Lidé v nouzi nově dostanou kromě jídla i nádobí nebo textil

Lidé v nouzi dostanou nově i nádobí nebo textil (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří jsou v tíživé životní situaci, nově dostanou kromě potravin i nádobí nebo textil. Rozšíření nabídky přinesla druhá vlna potravinové a materiální pomoci ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad navýšil rozpočet zhruba na 300 milionů korun, které získal z evropských fondů.

Charitativní organizace si do potravinové banky běžně jezdí pouze pro jídlo, prací prášky nebo čisticí prostředky. Nově ale v balíčku dostávají například pánve nebo talíře.

Seznam se rozšířil i o oblečení, jako jsou nátělníky, spodní prádlo nebo ponožky. Pomoc jde totiž nejčastěji lidem bez domova nebo rodinám do azylových domů. Nové balíčky už dorazily například do Terezína, kde je chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením.

Zájem organizací, které se zapojily do pomoci nejchudším osobám, v poslední době narůstá. „Loni jsme vydali asi 600 tun za rok. Letos jsme 600 tun vydali během prvních tří měsíců. Klade to nároky na prostory i zaměstnance a peníze nám samozřejmě strašně chybí,“ uvedla ředitelka Potravinové banky Praha Věra Doušová.

Ministerstvo proto současnou pomoc ve výši 200 milionů korun navýšilo o dalších sto milionů. Organizace pak chtějí jednat o další státní podpoře. Obchodní řetězce totiž budou mít od ledna povinnost dávat neprodejné potraviny charitě, a zásoby tak porostou.