Senátní výbor: Zeman řekl nepravdu o novičoku a ohrozil bezpečnost republiky

Události: Senát zkritizoval Zemana za novičok. Zpovídám se občanům, reagoval prezident (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost sdělil nepravdivé informace o výrobě jedu novičok v České republice. Zveřejněním zpráv od tajných služeb navíc podle senátorů ohrozil bezpečnostní zájmy republiky. Novičokem byli ve Velké Británii otráven bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera.

Zprávy českých tajných služeb se podle výboru shodují v tom, že v České republice nebyla vyráběna ani skladována žádná látka typu novičok. K podobnému závěru dospěl minulý týden i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny a totéž znovu potvrdila i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO).

„Vyslechli jsme si informace o zprávách jednotlivých zpravodajských služeb a na základě toho konstatujeme, že prezident je vyložil nepravdivě, protože vypovídaly trošku jinak,“ vysvětlil stanovisko výboru jeho předseda František Bublan (za ČSSD). Poznamenal také, že zprávy obou tajných služeb vypovídaly jednotně, nikoliv rozdílně, jak tvrdil Zeman.

„Součástí usnesení je také konstatování, že prezident republiky ohrozil zájmy České republiky, protože to má samozřejmě dopad na mezinárodní scénu a může to mít dopad na naše občany, pokud by nějaký potenciální nepřítel věděl, čím se náš Výzkumný vojenský ústav zabývá,“ upřesnil Bublan. V rozhovoru pro Události však zároveň ujistil: „My ho (prezidenta) nechceme nijak poučovat, jenom jsme dali najevo, že zprávy, které jsme vyslechli od tajných služeb a ministryně obrany, byly trošku jiné, než jak si je vyložil pan prezident.“

Senát mě nevolil, volily mě tři miliony občanů a těm se zpovídám.
Miloš Zeman

Ústavní žaloba nebude

Na jednání zazněla i myšlenka, aby byla na prezidenta podána ústavní žaloba. Senátoři se však k tomuto kroku podle Bublana „zatím“ nepřiklonili. Senát se záležitostí nebude zabývat ani na nadcházející schůzi. Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD), který se uzavřeného jednání výboru zúčastnil, pokládá stanovisko výboru za postačující a zašle ho hlavě státu.

Stanovisko výboru je podle Bublana rovněž doporučením pro vládu, aby více koordinovala zveřejňování závěrů tajných služeb. „Aby nebyl možný nějaký jiný výklad těch informací, nebo dokonce aby si pan prezident nějak nepřizpůsobil ty informace podle svého gusta,“ dodal Bublan.

Bublan: Zeman informace tajných služeb vyložil nepravdivě (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Podle ministerstva zahraničí se však v České republice netestovala látka, kterou byl otráven Skripal.

Zemanovo vyjádření se hodilo Rusku

Zeman počátkem května uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku
v malém množství vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby (BIS) nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, pocházel z Ruska.