Noví ministři se seznamují s úřady. Postrádají náměstky

Reportáž: Nováčci ve vládě se seznamují s úřady (zdroj: ČT24)

Týden od uvedení posledních ministrů do funkcí v dvoukoaliční vládě Andreje Babiše se noví šéfové resortů seznamují se svými úřady. Zástupci ČSSD i kabinetní nováčci nominovaní hnutím ANO chtějí ještě vyjednávat o obsazení pozic politických náměstků – na řadě resortů totiž zůstávají uprázdněné.

Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) převzal resort minulý pátek odpoledne od své předchůdkyně Jaroslavy Němcové. Sociální demokracie se tak po několika měsících vrátila zpátky do čela resortu, který považuje za strategický; v uplynulém volebním období jej ostatně řídila její členka Michaela Marksová. 

Od začátku úřadování stihl Krčál představit část nového týmu a vystoupit se svými prioritami, kterými jsou přijetí rodinného balíčku zahrnujícího zvýšení rodičovského příspěvku z 220 000 na 300 000 korun nebo přijetí zákona o sociálním bydlení, na kterém chce spolupracovat s ministerstvem pro místní rozvoj.

„Tyto věci máme dlouhodobě projednané, já jsem je jen kvůli přehlednosti upravil na jednotlivé balíčky tak, aby nešlo o jednotlivosti,“ doplnil ministr. Na samotném resortu chce posílit hlavně odbor IT, s nímž má ministerstvo dlouhodobé problémy. Na úřad rovněž navrátil náměstka Jiřího Vaňáska, který ministerstvo pod správou Němcové opustil.

Černínský palác ani vnitro by personální změny postihnout neměly

S nedostatkem odborných náměstků se potýká také ministerstvo průmyslu. Ze sedmi sekcí ho mají jen dvě a podle nové ministryně Marty Novákové (za ANO) musí resort personálně posílit. „Nebudu vytvářet žádnou novou sekci, ale chci udělat vnitřní restrukturalizaci, aby byla posílena role pro služby a pro obchod,“ uvedla ministryně.

První místopředseda nového kabinetu a šéf sociální demokracie se seznamuje hned se dvěma ministerstvy zároveň – vedle vnitra ho prezident pro nesouhlas s možným vládním angažmá europoslance Miroslava Pocheho pověřil i řízením Černínského paláce. Ani na jednom z ministerstev ale podle všeho výraznější personální změny nechystá.

„Já jsem s týmem, který tady pracuje, spokojený,“ uvedl v souvislosti s vnitrem a na adresu ministerstva zahraničí dodal, že „resort není nijak ošizen“; ani zde tým – po několika měsících úřadování Martina Stropnického z ANO – obměňovat nechce.

Jedinou změnou je tak angažmá Miroslava Pocheho, který má na ministerstvu podle smlouvy pracovat dvacet hodin týdně jako politický náměstek. Hamáček navíc nadále trvá na Pocheho ministerské nominaci, kdo ale ve skutečnosti v Černínském paláci usedne, není jasné.

Další sociálnědemokratický ministr, šéf kultury Antonín Staněk, potom se změnami vyčkává na chvíli, kdy vláda dostane důvěru. Neměly by ale být radikální. „Velká zemětřesení bych neočekával,“ prohlásil. „V minulosti zde byli dva političtí náměstci, teď jeden, uvidíme, jaká bude politická dohoda v rámci celé vlády.“

Opoziční pochyby

Opozice je k práci i plánům nových ministrů skeptická. „Personální změny byly masivní už u předchozí vlády a já mám obavu zejména z těch změn, které se děly v těch bezpečnostních složkách,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu občanské demokracie Jan Skopeček.

„Pokud by si vláda měla vybrat priority, tak by se měla soustředit na základní protikorupční opatření, aby úřady začaly fungovat,“ doporučil novému kabinetu reprezentant Pirátů Jakub Michálek.

Tento týden je řada ministrů na dovolené, hlavně ti za hnutí ANO, kteří ve své funkci pokračují; na druhém společném jednání se sejde druhý Babišův kabinet příští týden. Pro vládu půjde o klíčové dny, protože ve středu 11. srpna před sněmovnu předstoupí s žádostí o důvěru. Kabinet by vedle třiadevadesáti poslanců ANO a ČSSD mělo podpořit i patnáct komunistů.