Faltýnek: O mýtu jsem jednal proto, že hrozilo odvolání Ťoka. Žádné pověření jsem nepotřeboval

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že vstoupil do řešení mýtného systému, když bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil odvoláním ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Faltýnek prohlásil, že v takovém momentu žádné pověření nepotřebuje. Dříve totiž tvrdil, že o mýtném jednal se zástupci firmy Kapsch a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z pověření koaliční rady pro dopravu.

Faltýnek uvedl, že v červnu 2015 se konala v Sobotkově sněmovní kanceláři koaliční rada tehdejší vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k mýtnému. Sobotka na ní podle Faltýnka vyzval Ťoka, aby do konce července vyřešil údajně nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch. Pokud by se tak nestalo a nebylo by možné zahájit výběrové řízení na provozovatele mýtného systému, premiér podle Faltýnka hrozil, že Ťoka nechá odvolat.

„V tom momentě, protože mýto byla a je politická záležitost a hrozilo, že stát nebude vybírat mýto, že nedojde k dořešení problematické smlouvy, tak jsem do toho jako účastník jednání a první místopředseda ANO aktivně vstoupil a začal to řešit,“ řekl Faltýnek.

Podařilo se podle něj dohodnout zrušení údajně nevýhodných dodatků smlouvy s firmou Kapsch, slevu 1,5 miliardy korun a mohlo se zahájit nové výběrové řízení.

„V momentě, kdy pan premiér Sobotka říká našemu ministru dopravy, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, nepotřebuju žádné pověření jako první místopředseda ANO, abych problém nezačal okamžitě řešit. A já jsem ho vyřešil,“ tvrdí Faltýnek.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí uvedl, že považuje Faltýnkovo jednání s účastníky soutěže za nestandardní.

Jurečka: Nepamatuji se, že by vláda či koalice Faltýnka pověřily

Faltýnek přitom dříve tvrdil, že o mýtném jednal s představiteli firmy Kapsch a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z pověření koaliční rady pro dopravu. Bývalý ministr Sobotkovy vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale v úterý řekl, že si nepamatuje, že by tehdejší kabinet či vedení koalice pověřily Faltýnka jednáním o mýtu.

„Nepamatuji si nikdy v minulosti, že by padlo – ať už na úrovni koaliční rady, vlády nebo takzvaného monitorovacího výboru pro výběr mýtného systému – nějaké pověření pro pana Faltýnka, aby on vyjednával otázku výběru mýtného systému, případně dojednával nějaké záležitosti s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl Jurečka.

Dodal, že si nepamatuje, na jakém základě by mělo pověření být. „Pokud vzniklo někde uvnitř ANO, tak to je jiná záležitost,“ dodal Jurečka, který v Sobotkově vládě vedl resort zemědělství. Podle Jurečky neukazuje na profesionalitu a objektivitu ÚOHS ani to, že jeho šéf Petr Rafaj na takový „formát, způsob a místo“ přistoupil.

Policie zasahovala i u Faltýnka doma

Policie kvůli údajnému ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluví o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Faltýnek uvedl, že chce ve čtvrtek záležitost vysvětlit poslancům.

Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného systému a věcí se zabýval antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém mýta. Rafaj ale věří tomu, že vyšetřování prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze zrušil, v září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.