TÉMA

Mitsubishi

Sankce zastavují výrobu v ruském centru autoprůmyslu

Ruské město Kaluga a tamní závody zahraničních automobilek tvrdě zasáhly západní sankce uvalené v posledních týdnech na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Tisíce zaměstnanců automobilových závodů jsou momentálně bez práce a ceny potravin v obchodech rostou. Evropské státy navíc připravují další sankce.
6. 4. 2022|

Americká společnost S&P Dow Jones Indices odstraní některé čínské firmy ze svých indexů

Společnost S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) odstraní ze svých indexů ty čínské firmy, které se dostaly ve Spojených státech na černou listinu. Činí tak v reakci na nařízení vlády prezidenta Donalda Tumpa, kterým se omezuje nákup akcií čínských firem. Čína rozhodnutí kritizuje a označila je za další příklad toho, že Spojené státy zneužívají svého vlivu k utlačování čínských společností, informovala agentura Reuters.
10. 12. 2020|

Japonsko si připomíná 75. výročí jaderného útoku na Nagasaki. Piety se zúčastnilo pět set lidí

Japonské Nagasaki si připomnělo sedmdesát pět let od svržení atomové bomby přezdívané „Fat Man“ (Tlouštík), která na konci druhé světové války zpustošila město a zabila přes 70 tisíc civilistů. Tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Kvůli koronaviru se letošní ceremonie mohlo přitom účastnit jen pět set osob. Přeživší jaderného útoku mluvili znovu o nutnosti zákazu jaderných zbraní.
9. 8. 2020|

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi představila novou strategii. Každý z členů se zaměří na své silné stránky

Automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi bude dále standardizovat platformy a společně nakupovat, aby snížila náklady. Každý ze zmíněných výrobců automobilů se pak bude soustředit na své silné stránky, vyplývá ze zveřejněného strategického plánu.
27. 5. 2020|

Stát by měl v březnu podepsat s firmou ČEZ smlouvy na nový jaderný blok v Dukovanech

Stát v únoru povede konzultace s uchazeči o stavbu nového jaderného bloku v Česku, řekl v to úterý generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. V březnu má následovat podepsání smluv mezi státem a ČEZem. A to jak rámcové, na výstavbu jaderné elektrárny, tak prováděcí na první etapu projektu, která by podle dřívějších informací měla skončit závěrem výběrového řízení a územním rozhodnutím.
28. 1. 2020|

Koncern Volkswagen zvýšil odbyt na rekordních 10,97 milionu aut, Škoda ale měla horší čísla

Německá automobilová skupina Volkswagen loni zvýšila odbyt o 1,3 procenta na rekordních 10,97 milionu vozů. Koncern oznámil, že se mu dařilo zejména v Evropě a Jižní Americe. Součástí skupiny je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, které ale loni dodala meziročně méně aut.
14. 1. 2020|

„Bude to horší, když se prostě nepřiznáš, říkal mi opakovaně vyšetřovatel.“ Ghosn kritizoval japonské úřady

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn, který koncem prosince utekl z Japonska, kde čelí obvinění z finančních deliktů, obvinil japonské vyšetřovatele z porušování svých práv. V Libanonu, kde ve středu podle agentury Reuters uspořádal první tiskovou konferenci od svého předloňského zatčení, prohlásil, že ho vyšetřovatelé v Japonsku výhrůžkami nutili k přiznání. Ghosn zopakoval, že je nevinný.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:46|

Vyšetřovatelé prohledali dům exmanažera Nissanu. Okolnosti jeho útěku z Japonska vyšetřuje Turecko

Japonská prokuratura ve čtvrtek provedla domovní prohlídku v tokijském domě, který před útěkem do Libanonu obýval bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn. V Japonsku měl Ghosn stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, mimo jiné z podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 14:42|

Exšéf automobilky Nissan uprchl z Japonska do Libanonu, úřady netuší, jak se mu to podařilo

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. V prohlášení, které zveřejnil, uvedl, že neutekl před spravedlností, ale před nespravedlností a politickou perzekucí. Ghosna čekal v Japonsku soud kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
31. 12. 2019Aktualizováno31. 12. 2019, 11:34|

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy ČEZu

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Počítá se s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle návrhu uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZem, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 15:58|

V Japonsku zatkli bývalého manažera Nissanu Ghosna. Už počtvrté

Japonská prokuratura nechala znovu, už počtvrté zatknout bývalého šéfa japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna na základě nových podezření z finančních deliktů. Podle televize NHK odvedla policie Ghosna ve čtvrtek ráno z jeho tokijského domu k výslechu.
4. 4. 2019|

Ghosn se nesmí zúčastnit zasedání správní rady Nissanu, soud jeho žádost zamítl

Soud v Tokiu zamítl žádost Carlose Ghosna zúčastnit se úterního zasedání správní rady japonské automobilky Nissan Motor. Informují o tom zahraniční média. Ghosn byl vloni v listopadu zadržen kvůli obviněním z finančních deliktů. Krátce poté skončil v čele správní rady Nissanu, zůstal však jejím řadovým členem.
11. 3. 2019|

Exšéf automobilky Nissan Ghosn zaplatil kauci ve výši 200 milionů korun. Nesmí ale opustit Tokio

Bývalý šéf japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn zaplatil kauci ve výši jedné miliardy jenů (zhruba 200 milionů korun) a opustil vazební věznici v Tokiu, kde byl od listopadu. Ghosn se zaměří na obhajobu před soudem, už dříve exšéf automobilky prohlásil, že je nevinný.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 10:46|
OVM

Nový jaderný zdroj by měl stavět ČEZ s garancí státu, řekla ministryně Nováková

Nový jaderný zdroj v Česku by měla stavět společnost ČEZ s nějakou formou garance státu, uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. To je podle ní varianta financování, kterou preferuje vláda. Plány na případnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku už několik let brzdí právě nejasnoti ohledně financování. Podle ministryně je ale vyloučené, že by byl tendr vypsán ještě letos.
3. 2. 2019|

Francouzská vláda hledá nového kandidáta do čela Renaultu místo Ghosna

Francouzská vláda hledá kandidáta, který by nahradil současného šéfa automobilky Renault Carlose Ghosna, který je v Japonsku podezřelý ze zneužívání pravomocí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Správní rada Renaultu ve čtvrtek potvrdila své předchozí rozhodnutí, že Ghosn zatím zůstane v čele firmy a po dobu nepřítomnosti ho zastoupí jeho náměstek Thierry Bollore.
14. 12. 2018|

Obviněný manažer Ghosn ztratil svou pozici také v čele automobilky Mitsubishi

Správní rada japonské automobilky Mitsubishi v pondělí odvolala Carlose Ghosna z postu svého předsedy. Stejný krok již minulý týden učinil alianční partner Nissan poté, co byl Ghosn v Japonsku zadržen kvůli údajným finančním machinacím. Dočasným předsedou správní rady Mitsubishi se stane výkonný ředitel podniku Osamu Masuko, uvedla firma.
26. 11. 2018|

Šéf francouzsko-japonské automobilové aliance údajně zneužil firemní peníze. Nissan ho odvolá

Předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn používal firemní peníze pro vlastní účely a dopustil se i dalších závažných pochybení, oznámila firma. Generální ředitel Hiroto Saikawa proto navrhne, aby byl Ghosn okamžitě odvolán z funkce. Automobilka také potvrdila, že Ghosna zadržely japonské úřady. Čtyřiašedesátiletý Ghosn zastává vysoké funkce i v automobilkách Renault a Mitsubishi, protože všechny tři spolupracují ve strategické alianci.
19. 11. 2018Aktualizováno19. 11. 2018, 15:35|