Kalousek chce po Babišovi omluvu za slova o ožralovi. Premiér to odmítá

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzve premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k omluvě za výroky, které na jeho adresu vyslovil během středeční schůze k vyslovení důvěry vládě. Na mandátový výbor se nakonec obracet nebude. Babiš ale vzkázal, že se za svá slova omlouvat nebude.

„Budu chtít omluvu vzhledem k tomu, že mám v ruce důkazy, že ty výroky jsou nepravdivé, ať už se to týká padáků nebo nařčení z opilosti. Pevně doufám, že to pan premiér nahlédne a omluví se, aniž bychom to museli řešit právními kroky,“ uvedl Kalousek. Doufá, že spor neskončí u soudu v občanskoprávním řízení. 

Kalousek ve středu ve sněmovně uvedl, že se kvůli Babišově nařčení z opilosti podrobil testu na alkohol a obrátí se na mandátový a imunitní výbor. Nakonec ale spor s výborem řešit nebude. „Má to vždycky nějaký politický charakter. Nechci tím už tak složitou atmosféru ve sněmovně zatěžovat,“ uvedl. 

Babiš ve sněmovně reagoval na Kalouskova slova o tom, že v případu Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil premiér.

Babiš ve čtvrtek vzkázal, že se Kalouskovi omlouvat nehodlá. „Pan Kalousek mne uráží permanentně, stačí se podívat na jeho twitter, jak sprostě mne uráží. Urážel i moji rodinu, a jsou momenty, kdy si to zkrátka nenechám líbit,“ uvedl. Podle něj „existují nahrávky“, kde byl Kalousek pod vlivem alkoholu. Premiér dodal, že ho také považuje za „symbol korupce“.

Babiš a Kalousek se do sebe ve sněmovně ostře pustili (zdroj: ČT24)

Kalousek předtím Babišovi také řekl, že „kňourá a fňuká“. S odkazem na demonstraci, která se konala pod okny sněmovny, dodal, že chlap mluví i s lidmi, kteří mají jiný názor.

Premiér na to reagoval slovy, že chtěl demonstrantům ukázat novinový článek z roku 2006 o tom, že Kalousek je pro vládu tolerovanou komunisty. Opět také odmítl, že by za bývalého režimu spolupracoval s komunistickou tajnou Státní bezpečností.

Emotivní výroky na plénu sněmovny ale nejsou úplně neobvyklé. „Poslanecká sněmovna zažila už celou řadu emotivních výroků. Například v době, kdy zasedala republikánská strana, docházelo k celé řadě projevů, které by dnešní divák vnímal daleko citlivěji a byly by mnohem kritičtěji hodnoceny, než tomu bylo tehdy,“ poznamenal politolog Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Policie řeší kvůli demonstraci dva přestupky

Na Malostranském náměstí u sněmovny ve středu až do noci demonstrovaly proti nové vládě stovky lidí. Policie zatím kvůli tomu neobdržela žádné trestní oznámení. „Zadokumentovali jsme dva přestupky proti právu shromažďovacímu, které budou pražskými policisty oznámeny k projednání na magistrát,“ sdělil policejní mluvčí Jozef Bocán.

Policisté podle něj zaznamenali i několik stížností na hluk, ale závažněji veřejný pořádek narušen nebyl. „Bezpečnost chráněné osoby ohrožena nebyla, a tedy ani v této záležitosti nevedeme jakékoliv řízení pro protiprávní jednání,“ uzavřel. Ani premiér Babiš neplánuje podat trestní oznámení na demonstranty, kteří po něm házeli předměty.

Lidé protestovali i v ulici Sněmovní před budovou dolní komory, kde jsou taková shromáždění zakázaná. Podle Policejního prezidia ale nebyl k zásahu důvod. „Policie v tomto případě volila strategii maximální zdrženlivosti. Byli jsme připraveni v případě potřeby k provedení zákroku, nicméně  jednání účastníků demonstrace nedosahovalo takové intenzity, která by zákrok opodstatnila, i s ohledem na případná rizika, která by s sebou zákrok proti davu nesl,“ vysvětlil Bocán.