Prezident má na abolici stejný názor jako já, navrhovat ji nebude, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal prezidenta Miloše Zemana, aby v jeho kauze nenavrhoval abolici. Není k ní podle něj důvod. Po společném rozhovoru Babiš uvedl, že prezident má na abolici stejný názor jako on a navrhovat ji nebude. Pokračování svého stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo přitom premiér podle svých slov očekával. V reakci na středeční rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana uvedl, že cítí úlevu vzhledem k tomu, že z případu byla vypuštěna jeho rodina.

„Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci,“ uvedl  ve středu Babiš. 

Připomenul, že původně údajně spáchalo trestný čin  jedenáct lidí, pak sedm. „A teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne,“ poznamenal. Později premiér řekl, že prochází čtyři roky mediálním terorem.

On-line přenos

Kauza Čapí hnízdo

  • 23:00

    On-line reportáž k rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nyní končí. Děkujeme za pozornost. 

  • 22:40

    "Nemění to nic na podpoře této vlády, ale chtěl bych říct, že my jsme se nezavázali k trvalé podpoře této vlády, my jsme se zavázali k podpoře umožnění získání důvěry této vlády," shrnul postoj své strany Stanislav Grospič (KSČM).

  • 22:35

    "Chápu trošku i z toho lidského hlediska nejvyššího státního zástupce, který to určitě neměl jednoduché – ten tlak je obrovský, který si chce být na tisíc procent jistý, že skutečně tam není jediný důvod pro pokračování v trestním stíhání," uvažuje Radek Vondráček (ANO).

Prezident Zeman v září uvedl, že by premiérovi v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení jeho trestního stíhání, udělil abolici. Premiér nyní takovou možnost odmítl a odmítl také spekulace o tom, že by prezidentovu abolici pro něj spolupodepsal jiný člen kabinetu.

Po odpoledním rozhovoru s Milošem Zemanem následně Babiš řekl, že prezident má na abolici stejný názor jako on a navrhovat ji nebude. 

Výhrady vůči slovům Hamáčka

Na tiskové konferenci se Babiš ohradil proti předsedovi koaličních sociálních demokratů Janu Hamáčkovi, který uvedl, že kauza zatěžuje fungování menšinového kabinetu. „Bylo by dobré, aby chodili na vládu, je třeba víc pracovat,“ uvedl na adresu ministrů sociální demokracie.

Události: Stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu oznámil, že zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Podle něj bylo nezákonné a předčasné.

Stíhání premiéra a Mayerové v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a vyšetřování se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí.

Babiš část tiskové konference nejvyššího státního zástupce sledoval u oběda ve sněmovně potom, co tři hodiny na plénu hovořil ke schvalovanému státnímu rozpočtu. Rozhodnutí nečetl. „Na to mám advokáty, kteří to dostali, jak je zvykem, pár minut před tím tiskovým sdělením to dostali do schránky. Já vůbec netuším, co tam je, a nikdy jsem to moc neřešil,“ uvedl.