Mobilní data, odložená dostavba jaderných elektráren a odchod zástupce Tchaj-wanu. Nováková vydržela na ministerstvu necelý rok

Na ministerstvo průmyslu a obchodu přišla Marta Nováková loni v červnu. Za svůj cíl si vytkla omezení byrokracie pro podnikatele, posílení oblasti služeb a obchodu a také digitalizaci. Místo toho po několika „přešlapech“ a kontroverzních výrocích ministerstvo opouští.

O tom, že Nováková patrně post ministryně opustí, se začalo spekulovat nejpozději letos v březnu. Podle zjištění serveru HlídacíPes.org dala Nováková pokyn svému náměstkovi Vladimíru Bärtlovi, aby jednání ministerstva se zahraničními diplomaty opustil zástupce Tchaj-wanu. A to na pokyn čínského velvyslance Čang Tien-mina.

Čínský velvyslanec podle serveru HlídacíPes.org o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, resp. v zájmu hladkého průběhu návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně naplánované na konec dubna.

Postup ministryně kritizovala řada opozičních poslanců i senátorů; Nováková nechala náměstkovi Bärtlovi poslat vytýkací dopis. „Kvůli tomuto incidentu Nováková nekončí, to bylo faux pas. Nebyl to důvod k jejímu odchodu,“ zdůraznil ve středu premiér Babiš (ANO).

O tom, že Nováková skončí, nicméně psaly zejména deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, které patří do koncernu Agrofert. Ten dříve Babišovi patřil.

Marta Nováková: „Stojím si za vším, co jsem na ministerstvu udělala. Věřím, že jsem udělala kus dobré práce.“ (zdroj: ČT24)

Kupujte více drahých dat, budou pak levnější

Pozornost vzbudila Nováková i svým výrokem pro ČT. Ministryně tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Nováková po odvysílání reportáže tvrdila, že výrok byl vytržen z kontextu; reportáž pořadu 168 hodin ale ukázala, že Nováková toto tvrzení zopakovala hned několikrát.

Premiér Babiš si v reakci nechal připravit od Asociace provozovatelů mobilních sítí dokument o reálných cenách mobilních dat. Prezentaci, kterou obdržel, ale následně označil za „neuvěřitelnou“. Nováková ve středu uvedla, že její ministerstvo na snížení ceny dat pracuje.

168 hodin: „Vytržená z kontextu" (zdroj: ČT24)

Nováková měla řešit dostavbu elektráren. „Stát by měl počkat,“ doporučila

Pro premiéra Babiše byla Nováková až druhou volbou: v jeho první menšinové vládě, která ovšem nezískala důvěru, vedl resort Tomáš Hüner. Toho ale premiér do své druhé vlády, kterou sestavil se sociální demokracií, už nenominoval. Místo toho sáhl po Novákové. Babiš tehdy plánoval, že se ministryně zaměří na čerpání peněz z evropských fondů, na exportní politiku a také na dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Nováková, která do té doby byla úspěšnou podnikatelkou, ale neměla s energetikou žádnou zkušenost. Upozorňovali na to třeba komunisté, kteří Babišovu vládu podpořili. Sama Nováková pro iRozhlas.cz přiznala, že si na otázku dostavby Temelína a Dukovan musí teprve udělat názor.

Později doporučila, aby se jejich dostavba odložila. „O výstavbě nových jaderných bloků nemůžeme rozhodovat pod tlakem, nechceme být pod tlakem dodavatelů či jiných subjektů,“ uvedla Nováková koncem října. V únoru uvedla, že nový jaderný zdroj by měla stavět společnost ČEZ s „nějakou veřejnou podporou“.

Nováková: Podnikatel není zloděj. Ale při žádostech o dotace většina z nich podváděla

Nováková se v křesle ministryně chtěla zaměřit na zlepšení podnikatelského prostředí. „Vadí mi, že se v devadesátých letech udělal z podnikatele zloděj a dodnes to nevymizelo. Možná to vypadá jako malý cíl, ale je obrovský,“ řekla Nováková při svém nástupu serveru iRozhlas.cz.

Nicméně měsíc poté v rozhovoru pro DVTV uvedla, že někteří podnikatelé postupovali při žádostech o dotace na hraně zákona – podobně jako trestně stíhaný premiér Babiš. Podle ní se stejně jako on zachovala „velká většina podnikatelů“ a Babišovo stíhání označila za „ne zcela relevantní“. Za tento výrok ji kritizovala opozice a Nováková se za něj později omluvila.

Nováková podnikala i s Okamurou, s nímž se přátelí

Při svém nástupu do úřadu se chtěla Nováková zaměřit na snížení byrokratické zátěže pro podnikatele. Vzniknout podle ní měla na ministerstvu sekce pro oblast služeb a obchodu. Právě této oblasti se totiž Nováková před vstupem do politiky věnovala.

Od května 2014 byla prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu, který je druhým největším svazem zaměstnavatelů v republice. Její nástupce ve svazu, Tomáš Prouza (ČSSD), uvedl v Interview ČT24, že když vezme 14 dosavadních ministrů průmyslu a obchodu, patřila Nováková z pohledu reálné práce mezi ty lepší. „To, kde bohužel totálně selhala, byla mediální prezentace,“ dodal Prouza. Končící ministryni hodnotí kladně například za to, že dotáhla legislativu proti tzv. energetickým šmejdům. 

Rok před ministerským angažmá se Nováková také stala viceprezidentkou Hospodářské komory.

S nástupem na ministerstvo Nováková rovněž prohlásila, že se zbaví podílu ve svých firmách. Mezi ně patřila společnost U&SLUNO, která dodává software pro obchodníky a v době jmenování Novákové ministryní měla podle iRozhlasu desetimilionový zisk. Nováková v souvislosti se svým podnikáním zdůraznila, že se považuje za „zapřisáhlého odpůrce dotací“ a její firmy je nikdy nečerpaly, přestože o ně v minulosti požádaly.

Nováková také podnikala spolu s šéfem SPD Tomiem Okamurou, kterého označila za svého přítele a s nímž vystupovala v pořadu ČT Den D. Založili spolu firmu Break2win. I tohoto podílu se chtěla Nováková při vstupu do politiky zbavit. Dodnes je ale jediným akcionářem firmy U&SLUNO a ta je zase nadále společníkem v Break2win.

Marta Nováková působila od roku 2014 jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. V roce 2016 se stala manažerkou roku, zvítězila v kategorii firem s ročním obratem přes 80 milionů korun.

Nováková podnikala ve vývoji softwaru a poskytování informačnětechnologických a poradenských služeb pro obchod, logistiku a distribuci – je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&SLUNO. Má i podíl ve společnosti Language Planet, která provozuje mezinárodní mateřskou školu Villa Luna. Nováková nyní firmy, které vlastní, prodává.

Vystudovala obor systémové inženýrství na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Hovoří anglicky a rusky. Má dvě děti.

Marta Nováková
Zdroj: Šulová Kateřina/ČTK