Exšéf automobilky Nissan Ghosn zaplatil kauci ve výši 200 milionů korun. Nesmí ale opustit Tokio

Exšéf automobilky Nissan Ghosn zaplatil kauci ve výši 200 milionů korun (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn zaplatil kauci ve výši jedné miliardy jenů (zhruba 200 milionů korun) a opustil vazební věznici v Tokiu, kde byl od listopadu. Ghosn se zaměří na obhajobu před soudem, už dříve exšéf automobilky prohlásil, že je nevinný.

Ghosn byl 19. listopadu zadržen kvůli obviněním z finančních deliktů, která však odmítá. Soud vydal souhlas s jeho propuštěním na kauci až tento týden v úterý.  Ve středu pak kdysi vlivný manažer podle záběrů japonské televize NHK obklopen policisty nasedl v pracovním oděvu a se zakrytou tváří do menšího vozu, který ho odvezl.

Jednou z podmínek propuštění je, že Ghosn zůstane v Tokiu, svému právníkovi musel odevzdat cestovní pas. Soud pak nařídil nainstalovat u jeho domu videokamery, zakázal obviněnému používat internet a komunikovat prostřednictvím textových zpráv. Ve spojení nesmí být ani se stranami zapojenými do jeho případu a počítač může používat jen v kanceláři svého obhájce.

Jsem nevinný a plně odhodlaný se ve spravedlivém procesu s vervou bránit proti nepodloženým obviněním.
Carlos Ghosn
obviněný exšéf automobilky Nissan

Čtyřiašedesátiletý manažer čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba mu byla několikrát prodloužena a termín začátku procesu stále nebyl stanoven.

Přitom ještě v prosinci tokijský soud nechtěl prodloužit vazbu, ale na základě dalších obvinění se to pak změnilo. Zároveň soud v lednu odmítl dvě Ghosnovy žádosti o propuštění na kauci. Mimo jiné kvůli obavám, že by Ghosn, který má francouzské, libanonské a brazilské občanství, mohl utéci a manipulovat s důkazy.

Obviněný skončil jako šéf správních rad tří automobilek

Ghosnova žena si také v lednu v dopise adresovaném Organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch stěžovala na podmínky věznění svého manžela v Japonsku. Uvedla, že Ghosn je držen v nevytápěné cele, která má zhruba sedm metrů čtvrtečních, že jsou mu upírány léky a že od svého zadržení zhubnul o sedm kilogramů.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance.