Faltýnek: Bral jsem to jako povinnost, svou roli v kauze Kapsch vysvětlím na jednání sněmovny

Faltýnek chce jednání s Kapschem vysvětlit ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Údajné ovlivňování mýtného tendru navrhne Jaroslav Faltýnek (ANO) sám jako mimořádný bod na jednání sněmovny. Chce vysvětlit svoji roli. Počítá s tím, že vystoupí a bude připraven odpovědět na dotazy poslanců. O žádném ovlivňování podle něho nemůže být ani řeč.

„Jsem zítra (v úterý) připraven na jednání grémia Poslanecké sněmovny sám navrhnout tento mimořádný bod tak, aby sněmovna měla možnost slyšet komplexní informaci z úst pana ministra Ťoka, jak to bylo kolem výběru mýta v České republice, poprosím ho o zprávu v tomto duchu a já sám aktivně počítám s tím, že vystoupím a budu připraven odpovědět na dotazy a samozřejmě vysvětlím svoji roli v tomto příběhu,“ řekl v pondělí odpoledne Faltýnek. 

Faltýnek zároveň odmítl, že by ovlivňoval šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, aby rozhodoval ve prospěch Kapsche. „To jsou nesmysly. Na téma mýto jsem komunikoval od roku 2015 se všemi, kdo toto téma chtěli řešit, vyslechl jsem jejich názory, ale o žádném ovlivňování nemůže být ani řeč,“ sdělil Faltýnek.

Na otázku, zda pro své tvrzení má důkazy, ale odpověděl vyhýbavě. „Osobně si myslím, že na tom není nic špatného, když člověk komunikuje s různými lidmi,“ dodal Faltýnek s tím, že ani nyní nevidí na svém jednání s firmou Kapsch nic špatného. „Když nastal určitý problém, který vysvětlím na jednání sněmovny, tak jsem to bral jako svoji povinnost a ten problém jsem úspěšně vyřešil ve prospěch České republiky, kdy jsme ušetřili spousty peněz,“ řekl Faltýnek.

Policie minulý týden zasahovala na antimonopolním úřadu a v sídle firmy Kapsch, která provozuje v Česku mýtný systém. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezřívá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Faltýnek uvedl, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česko nemuselo řešit, co dál s mýtem. 

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné i ve Faltýnkově bytě v Praze.

Rafaj věří, že policie prokáže zákonnost správních řízení ÚOHS

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj věří, že vyšetřování policie po nedávné razii prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval. Uvedl to v pondělí v tiskovém prohlášení mluvčí úřadu Martin Švanda. 

Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného a věcí se zabýval právě antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta. „Podle vyjádření orgánů činných v trestním řízení se na úřadě jednalo o zásah dokumentační povahy. Nikomu z vedení úřadu ani ze zaměstnanců nebylo sděleno obvinění,“ uvedl Švanda. 

Server Novinky.cz minulý týden napsal, že policie podezřívá Rafaje a ředitele provozovatele mýtného systému Kapsch Karla Feixe z korupce. Mluvilo se také o místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který údajně jednal se zástupci Kapsche a s Rafajem.

Švanda zdůraznil, že zaměstnanci ÚOHS jsou vázáni mlčenlivostí ohledně vyšetřování, a proto se úřad nemůže k průběhu vyjadřovat. „Předseda úřadu Petr Rafaj považuje za standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zainteresovanými stranami, a to zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími včetně zákonodárců a členů vlády a naslouchá jejich stanoviskům. Tato skutečnost nicméně neznamená, že by takto zprostředkovaná stanoviska měla jakýkoliv vliv na vedená správní řízení,“ doplnil mluvčí.

Dodal, že rozhodování úřadu je dvoustupňové. „Podílí se na něm vždy celá řada zaměstnanců, proto je vyloučeno, že by mohlo dojít k jeho ovlivňování. Proti pravomocnému rozhodnutí předsedy je nadto možnost podat žalobu ke správnímu soudu,“ dodal mluvčí.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v záři ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud. Faltýnek uvedl, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem.

Pětice protikorupčních organizací dnes vyzvala vládu, aby zvážila, zda prezidentovi nenavrhne Rafajovo odvolání z funkce. Tvrdí, že je ohrožena důvěryhodnost vedení úřadu.