Jako Babiš se kvůli dotacím chovala většina podnikatelů, prohlásila ministryně průmyslu. Výrok vyvolal vlnu kritiky

Události: Výrok ministryně Novákové a reakce na něj (zdroj: ČT24)

Podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) není trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze údajného dotačního podvodu relevantní. Řekla to v rozhovoru pro DVTV. Při žádostech o dotace se takto podle ní chovala většina podnikatelů. Slova Novákové vyvolala kritiku zástupců opozice. Ministryně posléze vyjádřila omluvu, pokud se její formulace podnikatelů dotkla.

Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda hnutí ANO to označuje za účelové. Na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku byla čerpána dotace 50 milionů korun.

„Domnívám se, že trestní stíhání samo o sobě není zcela relevantní,“ uvedla ministryně Marta Nováková. „Takhle se chovala většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou. Je to jenom otázka úhlu pohledu a je to politikum,“ řekla. Podle ní voliči ukázali, že jim trestní stíhání Babiše až tak nevadí.

Nováková později uvedla, že se omlouvá, pokud se její formulace dotkla podnikatelů. „Situace s dotacemi totiž není vůbec jednoduchá, a jak jsem dříve několikrát řekla, jsem jejich odpůrce,“ dodala.

Opozice brání podnikatele

Zástupci opozice její vyjádření v DVTV kritizují. „Není možné říkat o všech podnikatelích, kteří využívají dotace, že jsou to všichni podvodníci, že jsou to všichni zloději. Výrok paní ministryně považuji za skandální, zejména od ministryně průmyslu a obchodu, která by podnikatelskému sektoru měla být nejblíž,“ prohlásil ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj jde o snahu poděkovat Babišovi, že ji vzal do své vlády. 

Myslím, že paní ministryně urazila velkou většinu slušných podnikatelů a je na místě se jim omluvit.
Jan Skopeček
místopředseda poslaneckého klubu ODS

„Velice dobře to ilustruje proměnu hnutí ANO, které kdysi slibovalo, že bude bojovat proti podvodům, ale nyní říká, že podvody jsou vlastně normální, protože se na ně většinou nepřijde,“ prohlásil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle předsedy SPD Tomia Okamury bylo vyjádření Novákové zcela nevhodné. „Člen vlády by tímto způsobem neměl tyto věci komentovat,“ uvedl.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek Novákové na Twitteru zase vzkázal, ať neuráží podnikatele. „Drtivá většina z nich je na rozdíl od Andreje Babiše poctivá,“ dodal. 

Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je argumentace ministryně „docela šílená“. „Každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů,“ podotkl. 

Místopředseda ČSSD Martin Netolický na jedné straně říká, že jde od Novákové o odvážné tvrzení, sám neví, jestli se podobně chovala většina podnikatelů. „Na druhé straně jsem si poctivě poslechl, co paní ministryně řekla. Nemá cenu to příliš dramatizovat. Za prvé řekla svůj názor, za něj si nese sama zodpovědnost. Pokud jde o její vyjádření, byla velmi opatrná. Říkala, že není soudce a že to nechává na našich soudech,“ dodal.

Předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček uvedl, že naplnit kritéria žádostí o evropské dotace není jednoduché a stoprocentní projekt prakticky neexistuje. „Bude-li chtít někdo něco najít, obvykle se mu to podaří. To ale neznamená, že žadatel je podvodník. To, jestli je projekt v pořádku, musí posoudit kontrolní instituce příslušného poskytovatele podpory,“ uvedl. „A to, jestli je to nezákonné, může posoudit jedině nezávislý soud. Do té doby je každý podnikatel  nevinný, nehledě na to, jestli je velký či malý a jestli je politicky aktivní, či nikoliv,“ dodal Havlíček. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.