Senátoři STAN oprášili myšlenku na žalobu prezidenta kvůli velezradě. Zeman podle nich ohrozil bezpečnost

Senátoři z klubu Starostů a nezávislých se rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k obvinění prezidenta Miloše Zemana z velezrady. Důvodem jsou Zemanovy výroky o výrobě novičoku v Česku, uvedl na brífinku místopředseda klubu Jiří Šesták (STAN). Zeman tak podle klubu STAN ohrozil bezpečnost českých občanů. Senátoři ODS pak vyzvali prezidenta, aby se zdržel výroků, které poškozují dobré jméno Česka.

  • Senátní klub STAN má 12 členů, návrh obžaloby může předložit nejméně jedna třetina senátorů, tedy 27 zákonodárců. Připojit by se tedy museli i další senátoři. Zatímco lidovečtí senátoři záměr podporují (těch je 16), občanští demokraté jsou zdrženliví. 

Prezident Zeman počátkem května na TV Barrandov uvedl, že se podle Vojenského zpravodajství v Česku vyráběl novičok – nervově paralytický plyn, kterým byl ve Velké Británii otráven dvojitý agent Skripal a jeho dcera. Británie z útoku obvinila Rusko, Moskva následně ukázala i na další země, které prý měly kapacity novičok vyrobit.

A právě v tomto kontextu prezident Zeman prohlásil, že se u nás podle zprávy Vojenského zpravodajství vyráběl novičok. Zeman oslovil obě naše tajné služby, zpráva BIS o výrobě novičoku nemluvila, prezident se ale podle svých slov přiklonil k verzi Vojenského zpravodajství. Zemanova slova pak využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, pocházel z Ruska. 

Už ve středu konstatoval senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost, že prezident sdělil o výrobě novičoku v ČR nepravdivé informace. Zveřejněním zpráv od tajných služeb navíc podle senátorů ohrozil bezpečnostní zájmy republiky.

Zprávy českých tajných služeb se podle výboru shodují v tom, že v Česku nebyla vyráběna ani skladována žádná látka typu novičok. K podobnému závěru dospěl minulý týden i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny a totéž znovu potvrdila i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO).

Podání žaloby by musela posvětit ústavní většina poslanců i senátorů

Případný nepřítel nebo teroristická organizace tak podle Šestáka nyní vědí, k čemu se připravují české protichemické síly, k čemu a na jaké látky jsou připraveny a na jaké nikoli. Proto chtějí senátoři STAN připravit materiál, který by prezidenta zažaloval za velezradu. „Zahájíme přípravu materiálů, které po prověření ve spolupráci s ústavními právníky by měly vést k obvinění prezidenta republiky pro velezradu,“ řekl Šesták. O této možnosti mluvil už dříve i šéf poslanců STAN Jan Farský.

Myšlenka, aby byla na prezidenta podána ústavní žaloba, zazněla i na středečním jednání výboru – tam ale většinovou podporu nezískala. Mluvčí Hradu označil plán senátorů z klubu STAN za útok na Zemana. „Extremisté ze STAN dalším útokem na přímo zvoleného prezidenta republiky ohrožují demokracii a svobodu v ČR,“ kritizuje Ovčáček.

Vedle klubu STAN se prezidentovými výroky zabývali také senátoři ODS. Ti pak přijali výzvu, podle které by prezident Miloš Zeman neměl užívat výroky, jež poškozují dobré jméno České republiky. „Senátorský klub ODS vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby se zdržel výroků, které poškozují dobré jméno České republiky,“ usnesli se senátoři ODS.

K návrhu na podání obžaloby je potřeba jen třetina senátorů, aby ale byla ústavní žaloba opravdu podána, jsou podmínky daleko přísnější. Musela by ji podpořit třípětinová většina přítomných senátorů (v případě kompletní účasti 49 senátorů). Podání žaloby by navíc pak musely potvrdit nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy aspoň 120 členů dolní komory.