Hašek: Lhát se nemá, o odchodu se rozhodnu do příští neděle

Praha – Druhý muž ČSSD Michal Hašek nevyloučil svůj odchod z pozice statutárního místopředsedy. Rozhodnout se chce do jednání ústředního výkonného výboru, které proběhne 10. listopadu a má vyjasnit i stranickou budoucnost předsedy Bohuslava Sobotky. Hašek se zároveň omluvil za opakovanou lež o tom, že se nezúčastnil tajné povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

„Jsem si vědom spoluodpovědnosti za vedení sociální demokracie a chyb, které se v posledních dnech staly. Omluvil jsem se kolegům za to, že jsem je uváděl v omyl ohledně lánské schůzky. Lhát se nemá ani v politice ani v životě, považuji to za svou osobní chybu a bude to součást mého zvažování,“ prohlásil místopředseda Michal Hašek po dopoledním zasedání předsednictva strany.

„V žádném případě nelpím na funkci prvního místopředsedy a své definitivní rozhodnutí sdělím ÚVV. Jsem loajální člen ČSSD patnáct let, vždy jsem byl loajální ke značce a respektoval jsem rozhodnutí orgánů. Tak tomu bude i po příštím juednání ÚVV,“ doplnil  s tím, že zbývající čas chce trávit konzultacemi s členskou základnou a probrat s ní své příští kroky.

Další spolupráci s Bohuslavem Sobotkou ve vrcholných orgánech ČSSD potom spíše vyloučil: „Možná to nebude spolupráce na bázi vedení strany, ale rozhodně chci zůstat platným členem sociální demokracie a hodlám pracovat pro sociální demokracii i v příštích letech, samozřejmě pokud o to ČSSD bude mít zájem.“

Zaorálek: Aktéři se chtěli dovolit Zemana, zda mohou o schůzce mluvit

Sociální demokraté Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola navštívili prezidenta republiky v sobotu večer ve chvíli, kdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka diskutoval s dalšími vítězi voleb v debatě ČT. Podle Lubomíra Zaorálka měl být na schůzce dohodnut plán odchodu Bohuslava Sobotky z čela strany – k tomu ostatně předsedu následujícího dne vyzval jak Hašek, tak brněnský primátor Roman Onderka. Připojil se i Zeman sám, podle něhož má předseda strany vyvodit z nízkého volebního zisku osobní odpovědnost.

Všichni aktéři schůzky až do včerejška jakékoli lánské jednání sveřepě odmítali, sám Hašek ji v Interview Daniely Drtinové popřel jedenáctkrát. Poté, co o ní promluvil Milan Chovanec, ale nakonec setkání se Zemanem potvrdili i ostatní s tím, že se snažili držet dohodu, podle které měla být schůzka neveřejná (čtěte víc). Podle Zimoly se navíc prezidentovi zavázali mlčenlivostí. „Jeden účastník si dokonce vyžádal čas na to, aby se zeptal prezidenta, jestli o schůzce může mluvit,“ podotkl v této souvislosti po dnešním jednání i Sobotkův stoupenec Zaorálek.

Michal Hašek v Interview Daniely Drtinové:

  • Daniela Drtinová: Byl jste u prezidenta Miloše Zemana v Lánech v sobotu večer po volbách, když seděl předseda strany v televizním studiu?
  • Michal Hašek: To je nějaká fáma, která se šíří. Sociální demokracie je svébytná politická strana.
  • Daniela Drtinová: Na to se vás neptám. Ptám se vás na to, jestli jste byl u prezidenta Miloše Zemana?
  • Michal Hašek: Je to fáma.
  • Daniela Drtinová: Ta schůzka se neuskutečnila?
  • Michal Hašek: Údajná schůzka se neuskutečnila. Je to fáma. V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila.
  • Daniela Drtinová: A telefonát?
  • Michal Hašek: V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila. A každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat.
  • Daniela Drtinová: Takže jste se ani nepotkali ani jste spolu netelefonovali, vy jste vůbec s prezidentem Milošem Zemanem nemluvil?
  • Michal Hašek: V sobotu neprobíhala žádná komunikace s panem prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace.

Škromach své slovo řekne na ÚVV, Tejc chce mluvit s poslanci

Za mlžení kolem lánské schůzky se omluvil Zdeněk Škromach a také on zdůraznil, že na svých funkcích nelpí a že o své další budoucnosti ve vedení sociální demokracie chce informovat ústřední výbor. Šéf sněmovního klubu ČSSD Jeroným Tejc potom uvedl, že svou odhalenou lež bude chtít probrat s kolegy poslanci, kteří ho předevčírem silou 30 z 46 hlasů zvolili do svého čela. „Na příštím jednání se budu bavit o tom, zda se situace změnila natolik, že bych neměl jejich podporu, a pokud bych ji neměl, nebudu nadále předsedou,“ informoval na tiskové konferenci.

Všichni tři podle Haška dnes podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k povolebnímu vyjednávání a jsou připraveni udělat vše pro to, aby byla zajištěna podpora všech 50 poslanců pro případný koaliční projekt.

  • Michal Hašek autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK
  • Jeroným Tejc autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK

Hroší kůži jim serve nejpozději sjezd, soudí Štěch

Člen předsednictva ČSSD a šéf Senátu Milan Chovanec předpokládá, že všichni účastníci schůzky se Zemanem své funkce k dispozici nakonec dají. „Pokud tak neučiní, definitivně to rozhodně Ústřední výkonný výbor, po případě by to musel do konce dotáhnout sjezd, pokud by měli tak hroší kůži. Měl jsem pocit, že zejména Michal Hašek si uvědomuje, v jaké situaci se strana i jeho výrazným přičiněním nachází a co to pro něj znamená,“ konstatoval.

„Nedovedu si představit, že by po ÚVV pokračovali. Pokud se do té doby pro odchod nerozhodnou – a to pro ně nebude dobré vysvědčení - myslím si, že s tím přijde mnoho a mnoho členů. Už teď je takových stanovisek velké množství a bude jich enormně velké množství,“ doplnil Štěch.

ČT24.cz O DĚNÍ V ČSSD:

Čtvrtek 31. října

Středa 30. října:

Úterý 29. října:

Pondělí 28. října:

Neděle 27. října: