K místopředsedovi ANO Faltýnkovi přišla policie. Jde o Kapsch, podezřelý není, ujistil jeho advokát

U místopředsedy vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zasahovala podle webu iRozhlas.cz policie. Sám Faltýnek, který je zároveň předsedou poslaneckého klubu ANO, podle svých slov s policisty spolupracoval, ze čtvrteční schůze sněmovny se omluvil. Jeho advokát však ujistil, že není z ničeho podezřelý a detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu použe žádají informace. České televizi řekl, že zásah u Faltýnka souvisí se společností Kapsch, v jejímž sídle rovněž proběhla razie.

Na čtvrtečním jednání Poslanecké sněmovny chybí předseda největšího poslaneckého klubu, omluvil se bez udání důvodu. Že u Jaroslava Faltýnka doma v Prostějově zasahuje policie, uvedl Český rozhlas s odkazem na jeho advokáta Josefa Bartončíka.

„Pana Faltýnka policie kontaktovala, něco spolu provedli, já jsem u toho nebyl. Tím to skončilo. Není ani podezřelý, ani obviněný, ani zadržený,“ řekl advokát ČT. Dodal, že jde o kauzu, „která se ho absolutně netýká“. České televizi advokát řekl, že by měl zásah u místopředsedy ANO souviset se společností Kapsch, která provozuje mýtný systém.

Policie zasahuje i na antimonoplním úřadu

Sám Faltýnek řekl, že ho policisté navštívili ve čtvrtek ráno v jeho pražském bytě a požádali o součinnost při vyšetřování v souvislosti s tendrem na mýto. Předal jim svůj telefon a počítač - další informace prý nemá.

I do sídla firmy Kapsch přišla policie a stejně tak do bytu jejího generálního ředitele Karla Feixe. Není to ovšem jediný aktuální zásah. Zároveň policisté z NCOZ dorazili do Brna na radnici městské části Brno-střed a do sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Policie zasahovala také u vlivného sportovního manažera Miroslava Černoška. Ten jim prý vydal potřebné dokumenty, z ničeho ale podezřelý není, uvedl jeho mluvčí Karel Tejkal.

„Pan Černošek byl požádán o součinnost ve vyšetřování, které se netýká chodu jeho firem ani akcí, které realizuje. Součinnost poskytl, vydal potřebné dokumenty a tím pro něj celá záležitost skončila. Jak vyplývá ze soudního příkazu, není v režimu podezřelého, obviněného ani zadrženého,“ uvedl Tejkal.

Státní zástupce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství uvedl, že „probíhají úkony trestního řízení ve dvou trestních věcech souběžně“, podle policie jde o „dvě samostatné trestní věci“.