Seznam TV: Syn premiéra Babiše byl kvůli kauze Čapí hnízdo držen na Krymu

Seznam TV: Syn premiéra Babiše byl kvůli kauze Čapí hnízdo držen na Krymu (zdroj: ČT24)

Televize Seznam tvrdí, že objevila Babišova syna, kterého se kvůli kauze Čapí hnízdo snaží najít policie. V rozhovoru s novináři Andrej Babiš mladší uvedl, že se proti své vůli dostal na Krym, kam ho nechala odvézt jeho ošetřující psychiatrička, aby v případu nemohl vypovídat. Některé dokumenty o středočeské farmě totiž prý opravdu podepsal, nevěděl ale, co v nich stojí. Právě rodinnou vazbou hájil premiér své kroky v celém sporu kolem dotace. Nyní případ dosud nekomentoval, opozice volá po mimořádné schůzi i vyslovení nedůvěry kabinetu. Šéf hnutí ANO v úterý ráno v písemném vyjádření odmítl, že by kvůli kauze Čapí hnízdo došlo k únosu jeho syna Andreje Babiše mladšího na ukrajinský Krym. Uvedl, že z České republiky odjel sám a dobrovolně, současně upozornil na to, že je psychicky nemocný a bere léky.

Babišův syn řekl ve Švýcarsku novinářům ze Seznam TV, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta je autorkou zprávy o juniorově zdravotní nezpůsobilosti a letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO, které vede premiér Andrej Babiš.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo údajně manžel Protopopové odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym. „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl Babišův syn serveru. 

„Řekla mi (Protopopová) - máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny,“ řekl Andrej Babiš mladší. „On (Protopopov) mi řekl na Ukrajině - já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený,“ uvedl. 

Protopopova se podle svých slov bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání.

Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství. Serveru Seznam Zprávy řekl, že nyní bere léky a má lepší lékaře. Manželé Protopopovi se serveru k tomu odmítli vyjádřit. 

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ řekl nyní Babišův syn serveru Seznam Zprávy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé včetně Babišových příbuzných jsou v kauze Čapí hnízdo stíhaní kvůli podezření z dotačního podvodu. Samotný premiér i firma Agrofert však obvinění odmítají. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Pravicová opozice žádá vysvětlení

Kvůli novému vývoji v kauze farmy Čapí hnízdo zaznívají ze strany pravicových opozičních poslanců návrhy na svolání mimořádné schůze sněmovny nebo i vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.  O tom, jak na vývoj kauzy v dolní komoře reagovat, budou před schůzí sněmovny jednat poslanecké kluby.

„Je tady mnoho nevysvětlených věcí, které má pan premiér buďto okamžitě vysvětlit, ale spíše se obávám, že je to nevysvětlitelné a měl by podat demisi. Předpokládám, že to neudělá. Proto budu žádat předsednictvo KDU-ČSL a mé kolegy v KDU-ČSL, abychom vyvolali v Poslanecké sněmovně vyslovení nedůvěry této vládě,“ řekl první místopředseda lidovců Marian Jurečka.  K samotnému vyvolání hlasování je potřeba souhlas 50 zákonodárců, aby vláda padla, muselo by se proti kabinetu aktivně postavit 101 poslanců.

Vysvětlení žádá i lídr TOP 09 Jiří Pospíšil „My chceme znát nejprve fakta, informace – a pak se rozhodneme o dalším postupu v této věci,“ uvedl.  

 Zástupci ČSSD, která je s ANO v koalici, zase očekávají, že v kauze bude konat hlavně policie. „Předpokládám, že policie podezření z trestné činnosti vyšetřovala, vyšetřuje nebo po dnešku vyšetřovat určitě bude,“ uvedl místopředseda strany Roman Onderka.

Na závěry vyšetřovatelů si chtějí podle poslance Jiřího Dolejše počkat také komunisté, díky jejichž hlasům současná vláda důvěru získala.