Téma Vláda ANO a ČSSD dostala důvěru sněmovny

Vláda ANO a ČSSD dostala důvěru sněmovny

Kalousek poslal Babišovi písemnou žádost o omluvu. Premiér to už dříve odmítl
Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k omluvě za výroky, které na jeho adresu vyslovil během schůze sněmovny k vyslovení důvěry vládě. Podle serveru iDnes.cz poslal písemnou žádost o omluvu Kalouskův právní zástupce Stanislav Balík. Babiš už dříve řekl, že se za svá slova omlouvat nebude.
Data ukazují, že ANO má při hlasováních blíže ke komunistům a SPD než ke koaliční ČSSD
Menšinová vláda hnutí ANO a sociální demokracie získala díky hlasům KSČM důvěru Poslanecké sněmovny. Česko tak má po téměř devíti měsících od voleb plnohodnotnou vládu. Její další úspěchy budou kromě jiného záležet i na tom, zda dokáže své návrhy prosadit při hlasování právě v dolní parlamentní komoře. Web ČT24 přináší podrobnou analýzu, jak často se jednotlivé politické strany při sněmovních hlasováních shodnou.
Expremiér Špidla: ČSSD nebyla od roku 1989 ve složitější situaci, strana prožívá těžký vnitřní zápas
Sociální demokracie nikdy neutrpěla tak drtivou porážku jako v minulých parlamentních volbách a nyní probíhá uvnitř strany těžký zápas o budoucí profil strany, který může trvat roky. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD). ČSSD podle něj vstupem do koalice s hnutím ANO upřednostnila zájem České republiky. Špidla souhlasí s názorem, že současná menšinová vláda je nejmenší zlo.
Kalousek chce po Babišovi omluvu za slova o ožralovi. Premiér to odmítá
Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzve premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k omluvě za výroky, které na jeho adresu vyslovil během středeční schůze k vyslovení důvěry vládě. Na mandátový výbor se nakonec obracet nebude. Babiš ale vzkázal, že se za svá slova omlouvat nebude.
Komunisté chtějí od Ondráčka vysvětlení, proč nepodpořil vládu. Nikomu nic neřekl
Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček nepodpořil při nočním hlasování menšinovou vládu ČSSD a ANO. Podle názoru svých stranických kolegů to udělal záměrně, nikomu to ale předem přímo neřekl. Očekávají proto, že jim své kroky vysvětlí na pátečním zasedání širšího vedení KSČM, jehož je členem.
Babiš by měl říct, co komunisté za podporu vlády dostanou, uvedl vlivný europoslanec Weber
Je smutné, že se komunisté dostávají zpátky k politickým pozicím, reagoval Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany (EPP), na noční vyslovení důvěry Babišově vládě podporované KSČM. EPP je největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Získání vlivu českých komunistů na vládu se věnují i tiskové agentury a evropský tisk.
Sestavování vlády
Komentátoři píší o „Babišově nevýhře“ a ptají se, co opravdu slíbil komunistům
Vláda s důvěrou je podle komentářů čtvrtečních deníků „Babišovou nevýhrou“ a premiéra prý čeká „pěkná fuška“. Novináři si všímají vlivu prezidenta Miloše Zemana a komunistů, kteří podle Hospodářských novin (HN) „dostali ještě víc, než se zatím ví“. Podle Mladé fronty Dnes je pozoruhodné, že z vládního paktu nemají jednotliví aktéři uskupení valnou radost. Noviny také poukazují na rozkol v ČSSD a vyzdvihují roli opozice, která teď musí předvést, co dokáže dohodnout a prosadit.
Po celodenním maratonu má Babišova druhá vláda důvěru
Vláda Andreje Babiše (ANO) získala důvěru Poslanecké sněmovny. Stalo se tak 264 dnů po volbách, což je nejdéle v historii. Vláda získala podporu 105 hlasů, proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. Hlasování předcházel maraton projevů především opozičních poslanců, kteří kritizovali Babiše, program jeho vlády i to, že se chce menšinová koalice opřít o komunistickou stranu. Na hlasování tak došlo až po půlnoci.
Co slibuje Babišova vláda? Vyšší rodičovský příspěvek i důchody, nižší DPH u piva a také stovky kilometrů dálnic
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu před poslanci řečnil déle než hodinu a půl. Obsáhle totiž vysvětloval program své druhé vlády. Kabinet má program sepsaný na čtyřiceti stranách. Hned první věta patří bezpečnosti; vláda konstatuje, že Češi žijí v bezpečné zemi, což je hodnota, kterou se ne všechny státy můžou pochlubit. Svůj smysl proto vidí v odmítání uprchlických kvót a přesvědčování Evropy, že migraci je potřeba řešit jinak.
Babiš se ve sněmovně ostře pustil do Kalouska, označil ho za zloděje a opilce
Premiér Andrej Babiš (ANO) se na plénu sněmovny ostře pustil do šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska: tykal mu a označil ho za „zloděje zlodějského“ a ožralu. Ministerský předseda reagoval na Kalouskova slova o tom, že Babiš v případu Čapí hnízdo křivě přísahal na životy svých dětí. Kalousek později naznačil, že chce Babiše pohnat k soudu kvůli pomluvě.

MINUTU PO MINUTĚ: Jak poslanci rozhodovali, zda dají vládě důvěru

On-line přenos
ON-LINE: Hlasování o důvěře druhé Babišově vládě
1:30

Náš on-line přenos také končí. Děkujeme za pozornost. 

1:25

Předseda sněmovny ukončil schůzi dolní komory.

1:23

Výsledky hlasování byly oficiálně potvrzeny. Předseda sněmovny Vondráček (ANO) oznámil, že vláda důvěru získala.

Sestavování vlády
Babišova druhá vláda získala důvěru, debata poslanců trvala až do noci
Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude vládnout s důvěrou sněmovny. V dolní komoře jej při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česko má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb, které se konaly loni v říjnu.
Sestavování vlády
Chovanec nedá hlas Babišově vládě „kvůli svému svědomí“. Hamáčka tím zklamal
Babišova vláda nakonec při středečním hlasování o důvěře nedostane hlas od exministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Někdejšímu úřadujícímu předsedovi ČSSD vadí to, že menšinový kabinet musí při hlasování o důvěře spoléhat na podporu KSČM. Kritizuje také podmínky, které se podařilo v koaličních rozhovorech vyjednat současnému vedení ČSSD. Chovancovi doporučila nehlasovat pro vládu i jeho domovská stranická organizace v Plzeňském kraji. Šéfa ČSSD Jana Hamáčka ale rozhodnutí Chovance zklamalo.
Zeman podpořil Babišovu vládu. Její program pochválil, ale zkritizoval deficitní rozpočet
Prezident Miloš Zeman podpořil v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyjádřil naději, že poslanci důvěru kabinetu vysloví. Poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání.
Prezident jmenoval ministra spravedlnosti Jana Kněžínka
Prezident Miloš Zeman jmenoval odpoledne na Pražském hradě nového ministra Jana Kněžínka pověřeného řízením resortu spravedlnosti. Toho navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co v pondělí kvůli aféře kolem diplomových prací rezignovala ministryně Taťána Malá (ANO). Kněžínek dosud zastával post místopředsedy Legislativní rady vlády.
ANO podepsalo koaliční smlouvu s ČSSD i dohodu s KSČM. Podívejte se, k čemu se strany zavazují
Lídři hnutí ANO a ČSSD den před hlasováním sněmovny o důvěře podepsali koaliční smlouvu. V minulých týdnech dokument podepsali i poslanci obou subjektů zastoupených v menšinovém kabinetu. KSČM se ve zvláštní dohodě s ANO krátce před podpisem koaliční smlouvy zavázala k toleranci menšinového kabinetu.
Sestavování vlády
ANALÝZA: Dvě smlouvy o vládní spolupráci nemají v Česku obdobu
Vláda Andreje Babiše ve středu předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. Druhý Babišův pokus má tentokrát mnohem větší šanci na úspěch – kabinet se bude moci opřít o hlasy koaličních sociálních demokratů a podporu vládě vysloví i poslanci KSČM, kteří se rozhodli vládu tolerovat. Komunisté tak učiní na základě úterního podpisu dohody s hnutím ANO. Babišova druhá vláda se tak spolu s koaliční smlouvou opírá hned o dva dokumenty, což je v historii Česka vůbec poprvé.
Poche nemá na ministerstvu žádnou funkci ani smlouvu, řekl Hamáček poslancům
Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), kterého strana nominovala na post šéfa české diplomacie, nemá v Černínském paláci žádnou oficiální funkci. Poslancům zahraničního výboru to řekl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, který byl zároveň pověřen vedením ministerstva zahraničí namísto Pocheho.
Trestně stíhaný Babiš šéfem spravedlnosti? Kozel nemůže být zahradníkem, namítá opozice
Oznámení rezignace na post ministryně spravedlnosti a prohlášení premiéra Andreje Babiše, že dočasně navrhne sebe na řízení resortu, se nelíbí opozici. Babiš sám čelí trestnímu stíhání a opozice považuje za střet zájmů, aby trestně stíhaná osoba spravedlnost řídila.
Sestavování vlády
Sociální demokracie stále trvá na Pochem. Podle Hamáčka ale řešení situace potrvá týdny
Miroslav Poche zůstává jediným kandidátem ČSSD na ministra zahraničí. Shodlo se na tom stranické grémium, řekl po jeho jednání předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Názor, že by měla strana navrhnout někoho jiného, který vyslovil první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, tak zůstává v menšině. Pocheho však odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman a za problém ho považují i komunisté.
Sestavování vlády
KSČM se v „toleranční dohodě“ zavazuje hlasovat pro vládu a nevyvolat jednání o nedůvěře
Komunisté se podle pracovního návrhu toleranční dohody s hnutím ANO zavážou hlasovat ve sněmovně pro vyslovení důvěry menšinové vládě ANO a ČSSD. KSČM také nevyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu. Vyplývá to z předběžné verze dohody „o podpoře vzniku a toleranci existence menšinové vlády“, kterou získala agentura ČTK. Konečný návrh textu by se podle informací agentury měl lišit od pracovního dokumentu jen nepatrně.
Sestavování vlády
Babiš: Koaliční smlouvu ANO a ČSSD podepíšeme v úterý
Hnutí ANO a ČSSD podepíšou podle premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše koaliční smlouvu v úterý. Na stejný den se chystá i podpis dohody s KSČM o tolerování vlády. Ve středu má Poslanecká sněmovna projednat vyslovení důvěry kabinetu ANO a ČSSD podporovanému komunisty, premiér očekává, že jeho vláda důvěru získá.
Sestavování vlády
Noví ministři se seznamují s úřady. Postrádají náměstky
Týden od uvedení posledních ministrů do funkcí v dvoukoaliční vládě Andreje Babiše se noví šéfové resortů seznamují se svými úřady. Zástupci ČSSD i kabinetní nováčci nominovaní hnutím ANO chtějí ještě vyjednávat o obsazení pozic politických náměstků – na řadě resortů totiž zůstávají uprázdněné.
Přepisování rozpočtu. Ministři nové vlády si říkají o miliardy nádavkem
Bez ohledu na stranickou příslušnost není většina ministrů současného kabinetu spokojená s rozpočtovými vyhlídkami svých resortů pro příští rok a žádají šéfku státní kasy Alenu Schillerovou o další miliardy. Finance jsou ale ochotny částku navyšovat, pouze pokud se nezvýší plánový schodek.
Sestavování vlády
Čunek: Havel měl být ráznější a KSČM zrušit. Pak by se dnes nepodílela na vzniku vlády
Česká politická scéna 90. let v čele s prezidentem Václavem Havlem měla být ve svém postoji ke komunistům razantnější a KSČM zrušit. V Událostech, komentářích to prohlásil zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který současně vyjádřil nechuť nad tím, že mají komunisté podporovat menšinovou vládu ANO a ČSSD. Podle místopředsedy sociální demokracie Jaroslava Foldyny se ovšem jedná o relevantní politický subjekt, který nelze kvůli mandátu od voličů přehlížet.