Nový jaderný zdroj by měl stavět ČEZ s garancí státu, řekla ministryně Nováková

Nový jaderný zdroj v Česku by měla stavět společnost ČEZ s nějakou formou garance státu, uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. To je podle ní varianta financování, kterou preferuje vláda. Plány na případnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku už několik let brzdí právě nejasnoti ohledně financování. Podle ministryně je ale vyloučené, že by byl tendr vypsán ještě letos.

„To je varianta, na které určitě budeme pracovat. To, jakou formou bude řešena vazba na minoritní akcionáře, bych teď nechtěla předjímat,“ uvedla Nováková. Ministryně toto pondělí před jednáním vlády řekla, že o investičním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku by mělo být jasno do dubna letošního roku.

„Tendr bude tehdy, až bude jasno o investičním modelu a i o tom, jakou formou budeme investovat a budeme to mít vyjednáno v Bruselu. Dá se předpokládat, že s velkou pravděpodobností tam bude nějaká veřejná podpora, tu budeme muset v Bruselu vydiskutovat,“ zopakovala v OVM Nováková. „Tento rok je před námi tenhle úkol,“ dodala.

Financování dostavby JE
Zdroj: ČT24

Ministryně během loňského roku hovořila o tom, že o modelu stavby nového bloku by se mělo rozhodnout do konce roku 2018. Loni na podzim však ona i premiér Andrej Babiš (ANO) připustili, že vláda může rozhodnutí o případné stavbě nového jaderného zdroje odložit a prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany.

ČEZ zvažuje prodloužení životnosti Dukovan o deset let

Společnost ČEZ tento týden uvedla, že prověřuje možnosti provozu nynějších bloků Jaderné elektrárny Dukovany přibližně do roku 2045, zatímco dosavadní strategie počítá s jejich odstavováním okolo roku 2035. Prodloužení firma zvažuje kvůli zajištění kontinuity výroby elektřiny v této lokalitě do spuštění nového jaderného zdroje. 

O stavbu nového jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v Česku se dlouhodobě staví ekologové.

Zájemci o dostavbu jaderného bloku
Zdroj: ČT24