Co slibuje Babišova vláda? Vyšší rodičovský příspěvek i důchody, nižší DPH u piva a také stovky kilometrů dálnic

Události: Vláda slibuje vyšší rodičovský příspěvek i stovky kilometrů dálnic (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu před poslanci řečnil déle než hodinu a půl. Obsáhle totiž vysvětloval program své druhé vlády. Kabinet má program sepsaný na čtyřiceti stranách. Hned první věta patří bezpečnosti; vláda konstatuje, že Češi žijí v bezpečné zemi, což je hodnota, kterou se ne všechny státy můžou pochlubit. Svůj smysl proto vidí v odmítání uprchlických kvót a přesvědčování Evropy, že migraci je potřeba řešit jinak.

Podle Andreje Babiše vláda přichází s programem pro všechny, a vybrat by si mohla pravice i levice. V programovém prohlášení definovala vláda šest hlavních priorit, mezi které patří důchodová reforma, digitalizace či vládní investiční program. 

Kabinet například slibuje rozsáhlé změny v sociální oblasti, mimo jiné zvýšený rodičovský příspěvek na 300 tisíc. Od poloviny příštího roku by lidé měli opět pobírat šedesát procent platu i v prvních třech dnech nemoci, zrušení tzv. karenční lhůty totiž požadovala jak ČSSD, tak komunisté.

Babišova vláda chce také prosadit, aby základní výměra důchodu stoupla na deset procent průměrné mzdy. „Jde o to, aby se nám všem dobře žilo, aby všichni měli prospěch z toho, že se naší republice daří,“ uvedl předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček.

Opozice ale kritizuje, že není jasné, kde na všechny sliby a nápady chce vláda vzít peníze. „Programové prohlášení vlády připomíná sběrné suroviny. Má se zavděčit mnohým, najdete tam všechno možné, ale jen máloco je použitelné,“ uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Ne euru a nižší DPH pro točené pivo

Vláda nepočítá s přijetím eura, v unijních strukturách ale chce být aktivnější a v obranné politice deklarovala, že se Česko bude účastnit aliančních misí v zahraničí.

Vláda také počítá s nižší, desetiprocentní DPH v případě restaurací, u točeného piva, dodávek vody nebo na kadeřnické služby, úklid v domácnostech a čištění oken. Podle opozice je to nekoncepční výběr. „Je to opravdu to, co občané této země potřebují mít v té nejnižší snížené sazbě DPH deseti procent? Je to promyšlená hospodářské politika tohoto státu?“ táže se první místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Kabinet slibuje slevy pro děti a důchodce i 210 km dálnic

K hlavním tématům kabinetu patří i rychlejší dopravní stavby. Do roku 2021 chce otevřít (včetně modernizované dálnice D1) 210 kilometrů dálnic. Na důležitých silnicích pak mají vzniknout obchvaty měst. Kabinet přitom plánuje do výstavby komunikací zapojit i soukromé investory.

Senioři i studenti dostanou ve veřejné dopravě slevy a řidiči by místo lepení dálniční známky měli používat elektronický kupon.

První Babišova vláda byla menšinová, jeho druhý kabinet ale při hlasování o důvěře podpořili i sociální demokraté a komunisté. Proto se obě programová prohlášení liší – a tady jsou některé podstatné změny:

Zmizel vyrovnaný rozpočet i konkurence na železnici

Zatímco v minulém programu své vlády ANO slibovalo „začít s výstavbou“ nových bloků pro jaderné elektrárny, nynější programové prohlášení zmiňuje potřebu „připravit výstavbu“. Výstavbu nových jaderných bloků sice podporují ANO, ČSSD i KSČM, zároveň si ale očividně uvědomují složitá jednání spojená s takovým krokem. Slib byl proto raději umenšen a vláda již nemá ambici s výstavbou začínat.

V kapitole o financích a hospodaření státu se koaliční strany dohodly na zásadní změně: Nebudou usilovat o vyrovnaný státní rozpočet. Tento slib v předchozím programovém prohlášení nechyběl, avšak levicové strany mají odlišné vize. Pro ČSSD ani KSČM není vyrovnaný rozpočet prioritou, mnohem důležitější jsou pro obě strany investice a zejména výdaje na sociální programy.

Z kapitoly doprava zase zmizela po jednáních s ČSSD a KSČM zmínka o tom, že na železnice bude „puštěna konkurence“. V novém programovém prohlášení zůstala poznámka, že liberalizace sice bude pokračovat, ale „musí být postupná“. To, že vláda na železnici „pustí konkurenci“, se v novém textu již neobjevuje.