Sobotka zůstává šéfem ČSSD, výzvu k rezignaci nepřijal

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nepřijal výzvu předsednictva strany k rezignaci na předsednický post. Nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem Zemanovců. Jako předseda může být odvolán jen v tajné volbě ústředního výkonného výboru. Pokud se ústřední výbor sejde a toto rozhodnutí přijme, je to Sobotka připraven respektovat. Předsednictvo dnes vyřadilo Sobotku z týmu vyjednávajícího o vzniku vládní koalice. Nahradil ho zde bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Podle informací ČT Sobotka požadoval, aby skončilo celé vedení strany, pokud má on rezignovat. Předsednictvo je podle Sobotky příliš úzké grémium na to, aby „porušilo určitou dohodu s voliči“. Jako předseda se zodpovídá sjezdu strany nebo může být odvolán v tajné volbě ústředního výkonného výboru, připomněl. Pokud se ÚVV sejde a takové rozhodnutí přijme, je ho Sobotka připraven respektovat. Na příští týden chce svolat grémium.

Reakce Bohuslava Sobotky:

„Dnešní usnesení, které přijalo předsednictvo sociální demokracie, pokládám za chybné. Jsem připraven vůči sjezdu sociální demokracie nepochybně vyvodit zodpovědnost. Nicméně nebudu rezignovat na základě dnešní výzvy, kterou v hlasování přijala většina členů předsednictva, protože chci na půdě sociální demokracie i nadále hájit hodnoty, kterým věřím.“

Sobotka tedy zřejmě zůstane předsedou sociální demokracie až do volebního sjezdu strany. Do vyjednávání o budoucí vládní koalici už ale nezasáhne. „Budu o průběhu tohoto vyjednávání jako hlavní pověřený vyjednávač samozřejmě informovat také Bohuslava Sobotku,“ uvedl v Událostech Michal Hašek. Vedle něj jsou v týmu Jeroným Tejc, Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Hašek očekává, že se vyjednávání o nové vládě rozjedou hned zítra.

S návrhem usnesení o odstoupení Sobotky přišel Onderka

„Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD,“ stojí v usnesení, které navrhl brněnský primátor Roman Onderka. „Je potřeba sebereflexe. Z toho důvodu jsem dal usnesení, aby šéf strany Sobotka odstoupil z funkce. Pomyslný pohár přetekl,“ potvrdil primátor. 

Onderka odmítl, že by byl ovlivňován vlivnými Zemanovci Martinem Nejedlým a Vratislavem Mynářem. Jeho návrh prý nebyl veden „tajnými chodbičkami“. Zkritizoval přitom údajně autoritativní rozhodování stranického grémia a volební kampaň, která podle něj byla Sobotkovou „one man show“.

Pro usnesení hlasovalo 20 ze 33 členů předsednictva. „Hlasovalo se veřejně a jmenovitě a předpokládám, že seznam bude záhy zpřístupněn médiím,“ uvedl večer Sobotka.

Indicie k tomu, že se jej někteří spolustraníci pokusí z čela strany sesadit, měl prý Sobotka už od srpna. Tehdy ho ústřední výbor odsouhlasil jako lídra pro povolební vyjednávání. „Už tehdy jsem byl informován o tom, že okamžitě po volbách přijde další pokus, abych byl odstraněn z čela strany. Přišlo by to, i kdybychom získali 22, 25 nebo 27 procent. Vždycky by se našly důvody.“

  • „Vyjednávací pozice ČSSD je teď velice slabá. Největší obavy měli všichni z toho, že hlavním nestabilním prvkem bude hnutí ANO a nyní vidíme, že se nejtradičnější strana rozpadá hned druhý den voleb,“ poznamenal k vývoji v ČSSD komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. 
  • „Skoro cítím potřebu se Andreji Babišovi omluvit za to, jak jsme ho v posledních týdnech zpochybňovali jako člověka, který dokáže řídit politickou stranu a přivést ji do vlády. Ono se teď ukazuje, že hlavně on může být tím stabilizujícím faktorem české politiky,“ dodal politolog Lukáš Jelínek.

Babiš pokáral ČSSD za destabilizaci politické scény

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš současné dění v sociální demokracii tvrdě kritizuje. Podle něj se ukazuje, že polistopadovým stranám jde o peníze a moc. „Musím říct, že jsem šokován, co se děje v ČSSD. Tato strana, vítěz voleb, destabilizuje naši politickou situaci a doufám, že její voliči sledují, co se tam děje, a že pochopili, že polistopadovým stranám jde jen o moc a peníze. Sociální demokracie by měla vzít odpovědnost vítěze voleb a ukázat národu, že je jednotná. Pokud se ČSSD rozdělí, zradí své voliče, a ti se pak musí zeptat sami sebe, koho vlastně volili.“ (více zde)

Hašek jednání v Lánech nakonec potvrdil. Sobotka: Asi si byli pro instrukce

Předsednictvo ČSSD celé odpoledne jednalo o výsledku předčasných voleb, který je uvnitř strany vnímán jako velice neuspokojivý. Povolební dusno ještě přiživila noční schůzka Haška, Tejce a Škromacha s prezidentem Zemanem. Informoval o ní server Česká pozice. Sobotka o jejich setkání nevěděl. „Mrzí mne, že jsem o ní, pokud proběhla, nebyl ani já ani další členové vedení informováni. Asi si byli pro instrukce,“ řekl dnes Sobotka.

Hašek nejdřív setkání se Zemanem popíral, po večerním předsednictvu ho ale potvrdil. V Lánech byli také plzeňský hejtman Milan Chovanec, někdejší šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a další prezidentův příznivec Zdeněk Škromach.

  • „Kdyby se jim podařilo odstranit Bohuslava Sobotku a sestavit vládu, sociální demokracie si zadělává na to, že bude jednou jako ODS – to znamená bojovat o zázračných sedm procent. Pokud někdo čeká v zákrytu a pak se chce vyhoupnout a stát se premiérem, je to na hranici čitelnosti demokratického systému. Sociální demokracie si zahrává se svou budoucností,“ uvedl šéfredaktor Respektu Erik Tabery.
  • „Dnešní jednání má přímou souvislost s tím včerejším v Lánech, kde se mělo domluvit dnešní předsednictvo a další angažmá - vláda s ANO a lidovci a Andrej Babiš ministrem financí. Nepřímo z toho vyplývá, a to také prý bylo domluveno, že dnes Sobotka ve funkci skončí. Premiérem bude Hašek. Toto je scénář. Je tam ale jedna slabina – nejsem si jist, zda se někdo z hradního křídla zeptal pana Babiše, jak se k tomu staví on. A v tom může být velká překážka. Kdyby Babiš řekl NE, tak pan Hašek a jeho parta půjde úplně stejně od válu jako pan Sobotka,“ dodal komentátor Práva Alexandr Mitrofanov.

Napjatou atmosféru ve vedení sociální demokracie, která v sobotu skončila s nejhorším volebním výsledkem od vzniku samostatné České republiky, dokládají i slovní střety před začátkem zasedání, kdy na sebe před Lidovým domem pokřikovali například neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Dienstbier a místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Slovní výměna mezi Jiřím Dienstbierem a Zdeňkem Škromachem (zdroj: ČT24)

Sobotka chce na jaře volební kongres strany

Před jednáním předsednictva označil Sobotka za hlavní příčinu volebního neúspěchu ČSSD nejednotnost strany, sociálním demokratům podle něj mohla také uškodit podpora Rusnokovy vlády. Sobotka chce, aby se v březnu uskutečnil volební sjezd ČSSD, na kterém všichni z vedení strany požádají o obnovení mandátu.

Sociální demokracie podle Sobotky potřebuje hlubší debatu o výsledku voleb, který považuje za varovný prst od voličů všem standardním stranám. Se sjezdem není možné čekat „mimo jiné proto, aby se ukončila ona schizofrenie, která ve straně panuje v důsledku toho, že jsme neustále atakováni ze strany Zemanovců a je tady snaha sociální demokracii vnitřně rozbíjet,“ uvedl Sobotka. Reflektovat výsledky voleb by měl sjezd i podle Škromacha. „Je potřeba určitá sebereflexe a podívat se občas sami na sebe do zrcadla,“ řekl Škromach.

Zároveň se Sobotka ohradil proti výroku statutárního místopředsedy ČSSD Michala Haška, který dnes řekl, že kdyby byl předsedou sociální demokracie a dostal ve volbách 20,5 procenta, oznámil by rezignaci. „Já si myslím, že to je do značné míry jistý alibismus ze strany Michala Haška, protože on je řadu let ve vedení sociální demokracie. Nepochybně měl jako statutární místopředseda řadu možností její politiku ovlivnit a těžko se teď může tvářit, že s politikou sociální demokracie nemá nic společného,“ nechal se slyšet Sobotka.

Sobotka: ČSSD uškodila nejednotnost i podpora Rusnokovy vlády

Vedle nejednotnosti Sobotka za nejhorším volebním výsledkem ČSSD od vzniku samostatné České republiky vidí také to, že voliči stranu „hodili do jednoho pytle“ s ODS a TOP 09 a sociálním demokratům se nepodařilo dostatečně odlišit. Plánovaná jednobarevná vláda s podporou komunistů podle Sobotky neměla na odliv voličů zásadní dopad.

„Já si myslím, že to, co nám možná spíše uškodilo, bylo to, že jsme byli logicky spojováni s vládou Jiřího Rusnoka, a jak se ukázalo na výsledku SPOZ, tak ta vláda mezi občany zase tak pozitivně vnímána není,“ vyjádřil Sobotka své přesvědčení. Připomněl tak další otázku, v níž byla ČSSD rozdělena. Sobotka byl dlouho k podpoře úřednického kabinetu velmi skeptický a způsob vzniku této vlády kritizoval. Naopak Hašek a velká část strany byli pro podporu Rusnokova týmu, který ji nakonec od ČSSD dostal.