Důvod k rezignaci Babiš nevidí. Synova kauza je podle něj součástí scénáře, jak ho dostat z politiky

Andrej Babiš na tiskové konferenci v Itálii (zdroj: ČT24)

Ministerský předseda Andrej Babiš během své tiskové konference z italského Palerma odmítl, že by kdokoli unesl jeho syna Andreje Babiše mladšího. Kauzu premiér považuje podle svých slov za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Natáčení svého syna označil za hyenismus. Důvod k rezignaci kvůli výrokům svého syna o Čapím hnízdě nevidí, sdělil Babiš později Radiožurnálu. Opozice ho vyzvala, aby do vyšetření případu odstoupil.

On-line přenos

Kauza Čapí hnízdo

  • 0:10
    Česká televize

    On-line přenos v tuto chvíli ukončujeme, děkujeme za pozornost. Vývoj v kauze Čapí hnízdo i situaci na politické scéně budeme dále sledovat. 

  • 23:49

    Premiér Babiš se vrátil ze své pracovní cesty v Kodani. Na ráno má naplánované jednání s předsedou ČSSD Hamáčkem. Noční jednání se neočekávají.

  • 23:45

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že další postup bude stanoven ve středu. "Zítra proběhne koaliční jednání a pak uvidíme," řekla. Podobně mluvil i předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. "Pan Hamáček se má s panem Babišem zítra sejít a pak uvidíme, co se dovíme dál v této kauze," uvedl.

„Není pravda, že můj syn byl unesen. Je to jasné z prohlášení Policie ČR, která to vyšetřovala,“ uvedl premiér Babiš z italského Palerma, kde je na pracovní cestě. 

Babiš podle svých slov netušil, „že jednou bude muset veřejně komentovat život svých dětí.“ Premiér tak reagoval na nejnovější události kolem kauzy Čapí hnízdo, které odstartovala pondělní reportáž webu Seznam zprávy. Ty považuje za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Řekl, že zveřejnění informací bylo načasováno na dobu, kdy je v zahraničí a kdy se blíží oslavy 17. listopadu. Vidí za tím snahu o vyvinutí tlaku na orgány činné v trestním řízení.

Babiš označil skryté natáčení svého syna, který je podle něj psychicky nemocný, za „odporné, hnusné a vrchol hyenismu“. Řekl, že mu novináři kladli sugestivní otázky, aby dostali správné odpovědi.

Události: Kauza Čapí hnízdo opět hýbe politickou scénou (zdroj: ČT24)

To, že byl jeho syn unesen, odmítl Babiš už v úterý dopoledne. „Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Moje dcera trpí bipolární chorobou,“ napsal.

„Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal. Odmítám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil.“

Babiš později pro Radiožurnál uvedl, že nevidí důvod k rezignaci. Opozice míní, že by měl z funkce premiéra odejít, než se vyšetří případ Čapího hnízda, v němž je stíhán on i část jeho rodiny. Nové informace považují opoziční politici za tak závažné, že chtějí hlasovat o nedůvěře kabinetu ANO a ČSSD. Pro svržení vlády ale nyní nemají dost hlasů.

Televize Seznam v pondělí večer uvedla, že objevila Babišova syna, kterého měla kvůli kauze Čapí hnízdo hledat policie. V rozhovoru s novináři Andrej Babiš mladší uvedl, že se proti své vůli dostal na Krym, kam ho dopravil manžel psychiatričky a členky hnutí ANO Dity Protopopové. Její posudek měl podle médií Babišovi mladšímu pomoct, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

Uvedl taky, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž on i jeho otec čelí obvinění, podepisoval nějaké dokumenty. Podle svých slov ale nevěděl, pod co svůj podpis připojuje. Právě rodinnou vazbou hájil premiér své kroky v celém sporu kolem dotace. 

Policie se bude tvrzením Babiše mladšího zabývat

Policie v reakci na nové informace oznámila, že se bude zabývat tvrzením Babišova syna o tom, že ho otcovi lidé drželi na Krymu. Kriminalisté osloví také novináře serveru Seznamu, v jejichž reportáži informace zazněly. 

„Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším (pondělním) dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže,“ uvedli policisté.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) se ve svém prohlášení odmítlo ke kauze Čapí hnízdo vyjádřit. Uvedlo ale, že dalo podnět pražským městským žalobcům, aby slova Babiše juniora o držení na Krymu prověřili. 

 „V části týkající se podezření ze zbavení osobní svobody či únosu, jak bylo naznačeno při rozhovoru reportérů s panem Andrejem Babišem mladším, Nejvyšší státní zastupitelství sděluje, že již dalo podnět Městskému státnímu zastupitelství v Praze k prověření daného podezření,“ uvedlo NSZ. 

Protopopová končí jako zastupitelka

Národní ústav duševního zdraví v úterý na Facebooku napsal, že psychiatrička Protopopová v něm pracuje na malý úvazek a že vedení ústavu informace serveru o podílu Protopopové na sporné záležitosti prověří.

„Vedení ústavu tyto informace důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství. Do ukončení tohoto prověřování se k dané věci tedy nebudeme vyjadřovat,“ uvedl ústav.

Protopopová mezitím jednala na politické bází - a oznámila rezignaci na post zastupitelky pro Prahu 8, který získala za ANO v nedávných komunálních volbách. V prohlášení na Facebooku uvedla, že do politiky nevstupovala, aby ohrozila svou rodinu. „A tlak, který nejen na mě, ale hlavně na mé nejbližší v posledních hodinách je, je neúnosný,“ vysvětlila své rozhodnutí.

„Ve svém osobním životě, ale i lékařské praxi jsem se vždy chovala podle svého nejlepšího vědomí a navíc jsem vždy ctila lékařskou etiku. Lživé informace, které se v posledních informacích objevily v médiích, mě proto poškozují, urážejí, ale především lidsky mrzí, protože média se rozhodla parazitovat na nemocném člověku,“ dodala.

Údajným únosem Babiše mladšího se již policejní orgán zabýval

Pražské městské státní zastupitelství České televizi sdělilo, že policie se již věcí týkající se takzvaného únosu Andreje Babiše mladšího zabývala. „V této věci však skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu nebyly zjištěny. S ohledem na nová zjištění vyplývající z odvysílané reportáže bude věc opětovně prověřována,“ uvedl jeho mluvčí Aleš Cimbala.

Seznam TV: Syn premiéra Babiše byl kvůli kauze Čapí hnízdo držen na Krymu (zdroj: ČT24)

„Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo není žádným způsobem zdržováno, tj. ve věci nedochází k průtahům. V této věci je prováděno více úkonů, kdy MSZ může potvrdit, že jedním z úkonů, který dosud nebyl proveden, je výslech obviněného A. B. ml,“ dodal Cimbala.

„Státní zástupce v průběhu vyšetřování kontinuálně prováděl kroky směřující k zjištění faktického pobytu obviněného. Pobyt obviněného byl zjišťován mimo jiné prostřednictvím Interpolu s výsledkem, že se obviněný zdržuje ve Švýcarsku. Teprve po zjištění relevantních poznatků o pobytu obviněného, přichází v úvahu vyhotovit žádost o mezinárodní spolupráci,“ dodal.  

Krymské úřady nechtějí kauzu komentovat

Krymské úřady nemají informace o údajném pobytu Andreje Babiše mladšího na anektovaném poloostrově a nehodlají záležitost komentovat. Napsala to ruská tisková agentura RBK, která o komentář k případu bezvýsledně požádala správní úřady Jalty a Sevastopolu, kdy byl údajně syn českého premiéra loni držen.

Informace o údajném únosu Babiše mladšího na Krym zaznamenala ruská i ukrajinská média. Informují, že premiérův syn měl být ukrýván v Jaltě a Sevastopolu, kam ho údajně dopravil Rus Petr Protopopov.

Někteří autoři v této souvislosti připomínají kritiku české diplomacie na adresu Moskvy po násilném záboru ukrajinského poloostrova. Upozorňují, že navzdory tomu někteří čeští politici Krym navštívili.

Agentura Rosbalt s odvoláním na mínění české opozice napsala, že převezení Babiše mladšího na Krym se nemohlo uskutečnit bez vědomí a nejspíš ani bez přímé účasti ruských tajných služeb. „Není vyloučeno, že v této věci může sehrát podstatnou roli Rusko, rozhodne-li se nezůstat stranou a připojit se k vyšetřování dobrodružství syna českého premiéra,“ uvedla agentura.