Policisté, kteří odložili oznámení o údajném únosu Babiše mladšího, nespáchali trestný čin

Policisté z Prahy 1 se nedopustili trestného činu, když odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držený na poloostrově Krym. Dospěl k tomu státní zástupce Ondřej Šťastný, který ale současně nevyloučil, že se muži zákona dopustili kázeňského přestupku. To nyní bude muset prověřit policie v kázeňském řízení.

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy koncem loňského roku obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem.

Předseda vlády podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Babiš starší potvrdil, že jeho syn na Krymu byl, odmítl ale mluvit o únosu. Junior podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Policie dostala informaci o údajném únosu Babišova syna na Krym na přelomu předloňského a loňského roku, prověřování ale kriminalisté ukončili s tím, že se žádný trestný čin nestal. V čase zveřejnění reportáže takový postup vzbudil pozornost, a proto se na něj zaměřili žalobci.

Žalobce: Neshledal jsem podezření ze spáchání trestného činu

„Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů,“ oznámil nyní státní zástupce Šťastný. „Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona. K jeho projednání je příslušná Policie ČR,“ dodal.

Další řízení je podle Šťastného v kompetenci policie, a nebude tak k věci poskytovat další informace. Pro polici se jedná o novou informaci, a se spisovým materiálem se podle mluvčí kriminalistů z Prahy 1 Andrey Zoulové se teprve musí seznámit; až poté může začít příslušné řízení. „Výsledek v tuto chvíli nelze jakkoli předjímat,“ dodala mluvčí.

V současnosti se kriminalisté zabývají i údajným únosem; po odvysílání zmiňované reportáže začali prověřovat podezření z trestného činu zavlečení a také předvolali všechny osoby, „které mohou přispět k řádnému objasnění věci“. Podle listopadového vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka by se mělo jednat jak o reportéry, tak o řidiče, který Babiše mladšího na východ vezl, i samotného premiéra.

„Vyšetřování stále pokračuje,“ uvádí nyní mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová, ale nepřidává podrobnosti, protože „právo na poskytování informací si vyhradilo státní zastupitelství.“