupce, který se v rámci navazujícího postupu v přípravném řízení bude řídit závazným pokynem nejvyššího státního zástupce, který je uveden v obsahu předmětného usnesení,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Ve vztahu ke zbylým čtyřem osobám, ohledně nichž nebylo rozhodnutí dozorového státního zástupce o zastavení trestního stíhání zrušeno, je platný takový stav, že trestní stíhání je pravomocně zastaveno,“ dodal Cimbala. 

Definitivní zastavení stíhání se týká Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála. Pavel Zeman řekl, že se u nich nepodařilo prokázat subjektivní stránku trestné činnosti.

 Podle místopředsedy ANO Radka Vondráčka kauza Čapí hnízdo spěje i přes nejnovější vývoj ke konečnému zastavení stíhání Babiše. Vondráček řekl, že žalobce je pod mediálním tlakem a chce pro svou jistotu došetřit bílá místa, která v případu zůstávají.

Šéf Sněmovny také dodal, že nadále platí presumpce neviny, pro ANO středeční krok žalobce Zemana nic nemění.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka sdělil, že věří, že se nakonec prokáže, že se vše stalo dle zákona. „Máme informace jen z médií. Od počátku jsme přesvědčeni, že v případě Čapího hnízda proběhlo vše podle zákona, a věříme, že se tato skutečnost nakonec prokáže,“ řekl.

Nejvyšší státní zástupce Zeman zdůvodňuje, proč obnovil trestní stíhání Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Opozice vyzývá Babiše, aby zvážil odstoupení z čela vlády

Předseda ODS Petr Fiala v reakci na rozhodnutí Pavla Zemana očekává, že Babiš do vyřešení svých osobních problémů nabídne post premiéra jinému zástupci hnutí ANO.

K odstoupení z čela vlády Babiše vyzval i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Babiš by měl zvážit odstoupení z funkce i podle šéfa STAN Víta Rakušana.

Podle šéfa KDU-ČSL Marka Výborného by v každé civilizované zemi předseda vlády odstoupil. Výborný a Rakušan uvedli, že by se všichni politici měli zdržet tlaku na vyšetřovatele a žalobce.

„Zastavení trestního stíhání Andreje Babiše vzbuzovalo nemalé pochybnosti a nechalo za celou kauzou pachuť. Je potřeba, aby věc projednal a rozhodl nezávislý soud ve veřejném jednání. Jen tak nezůstanou spekulace a pochybnosti, ať už bude nakonec Andrej Babiš odsouzen či nikoliv,“ poznamenala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéfka TOP 09 dále uvedla, že pokud Babiš neodstoupí, je namístě svolání mimořádné schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. 

Předseda SPD Tomio Okamura zdůraznil, že celá kauza trvá už tři a půl roku. „Mně to připadá, že to samotné je velice špatný signál české veřejnosti a potvrzují se slova SPD, že spravedlnost v České republice nefunguje dobře,“ uvedl. 

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič uvedl, že veřejnost musí respektovat presumpci neviny. Případné politické důsledky jsou podle něj zcela na osobní úvaze předsedy vlády. „Jsme znovu ostražití, protože věc se znovu otevřela,“ řekl.  

Miloš Zeman, který je v těchto dnech na summitu NATO v Londýně, se podle svého mluvčího  Jiřího Ovčáčka vyjádří k věci ve čtvrtek večer na TV Barrandov.

V minulosti ale prezident uvedl, že pokud by bylo trestní stíhání Babiše obnoveno, udělil by premiérovi abolici, a tím trestní stíhání ukončil. Babiš v minulosti uvedl, že by abolici nepřijal. 

Rozhodnutí podle Hamáčka koalici neohrozí

Šéf koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček podle svých slov nevidí důvod k odchodu z vlády.

„ČSSD nemá žádný nový důvod k tomu, aby měnila své rozhodnutí o účasti ve vládě. Kauzy pana premiéra komplikují vládě práci a poškozují její úsilí o prosazování programu, který pomáhá lidem. Hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Má plné právo i plnou zodpovědnost za to, koho nominuje na premiéra,“ uvedl Hamáček.

Ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka nechce vyvolávat diskusi o tom, co rozhodnutí nejvyššího státního zástupce znamená pro vládní koalici. Musí se poradit vedení strany a poslanecký klub, řekl ve sněmovně.