Sobotka: Puč byl připraven před volbami, stáli za ním lidé z ČSSD, ne Zeman

Praha - „Byl to puč se vším všudy,“ řekl v Hyde Parku ČT24 předseda ČSSD Bohuslav Sobotka k výzvě ke svému odstoupení. „Usnesení bylo připravováno už před volbami,“ dodal Sobotka. Za hlavní iniciátory přitom označil právě účastníky tajné schůzky s prezidentem Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha. „Tu spojku na Hrad tam v tuto chvíli nevidím,“ myslí si Sobotka, který je přesvědčen o tom, že Miloš Zeman snahu o destabilizaci ČSSD nemá. „Není možné, aby parlamentní strany byly řízeny prezidentem republiky,“ řekl Sobotka, který je přesvědčen, že ČSSD není stranou, která by bezmezně podporovala prezidenta, stejně jako Miloš Zeman není člověkem, který by tahal za nitky uvnitř ČSSD.

„ČSSD bude tím, kdo vybere kandidáta na premiéra, ten vybere kandidáty na ministry a pan prezident by to měl respektovat,“ upřesnil Sobotka. Upozornil také, že ČSSD je autonomní stranou a odmítl snahu Miloše Zemana ovlivňovat vnitřní záležitosti ČSSD. Připustil ale, že takovéto snahy měli někteří Zemanovci. „Mynář a Nejedlý se scházeli se členy ČSSD a snažili se je ovlivňovat,“ řekl Sobotka. Otázkou ale podle něj je, zda jednali sami za sebe, nebo z vůle prezidenta. „Já doufám, že se to nepotvrdí,“ řekl Sobotka k možnému angažmá prezidenta na současných problémech sociální demokracie.

  • „Prezident republiky by neměl zasahovat do vnitřních věcí politických stran,“ upozornil Sobotka.

Sociální demokraté se podle Sobotky k některým Zemanovým krokům vyjadřují kriticky a do budoucna jsou připraveni také omezit pravomoci prezidenta. „To, co tu máme, je taková napůl prezidentská republika,“ kritizoval Sobotka vládu dosazenou prezidentem, která nejen nezískala důvěru poslanců, ale jejímž ministrům se navíc nepodařilo získat důvěru voličů. „Pokud si chce udržet tento rozsah moci, tak to, co udělali kolegové s tím nepovedeným pučem, oddálí koaliční vyjednávání a mohlo by mu vyhovovat,“ připustil na adresu Miloše Zemana Sobotka.

  • „Máme vládu bez politického mandátu, jejímž ministrům navíc nedali voliči důvěru, proto by měla být nová vláda sestavena co nejdříve,“ upozornil Sobotka

Odchod předsedy by pučisté požadovali, i kdyby volby pro ČSSD dopadly lépe

To, že jeho odvolání bylo dlouho připravované, dokazovalo podle Sobotky chování účastníků zasedání předsednictva. Ti, kteří později usnesení navrhující odstoupení předsedy ČSSD odhlasovali, se podle Sobotky diskuze vůbec neúčastnili. „Ta většina byla předem dohodnutá, nevznikla spontánně z diskuse,“ soudí z jejich chování Sobotka. K odstoupení by ho kolegové prý vyzvali, i kdyby ve volbách ČSSD uspěla mnohem lépe.

„Myslím, že na tom, že se sejdou, byli dohodnuti předem,“ potvrzuje Sobotkovu domněnku i předseda Senátu Milan Štěch, který předpokládá, že s prezidentem mohli sociální demokraté chtít mluvit třeba o povolební podpoře Zemanovců. „Domnívám se, že museli počítat s tím, že po volbách budou jednat tak, aby vytvořili po volbách podmínky příznivé pro pana Haška,“ myslí si Štěch.

„Já tomu říkám hodně hloupý a upocený puč,“ poukázal Sobotka také na to, že rozkol v sociální demokracii nastal v tu nejhorší dobu, „když jsou na sociální demokracii upřeny zraky nejen jejích voličů, ale všech občanů této země.“

„Já se snažil dělat vše pro udržení jednoty v ČSSD, možná to ale byla chyba,“ připustil Sobotka, který sice nesouhlasil už s některými dřívějšími kroky Michala Haška, veřejně se ale k jeho kritice neodhodlal. Předseda ČSSD také přiznal, že si mezi své nejbližší spolupracovníky nejspíše vybíral špatné lidi. „Přitom ještě před volbami tvrdili, že mě podporují,“ řekl k tomu Sobotka.

„Odejděte, ČSSD nechce nést odpovědnost za vaše chyby“

Lidé na dnešní demonstraci v Brně na Sobotkovu podporu požadovali odchod aktérů tajné schůzky v Lánech. „Já s nimi souhlasím,“ uvedl Sobotka. „Měli by odejít z vedení strany, určitě by to pomohlo sociální demokracii,“ dodal. Pokud se k rezignaci nerozhodnou sami, bude muset rozhodnout ústřední výbor strany, odcházet ze strany ale podle Sobotky pučisté nemusí. „Já nejsem příznivcem vylučování ze strany, to je takové bolševické,“ myslí si Sobotka.

„Já si myslím, že to vzepjetí našich členů, které reagovalo na pokus o puč, by mělo být podnětem ke katarzi,“ vyzval Sobotka. ČSSD se podle něj musí změnit, třeba výběr kandidátek by Sobotka raději viděl na principu přímých primárek, impulzem ke změně by pak měl být i volební sjezd na jaře příštího roku.

Koalice s ANO a lidovci: dokáže se shodnout na programu?

„Já musím říci, že vidím mnohem lepší programové průniky, než kdyby tu byla ODS a TOP 09.“ Programové průnik s KDU-ČSL vidí Sobotka třeba v ohledu rušení druhého důchodového pilíře. S tím ale nesouhlasí ANO, které má naopak se sociální demokracií stejný názor na církevní restituce. Zde se naopak zásadně rozchází s lidovci, kteří považují církevní restituce za jednoznačně uzavřenou kapitolu. Možností je i menšinová vláda ČSSD za podpory těchto stran. „Kdyby těch poslanců bylo třeba 70, tak by to bylo realističtější,“ myslí si Sobotka, který preferuje účast všech partnerů přímo ve vládě.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

ČT24.cz O DĚNÍ V ČSSD:

Středa 30. října:

Úterý 29. října:

Pondělí 28. října:

Neděle 27. října: