Americká společnost S&P Dow Jones Indices odstraní některé čínské firmy ze svých indexů

Společnost S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) odstraní ze svých indexů ty čínské firmy, které se dostaly ve Spojených státech na černou listinu. Činí tak v reakci na nařízení vlády prezidenta Donalda Tumpa, kterým se omezuje nákup akcií čínských firem. Čína rozhodnutí kritizuje a označila je za další příklad toho, že Spojené státy zneužívají svého vlivu k utlačování čínských společností, informovala agentura Reuters.

Nejznámějšími akciovými indexy firmy jsou S&P 500 a Dow Jones. Podnik před otevřením trhu 21. prosince odstraní akcie deseti společností ze všech svých akciových indexů. Je mezi nimi i společnost Hikvision anebo firma Semiconductor Manufacturing International. Do 1. ledna také odstraní 11 emisí cenných papírů vydaných čínskými společnostmi ze svých indexů cenných papírů s pevným výnosem.

Správce fondu Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Kijoši Išigane uvedl, že po rozhodnutí S&P DJI budou muset fondy dotčené tituly začít prodávat.

Rozhodnutí S&P DJI přichází poté, co společnost FTSE Russell minulý týden uvedla, že odstraní ze svých produktů osm čínských firem, aby splnila nařízení americké vlády. 

Vláda nařízení představila v listopadu. Jeho cílem je odradit americké investiční společnosti, penzijní fondy a další od nákupu čínských firem, které americké ministerstvo obrany označí za firmy, jež podporují čínskou armádu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na tiskové konferenci řekla, že Peking věří, že „nekonečné lži“ Spojených států nakonec poškodí vlastní zájmy Washingtonu.

Mluvčí společnosti Hikvision uvedla, že firma považuje rozhodnutí za neopodstatněné. Zopakovala, že už v červnu firma protestovala proti zařazení na černou listinu, protože není čínskou vojenskou firmou.

Minulý týden americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila zákon, který umožňuje stáhnout akcie čínských firem z obchodování na amerických akciových trzích, když nesplní americké účetní standardy. Firmy mají na splnění požadavků tři roky.