Jídla darovaného potravinovým bankám loni přibylo dvojnásobně. Pomohla změna zákona

Přes čtyři tisíce tun jídla a zboží z drogerie získaly loni potravinové banky – více než polovinou přispěly obchodní řetězce. Těm zákon od loňska nově nařídil nabídnout charitě jídlo a výrobky, které chtějí vyřadit z prodeje. Oproti předchozímu roku jde o téměř trojnásobný nárůst v darovaném zboží. Celkově loni potravinové banky vybraly dvojnásobek zboží. Vyplývá to z dat, která České televizi poskytla Česká federace potravinových bank.

Za loňský rok potravinové banky shromáždily celkem 4127 tun potravin a drogerie. Největší množství jídla získaly od obchodních řetězců, a to 2473 tun v hodnotě 225 milionů korun. „Víc než 60 procent nashromážděných potravin pochází od obchodních řetězců. Právní úprava tak přispěla k tomu, že jsme zvýšili možnost redistribuce,“ sdělila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Od začátku loňského roku totiž začal platit zákon, podle kterého velké obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních musí povinně nabídnout potravinovým bankám přebytkové jídlo, které chtějí vyřadit z prodeje. Díky tomu se loni podařilo vybrat téměř trojnásobné množství potravin od obchodních řetězců.

Ještě v roce 2017 získaly potravinové banky z řetězců 871 tun zboží, za rok se objem darovaných potravin zvýšil na 2473 tun.

V Česku aktuálně funguje 15 potravinových bank. Díky jejich činnosti se podařilo zachránit potraviny v hodnotě skoro za 280 milionů korun. Podle federace potravinových bank za případnou likvidaci neprodejných potravin, které by mířily na skládku nebo do spalovny, se ušetřilo přibližně 30 milionů. Banky získávají dary od potravinových řetězců, potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů a producentů.

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které mají za úkol distribuovat přebytky a dary lidem trpícím hladem nebo podvýživou. Získané potraviny skladují a rozdělují je humanitárním nebo charitativním organizacím. Pracují za podpory ministerstva zemědělství v rámci svého dotačního programu.