Kalousek žádá mimořádnou schůzi k novičoku. Sněmovna zasedne ve čtvrtek

Poslanci se příští týden sejdou na mimořádné schůzi sněmovny, aby projednali údajnou výrobu jedu novičok na českém území a souvztažné výroky prezidenta Miloše Zemana. Pod žádost o svolání pléna se podepsalo pětapadesát poslanců stran pravého středu a vedení sněmovny předal žádost šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek krátce po poledni.

Rozruch kolem jedovaté látky novičok, kterou ve Velké Británii neznámý pachatel otrávil někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, v Česku vyvolalo tvrzení z činu viněného Ruska, že novičok se vytvářel i na tuzemském území.

To nejvyšší ústavní činitelé zprvu odmítli, prezident Miloš Zeman ale dal informaci prověřit Bezpečnostní informační službě, a později – s odkazem na vojenskou (nikoliv civilní) rozvědku – prohlásil, že v Česku novičok vyráběn a testován byl. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že Skripalův novičok pocházel z Ruska.

Kalousek: Prezident poškodil zemi ve prospěch ruské propagandy

„Pan prezident svým výrokem těžce poškodil Českou republiku ve prospěch ruské propagandy, když tvrdil, že něco takového bylo u nás vyráběno. Nebylo a Poslanecká sněmovna jako nejvyšší ústavní autorita by něco takového měla jasně říct,“ řekl Kalousek ke svolání mimořádné schůze, kterou podpořili i poslanci z klubů TOP 09, ODS, Pirátů, Starostů a lidovců.

Původně se přitom sněmovna neměla novičokem zabývat na mimořádném zasedání, ale v rámci běžné schůze. Záměr projednat prezidentovy výroky ale ve středu zablokovali komunisté a SPD s argumentem, že jde o téma pro tajné služby, a nikoliv poslance, a že je zbytné prezidenta skandalizovat.

K plenární diskusi o nočioku přitom zákonodárný sbor pobídl verdikt zahraničního výboru dolní komory,  který se v první polovině května usnesl, že se na českém území žádná látka typu novičok nevyráběla a neskladovala.

„Nikdy jsme nic podobného nevyráběli ani neskladovali. K tomu máme jednoznačné informace, takže je povinnost poslanců, aby něco takového potvrdili, když takové informace dostanou,“ prohlásil tehdy předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Poslanci tak zopakovali již dřívější informace vojenské i civilní rozvědky, které o tomtéž shodně ubezpečily předsedu vlády v demisi Andreje Babiše (ANO).

Prezidentova slova vzbudila i pozornost sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Ta Zemana vyzvala, aby „zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a v případě nejasností aby danou věc konzultoval primárně s vládou České republiky a s českými tajnými službami“.

Zeman: Senát mě nevolil

Kauzou novičok se minulý týden zabýval senátní bezpečnostní a zahraniční výbor; uvedl, že Zeman sdělil o jeho výrobě v Česku nepravdivé informace a ohrozil české bezpečnostní zájmy. Rovněž senátní výbor poukázal na zprávy tajných služeb, podle nichž se novičok v Česku nevyráběl ani neskladoval.

„Senát mě nevolil, volily mě tři miliony občanů a těm se zpovídám,“ reagovala na hlas horní komory sama hlava státu. Senátoři z klubu Starostů a nezávislých pak oznámili, že připraví materiály, které by měly vést k ústavní žalobě na prezidenta pro podezření z velezrady.

Podle premiéra jde přitom jen o nedorozumění, způsobené nepřesným vyjádřením Vojenského výzkumného ústavu, kde se chemické látky testují. „Proto si nemyslím, že tato interpretace čistě odborného, technického charakteru má být předmětem zasedání sněmovny nebo výborů,“ uvedl.