Novičok se v Česku nevyráběl ani neskladoval, ujistily tajné služby Babiše

Události ČT: Novičok se v Česku nevyráběl ani neskladoval, ujistily tajné služby Babiše (zdroj: ČT24)

Látka typu novičok se v Česku nevyvíjela, nevyráběla ani neskladovala. Podle informací České televize o tom premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) ujistila Bezpečnostní informační služba i Vojenské zpravodajství. To, že prezident Miloš Zeman minulý týden hovořil o výrobě novičoku v Česku, je podle Úřadu vlády i prezidentova mluvčího záležitost různého vnímání významů slov výroba a testování.

Andrej Babiš se dopoledne sešel s řediteli BIS a Vojenského zpravodajství. Chtěl od nich vědět, jaký je vztah českých laboratoří k novičokům. Výsledek je podle něj jednoznačný. „V České republice nikdy nebyla vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok. Toto konstatovaly ve shodě obě zpravodajské služby ve svých zprávách,“ ujistil.

O tom, že se v Česku vyráběla a testovala látka spadající do skupiny označované jako novičoky, hovořil minulý týden prezident republiky Miloš Zeman v televizi Barrandov. Odkazoval přitom na informace, které dostal od Vojenského zpravodajství, připustil přitom, že ze zprávy Bezpečnostní informační služby vyplývá opak.

Jed se testoval, ale nebyl izolován

Podle Úřadu vlády zřejmě stojí za vyjádřením, které mohlo Česko spojit s výrobou těchto jedů, různé vnímání slov výroba a testování. Z různých termínů pak vzniklo nedorozumění. Andrej Babiš uvedl, že loni byl zahájen program na ochranu vojsk a obyvatelstva, při které mělo dojít k testování látky A230.

„V průběhu mikrosyntézy nebyla látka izolována. Tento postup není podle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost považován za výrobu ani vývoj. Vzniklý produkt byl ihned zničen, ke druhé fázi programu nebylo přistoupeno,“ shrnul premiér.

„Novičok, který mohl být kdekoliv použit, se v České republice nikdy nevyráběl, to je závěr veškerých kontrolních orgánů,“ řekl v pořadu  90′ ČT24 člen zahraničního výboru poslanecké sněmovny a první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan (STAN).

Sám míní, že situaci zkomplikovalo veřejné prohlášení Vojenského výzkumného ústavu, který se o výrobě látky A230 zmínil, ačkoli šlo o mikrosyntézu, která se za výrobu nepovažuje. „Výrok ředitele ústavu byl veřejný a nešťastný,“ usoudil Andrej Babiš.

Výroky nejsou v rozporu, ujišťuje Hrad

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček uvedl, že jednotlivá vyjádření nejsou v rozporu. „V podstatě se bavíme pouze o terminologii,“ poznamenal. Že hlava státu veřejně uvedla, že „u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství“ nepovažuje její mluvčí za důležité. „Sémantický rozdíl mezi výrobou a vznikem je jistě zajímavý. (…) Když se něco vyrábí, tak to vzniká,“ řekl.

„Nakládání prezidenta Zemama s tou informací považuji za skandální. Ale i kdyby to všechno byla pravda, Rusko tím nijak vyviněno z útoku na dceru a otce Skripalovy vyviněno není, právě proto Rusko ihned Zemanovy výroky využilo, ne-li zneužilo,“ uvedl v pořadu 90′ ČT24 komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

V podobném duchu se v Událostech, komentářích České televize vyjádřila i předsedkyně výboru pro obranu poslanecké sněmovny a poslankyně ODS Jana Černochová. „Přijde mi absurdní, že pan prezident něco takového vůbec řekne. Pokud měl pochybnosti, měl si zavolat oba ředitele zpravodajských služeb a vyřešit to mezi šesti očima,“ uvedla Černochová. 

„Myslím, že náš prezident nechtěl vyvinit Rusko, ale chtěl poukázat na to, že v Česku se jed, který byl použit, nevyrobil, což se mu povedlo,“ uvedl svůj názor bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta (ČSSD).

90′ ČT24: Zemanův výrok je skandální, říká komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák (zdroj: ČT24)

O novičoku se začalo hovořit v souvislosti s otravou zběhlého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. Londýn z otravy obvinil Rusko, Moskva to odmítla. Zároveň ruská diplomacie vzkázala, že se novičoky vyráběly v jiných zemích, zmínila se i o Česku.

To čeští politici shodně odmítají. „Látka typu novičok A230 je odlišná od látky A234, která byla použita při otravě Sergeje Skripala ve Velké Británii,“ zdůraznil Andrej Babiš. Podle Jiřího Ovčáčka se na tom premiér shodne i s prezidentem. Jestliže Moskva v návaznosti na slova Miloše Zemana hovořila o britských lžích, jde podle Hradu pouze o „propagandistické řeči z Moskvy, kterými se snaží omlouvat svoje vlastní konání“.

Je A230 novičok? Rozhodně je jiný než látka použitá proti Skripalovi

Kromě nejasnosti ohledně termínů výroba a testování vneslo prezidentovo prohlášení nejasnosti i ohledně zařazení různých látek mezi novičoky. Prezident se zmínil o látce s označením A230, která se podle něj v Česku testovala, podle BIS či expertů však mezi novičoky patří až jed s označením A234 použitý v Salisbury.

Naopak Andrej Babiš v prohlášení po setkání s řediteli BIS a Vojenského zpravodajství hovořil o „látce typu novičok A230“. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová uvedla v rozhovoru pro ČT, že jsou látky označované jako A230 a A234 chemicky značně odlišné.

A230 nebo A234? Zdá se to blízko, ale chemicky je to hodně odlišné, říká Dana Drábová (zdroj: ČT24)