Nemá smysl lpět na věcech, které nejsou tak důležité, říká Nováková k podpoře vlády od KSČM

Nová ministryně Nováková: Jsem pragmatik (zdroj: ČT24)

Z prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ministryní průmyslu a obchodu. Marta Nováková (za ANO) byla ve středu jmenovaná členkou menšinové vlády, která se při hlasování o důvěře bude spoléhat na podporu komunistů. Na roli komunistů hledí pragmaticky, podle ní země potřebuje stabilní vládu.

„Jsem pragmatik a ve svých letech jsem dospěla k názoru, že ortodoxní lpění na některých věcech, které nejsou až tak zásadně důležité, nemá smysl. Tahle země pragmaticky potřebuje stabilní vládu a já si myslím, že potřebuje plnit úkoly, které jsou závažné,“ řekla Nováková na to, jak se vyrovnává s tím, že vláda, v níž je ministryní, se bude opírat o hlasy komunistů.

Podle ní vývoj politické situace v Evropě jednoznačně nasvědčuje, že strany, o kterých se pořád hovoří, jako že jsou standardní, ve své rétorice nerespektují vývoj situace. „Vždycky jsem byla volič ODS, ale už jsem několikrát říkala jejím představitelům, že jejich rétorika není postavená na pragmatickém plnění některých věcí, které jsou před námi, ale na vymezování se vůči jedné osobě. S tím se, bohužel, nemohu ztotožnit,“ podotkla.

Nováková vidí svou výhodu v tom, že v energetice není pod vlivem žádných skupin

Zároveň je Nováková přesvědčená, že kabinet, který hnutí ANO poskládal se sociální demokracií, bude stabilní vládou. Ona sama se v čele resortu průmyslu a obchodu bude muset věnovat i tématům jako energetika, které ji zatím míjely. Tento resort totiž sehraje velmi důležitou roli při dostavbě Dukovan a možná i při transformaci ČEZu.

„Kdybych se toho bála, tak asi na ministerstvo nenastoupím,“ podotkla. Ve svém „handicapu“ ale vidí výhodu, a to že není pod vlivem žádných skupin. „Určitě budu dělat vše proto, abych si vytvořila nezávislý názor na to, jak postupovat. Je třeba říci, že nebudu rozhodovat jenom já a moje ministerstvo, ale bude rozhodovat celá vláda,“ zmínila. „Budu se na to dívat naprosto racionálně z pohledu výhodnosti pro Českou republiku, protože energie jsou veřejný statek,“ dodala.

Nováková na ministerstvu střídá Tomáše Hünera (za ANO). Při uvedení nové ministryně do funkce premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se má Nováková ve funkci zaměřit vedle energetiky také na problémovou oblast čerpání z evropských fondů. Ministerstvo pak má nově definovat exportní politiku podle teritorií, zejména vůči zemím, s nimiž má Česká republika pasivní obchodní bilanci, například Číně, z níž dováží 10krát víc než tam vyváží. Nováková má rovněž prověřit možné úspory ve státních hmotných rezervách, ve kterých stát drží podle premiéra desítky miliard korun.

Marta Nováková působila od roku 2014 jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. V roce 2016 se stala manažerkou roku, zvítězila v kategorii firem s ročním obratem přes 80 milionů korun.

Nováková podnikala ve vývoji softwaru a poskytování informačnětechnologických a poradenských služeb pro obchod, logistiku a distribuci – je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&SLUNO. Má i podíl ve společnosti Language Planet, která provozuje mezinárodní mateřskou školu Villa Luna. Nováková nyní firmy, které vlastní, prodává.

Vystudovala obor systémové inženýrství na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Hovoří anglicky a rusky. Má dvě děti.

Marta Nováková
Zdroj: Šulová Kateřina/ČTK