Ruské vedení používá Zemanova slova o novičoku jako důkaz, že Británie lže

Události: Podle Moskvy Zemanova slova o novičoku znamenají, že Británie lže (zdroj: ČT24)

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov využil slova Miloše Zemana o údajné výrobě nervově paralytické látky novičok v Česku. Představují podle něj „výmluvnou ilustraci“ k neudržitelnosti stanoviska Velké Británie k případu otrávení někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Britská vláda z otravy obviňuje ruské tajné služby.

„Je to další potvrzení, že celý příběh se Skripalovými je absolutní provokací a hazardem. Je to další krok a přiblížení okamžiku, kdy se stále více zemí začne cítit zataženo do tohoto dobrodružství,“ řekl Putinův mluvčí. Potvrdil, že Kreml je o Zemanově prohlášení informován, a zdůraznil, že Zeman „neřekl, že se tam (v Česku) vyráběla právě ta látka, kterou údajně byli Skripalovi otráveni.“

Zeman ve čtvrtek prohlásil: „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. (…) Je pokrytectví předstírat, že tomu tak nebylo.“

Ze zjištění Vojenského zpravodajství podle prezidenta vyplývá, že byl v listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234.

Události, komentáře: Většina britských médií na Zemanovy výroky o novičoku nereagovala (zdroj: ČT24)

Široká odezva ruského režimu na Zemanova slova

Zemanových slov o novičoku si všiml i ruský senátor Alexej Puškov. Ten je označil za „mocný úder pro verzi Londýna, která i tak praská ve švech.“

Jako první na výrok čekého prezidenta reagovala mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová. Ta vyzvala NATO, aby vysvětlilo, proč tajilo informace o novičoku v Česku.

Zacharovová pak Zemanovým výrokem podpořila své tvrzení, že Británie v případu otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala lže. „Třetí lež vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se údajně vyráběl pouze v Rusku, odmítl český prezident, který potvrdil vývoj této jedovaté látky ve své zemi,“ uvedla na svém Facebooku Zacharovová a dále citovala Zemanova slova o tom, že se v Česku vyráběla a testovala jedovatá látka, kterou vojenská rozvědka klasifikovala jako novičok.

Čtvrteční výrok českého prezidenta byl podle Zacharovové třetím argumentem, které mají dokázat, že britské obvinění ruských tajných služeb z otravy Skripala je založené na lži. První lží má být tvrzení, že britští experti označili Rusko jako zemi, kde se vyráběla látka, kterou otrávili Skripala. „Oficiálně ho odmítli sami britští experti ústy šéfa laboratoře Porton Down,“ píše Zacharovová.

S informací, že látka byla vyrobena v ruském Šichany přišel britský deník The Times na základě informací tajných služeb. Gary Aitkenhead, který vede laboratoř v Porton Down, však řekl, že přesný zdroj látky identifikován nebyl.

Druhou lží má být tvrzení Mayové, že Rusko mělo motiv k vraždě dvojitého agenta. „To odmítla ruská strana, která zároveň přinesla fakta o pravidelném porušování mezinárodního práva, etiky a morálky Velkou Británií s cílem dosažení národních zájmů. Vyjmenovala také několik očividných motivů této provokace výhodných Londýnu,“ napsala mluvčí.

O ruském motivu mluvil britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Načasování je pravděpodobně těsněji navázáno na nedávné volby v Rusku,“ prohlásil v březnu před poslanci s odkazem na znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. K tomu dodal: „Jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele.“ O tom, že Rusko mělo jako jediné motiv, mluvil v ČT i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

OPCW nedokáže říct, kolik jedu bylo použito

Množství nervově paralytické látky, která byla při otravě Skripala a jeho dcery Julije použito, není schopná Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) odhadnout. Uvedla to v reakci na slova jejího předsedy Ahmeta Üzümcüho, který v rozhovoru pro The New York Times řekl, že mohlo být použito 50 až 100 gramů látky.

OPCW ovšem míní, že mohlo jít o pouhé miligramy: „OPCW nedokáže odhadnout, ani určit množství nervové látky, která byla použita v Salisbury 4. března 2018,“ uvedla organizace.

Krátce po zveřejnění rozhovoru zpochybnil tvrzení šéfa OPCW jeden ze spoluautorů novičoku: „To je nějaký zlý sen. Salisbury by z takového množství celý vymřel. To je bojové množství. Ani nevím, kolik lidí by se takovou dávkou dalo zabít,“ řekl podle agentury RIA Novosti Leonid Rink.

Agentura DPA uvedla, že pochybnosti vyjádřilo okamžitě i ruské ministerstvo zahraničí, podle nějž by množstvím látky, o kterém hovořil Üzümcü, bylo možné zabít všechny obyvatele čtyřicetitisícového Salisbury.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii na počátku března otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Moskva dříve uvedla, že tato látka mohla pocházet z Česka.

Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Babiš koncem března po vyhoštění tří členů ruského diplomatického personálu řekl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok.