„Žije v minulosti“ a „nemá už co říct“, opřela se opozice do Zemana. Podle Babiše projev lidi povzbudil

Prezidentovo vánoční poselství vyvolalo mezi politickými stranami rozdílné reakce. Premiéra Babiše projev potěšil, sociální demokracie i komunisté prezidenta chválí. Pravicová opozice ho ale naopak kritizuje. Odezvu vyvolala i prezidentova varovná slova ohledně nového klimatického náboženství. Ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) Michal Marek označil Zemanův projev za „nepřijatelný a nezodpovědný“. Podle Marka nastává klimatická změna vlivem lidstva.

Prezident Zeman v projevu mluvil o dobré ekonomické situaci země, chválil Babišovu vládu, ale zmínil také vleklé soudy a stavební řízení, kritizoval příliš důrazný boj se změnami klimatu a vyjádřil se také k demonstracím proti premiérovi.

Vláda i komunisté projev chválí

Premiéra Andreje Babiše (ANO) Zemanovo vánoční poselství potěšilo. Zemanův projev podle něj lidi povzbudil. Prezidentem zmiňované problémy si vláda uvědomuje a patří mezi její priority, zdůraznil předseda vlády. „Jak uslyšíte 1. ledna i v mém projevu, patří mezi naše zásadní priority je vyřešit. Lhůty v justici se zkracují, doba výstavby velkých staveb by se měla zkrátit o tři až čtyři roky. Těší mě, že prezident taky vidí jasný smysl v Národním investičním plánu,“ uvedl.

Zeman v proslovu řekl, že si není jist, zda rozhodujícím faktorem oteplení planety je činnost člověka. Debatu o klimatické změně označil za nové náboženství a sebe za kacíře. „Co se týče klimatické změny, souhlasím, že nesmíme být hysteričtí, to ale neznamená, že se o přírodu kolem sebe nemáme velmi zodpovědně starat. Naše vláda to dělá,“ reagoval premiér.

„Souhlasím s panem prezidentem, že Česko je úspěšná země. Jeho slova beru jako výraz podpory práce současné vlády, tedy i ministrů za ČSSD,“ komentuje prezidentův projev na Twitteru šéf sociální demokracie Jan Hamáček. „Jsem rád, že velký prostor dal otázce změn klimatu. Potvrdil tím, že se jedná o vážný problém pro naši budoucnost,“ myslí si Hamáček.

Šéfa SPD Tomia Okamuru potěšil zdravotní stav Miloše Zemana, který je podle něj zjevně v dobré kondici. „Pan prezident přednesl vyvážený projev, kde zmínil zásadní problémy naší země. Hnutí SPD sdílí jeho kritiku stavu vymahatelnosti spravedlnosti a práva pro občany. Souhlasíme také s pojmenováním nebezpečných rizik souvisejících s klimatickou politikou EU, které vláda ustupuje,“ uvedl na Twitteru Okamura.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip považuje projev za vyvážený, shrnul podle něj konzistentní názory prezidenta. „Souhlasím zejména s tím, že je chybné, že se nedaří zkrátit termín zahájení výstavby nových jaderných bloků v situaci, kdy je potřeba plnit další úkoly v ochraně životního prostředí,“ napsal Filip ČTK. Sdílí i Zemanův názor, že je třeba zrychlit činnost soudnictví a stavební řízení.

Podle komunisty Jiřího Dolejše byl Zeman věcný. „Jsme úspěšná, i když pomalá země, myšlení bolí, kacíř klimatického náboženství. To šlo,“ myslí si poslanec.

Zeman ve vánočním projevu zmínil klimatické změny i protesty proti Babišovi (zdroj: ČT24)

Opozici chyběla sebekritika a vize

Pravicová opozice hodnotí Zemanovo poselství spíše negativně. „Projev prezidenta nijak nevybočil ze standardu Miloše Zemana. Líbivá kritika, někdy oprávněná, jindy bez pochopení výzev dneška. Sebekritika žádná a určitě to není příspěvek k zasypávání příkopů ve společnosti. Tak se nenechte rušit a krásné svátky!“ vzkázal lidem předseda lidovců Marek Výborný.

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že se jednalo o jeden ze Zemanových smířlivějších projevů. „Prezident se výjimečně zdržel toho, aby některou část společnosti onálepkoval nebo přímo urazil. To pokládám za největší přínos,“ napsal Kupka ČTK. Zemanovo varování před „novým zeleným náboženstvím“ a volání po kritickém myšlení považuje za aktuální. „Mrzí mě, že projevu chybělo vážnější poselství pro budoucí vývoj země,“ dodal Kupka.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové už Zeman nemá co nového říct. „Jen potvrdil známá fakta, že se vládě nedaří zlepšit dostupnost bydlení, zrychlit soudní a stavební řízení, ani výstavbu dálnic. Žádné nové myšlenky, poselství, hodnoty, ideje ani vize pro naši zemi jsme neslyšeli,“ uvedla. Na Twitteru pak odkázala, že zájemci o státnický a věcný projev se mají na Nový rok dívat na vystoupení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Předseda STAN Vít Rakušan oceňuje smířlivější tón a výzvu k diskusi mimo sociální bubliny. „A v některých momentech vcelku výstižný popis stavu věcí, a to především pomalosti, která brání Česku v dosažení úspěchu,“ uvedl.

Projev však podle Rakušana postrádal vizi. „Stále to byl ten všeználkovský přístup politika z devadesátkové generace. Neshodnu se s ním v pohledu na ekologická témata, nevěnoval důraz závažným problémům, jejichž dopad se projeví až za desetiletí,“ dodal šéf STAN.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše žije Zeman v minulosti. Piráti souhlasí s názorem, že justice i stavební řízení jsou pomalé, ale lékem podle nich není stavební zákon, který připravila Hospodářská komora a developeři, řekl Bartoš.

„Prezident také vlastně popřel riziko klimatické změny. To, že realizace slunečních elektráren v ČR byl tunel, nijak nesouvisí s technologií a její vhodností do energetického mixu,“ uvedl Bartoš. Česko by se podle něj na problematiku nemělo dívat optikou těžkého průmyslu. Místo výčtu makroekonomických dat pak postrádal pohled na to, jak skutečně vypadá kvalita života v ČR.

„V jedné věci je Zeman naprostý mistr, dokáže kráčet s davem a tvářit se u toho jako disident. Fascinující,“ hodnotí Zemanovo poselství poslanec za Pirátskou stranu Mikuláš Ferjenčík.

Marek: Zpochybňovat, že za klimatickou změnou stojí člověk, je nezodpovědné

Pasáž o změnách klimatu z prezidentova poselství ostře kritizoval ředitel CzechGlobe Michal Marek. Zeman mimo jiné varoval, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropy ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel.

U oteplení prezident zmínil, že si není jistý, zda je rozhodujícím faktorem činnost člověka, nikoliv přírodní zákony. Jako příklad zmínil Grónsko, kde podle něj před tisíci lety byly pastviny a dobytek, vlivem malé doby ledové ale obyvatelé zahynuli hladem a zimou.

„Současné změny mají i své přirozené důsledky, ale nastávají strašně rychle a nejde opomenout, že je to vlivem lidstva. Lidská civilizace je tak silná, že diktuje planetě, nejde opomenout, že sedm miliard lidí je tak silný fenomén, že to má vliv na fungování Země,“ uvedl Marek.

Podle něj ve vědě existují oponenti s různými názory. „Je ale jasné, že klimatická změna je tady a stojí za ní člověk. Patří to k vědeckému poznání a zpochybňovat to považuji za krajně nezodpovědné,“ zdůraznil.

Zeman v projevu vyjádřil naději, že diskuse v Evropské unii nedospěje k tomu, že se v ní objeví takzvané zelené bankovnictví, které upřednostní ekologická hlediska před ekonomickými. Zároveň zmínil, že Evropská unie produkuje devět procent světových emisí, zbytek je Spojených států, Číny, Indie a dalších zemí.

Podle Marka je Evropa zodpovědná za průmyslovou revoluci. „Pokud má Evropa intelektuální úroveň, je povinna jít příkladem, příklady táhnou. A pokud prezident mluví o Číně, tak asi neví, jaké Čína dělá pokroky, jaké tam nastávají inovace a jak likvidují uhelné elektrárny,“ řekl Marek.

Prezident se dotkl také studentských stávek za klima. Podle Marka mají mladí lidé právo se vyjadřovat. „Nemělo by se jim říkat, že se nic neděje a že jsou hlupáci a vytvářejí náboženství, to je pro mě nepřijatelné,“ dodal Marek.

Jiří Koželuh z Hnutí Duha míní, že vědci dominantní vliv lidstva na probíhající rychlou změnu klimatu prokázali pomocí měření a výpočtů. 

„EU dnes zaostává v rozvoji obnovitelných zdrojů za Čínou či Indií. USA rychle snižují spotřebu uhlí, prezidentu (USA Donaldu) Trumpovi navzdory. Skanzenem se EU stane, naopak pokud se nebude snažit modernizovat. Zrovna Česko s vysokou závislostí na fosilních palivech a druhým nejšpinavějším vzduchem v EU má velký zájem na tom, aby se peníze a kapacity směřovaly do inovací a modernizace energetiky a ekonomiky,“ uvedl Koželuh.

Pavel Kindlmann z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy soudí, že prezident by se měl zabývat tím, čemu rozumí, a neměl by se dotýkat „věcí, ve kterých je naprostým diletantem“. „Neměl by také zneužívat svého postavení k tomu, aby lidi ohlupoval pohádkami o jakémsi klimatickém náboženství,“ reagoval Kindlmann na Zemanův projev.

Biolog a ekolog David Storch si naopak myslí, že Zemanovy názory jsou vcelku umírněné. „Většina klimatologů se shoduje, že současné změny jsou alespoň zčásti způsobené člověkem. To ale neznamená, že se to dá dokázat. Už z principu, protože nemáme experiment, opakování a tak dále. Klimatické změny prostě nastaly. Tedy z tohoto hlediska tvrdit, že to není stoprocentně jisté, je v pořádku, jakkoliv většina klimatické obce se shoduje, že člověk tam něco způsobil,“ řekl biolog.

Problém současných klimatických změn spočívá podle něj v tom, že jsou poměrně rychlé. „V období posledních tisíců let je to neobvykle rychlá změna, která asi souvisí s člověkem, ale jak říkám, nedá se to stoprocentně říct,“ uvedl Storch z centra pro teoretická studia, společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.