Němcová: Slibovali fungující stát a den po volbách rozložili sami sebe

Praha - Krize v ČSSD už rezonuje i v ostatních stranách, které v předčasných volbách překročily hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Miroslava Němcová ke kritice využila předvolební slogan ČSSD, na kterém oranžoví slibují prosadit fungující stát. První den po volbách ale rozložili sami sebe, nešetřila sociální demokraty volební lídryně ODS.

„Spolu s panem prezidentem ohrozili celou zemi směrem k nestabilitě hospodářské i politické. Megapodvodně se chovali ke všem voličům, před kterými předstírali, že jsou jednotní, a co teď s tím?“ položila řečnickou otázku v rozhovoru pro ČT Němcová. Vyzvala sociální demokraty, aby jasně dali najevo, co v nejbližší době zamýšlejí. Rozklad ihned po volbách podle ní bere sociálním demokratům mandát minimálně na 10 let.

Jako „podraz“ na voličích vnímá krizi v ČSSD i místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vítěz voleb se má vší energií věnovat sestavování silné a akceschopné vlády. „Místo toho se věnují domácím zabijačkám,“ dodal pro ČT Kalousek.

Potenciální partneři se v situaci ČSSD neorientují

Pavel Bělobrádek se z pozice potenciálního koaličního partnera chce sejít jak s předsedou Bohuslavem Sobotkou, tak prvním místopředsedou Michalem Haškem, aby mu vyjasnili situaci v ČSSD. Pokud se situace nezpřehlední, nemá podle předsedy KDU-ČSL smysl dále jednat. „Dokud situace nebude vyjasněna a celý poslanecký klub ČSSD nebude jednotný, nemá smysl vyjednávat. Pak se totiž ztrácí hlasy i pro potenciální koalici,“ míní Bělobrádek.

  • Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zdroj: ČT24
  • Miroslav Kalousek zdroj: ČT24

Andrej Babiš za ANO 2011 nechtěl situaci příliš komentovat před středečním jednáním výboru a poslaneckého klubu, situaci ale považuje za nepřehlednou. „Oni vlastně podvedli své voliče, a kdyby voliči volili nás, mohli jsme vyhrát a mohlo to být bez problémů,“ komentoval dění v ČSSD. Podvod na voličích vidí v tom, že ČSSD slibovala jednotnost a druhý den po volbách „je tam válka“. Vyzval je k zodpovědnosti vítěze voleb.

Vojtěch Filip (KSČM) vyjádřil nelibost nad spory uvnitř ČSSD, příčinu vidí v nenaplněném volebním očekávání. Nabádá ale sociální demokraty, aby si uvědomili především pozici vítěze voleb a zodpovědnost za formování budoucí vlády. Jednat by společně měli příští týden.

Okamura chce co nejrychleji stabilní vládu

Předseda Úsvitu Tomio Okamura se do vnitřních věcí sociálních demokratů vměšovat nechce. Doufá jen, že se ostatní politické strany „pochlapí“ a co nejrychleji vznikne stabilní vláda, která „bude ku prospěchu všech občanů ČR“.

Politické reakce na krizi v ČSSD ve speciálu ČT24 (zdroj: ČT24)