Hašek hodlá jednat s ANO a lidovci sám, ti chtějí vysvětlit dění v ČSSD

Praha - První místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek na nic nečeká, po prosazení výzvy Bohuslavu Sobotkovi, aby odstoupil z čela strany, se vrhnul sám na vyjednávání o podobě nadcházející vlády. Serveru Novinky.cz Hašek sám potvrdil, že předsedu volebně druhého nejúspěšnějšího hnutí ANO 2011 Andreje Babiše už požádal o schůzku, stejně tak i šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Sobotka ovšem ohlásil, že z titulu předsedy ČSSD povede vlastní jednání o nové vládě, na čemž se už také domluvil se šéfem hnutí ANO. Babiš se nechal slyšet, že by jeho hnutí tolerovalo nebo by mohlo spolupracovat s vládou ČSSD a KDU-ČSL. Prohlásil to pro Aktuálně.cz. Bělobrádek avizoval, že před jednáním by rád slyšel od Haška i Sobotky reference o situaci v sociální demokracii. Nepřehledné připadá dění v ČSSD i Babišovi.

„Kontaktoval jsem pana Babiše s žádostí o schůzku, až se vrátí ze zahraničí,“ cituje server Haškova slova s dodatkem, že se stejným požadavkem se obrátil i na lídra KDU-ČSL. Schůzky týkající se budoucího vládního projektu mají podle něj začít už v úterý. O rozkolu v ČSSD více zde.

Lidovci chtějí znát dění v ČSSD

Předsednictvo KDU-ČSL deklarovalo ve svém prohlášení připravenost strany k jednání s možnými koaličními partnery, vyčká ale na vyjasnění situace v ČSSD. „Budeme vyčkávat do té doby, než bude jasné, zda bude jednotný klub sociální demokracie. Protože kdyby nebyl, pak nemá další vyjednávání smysl, mohli bychom se totiž dostat do nějaké křehké většiny, a to nechceme,“ řekl České televizi šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Sobotku s Haškem vyzval k setkání, kde by mu oba vyjasnili dění v ČSSD.

Babiš: Umím si představit, že se domluvíme

Vládu by podle předsedy hnutí ANO měly tvořit ČSSD a KDU-ČSL, připustil možnost tolerance takové vlády. Umí si prý představit, že se zmíněné strany domluví na nějaké spolupráci. O směrování povolebních vyjednávání se chce Babiš poradit s poslanci nově zvolenými za jeho hnutí. „Ano, kontaktovali mě i pan Sobotka i pan Hašek. Nemůžu s nimi jednat bez toho, aby se k tomu vyjádřili naši poslanci a výbor. Pro nás je situace v ČSSD nepřehledná,“ dodal pro ČT k posledním událostem u vítězů voleb. Poslanci a výbor projednají další postup ve středu odpoledne. Mluvčí hnutí Radka Burketová citovala Babišova slova, podle nichž hnutí „s účastí ve vládě nepočítá“.

S novou poslaneckou funkcí se Babiš nehodlá vzdát ani vedoucího místa v Agrofertu. To se týká i Jaroslava Faltýnka, člena představenstva Agrofertu a místopředsedy ANO. „Naše další pozice ve firmě je teď předmětem jednání, sedí nad tím naši právníci, kteří se postarají, aby řešení bylo v souladu se zákonem. Ale já jsem Agrofert přestal normálně řídit už na začátku předvolební kampaně, řídím ho sporadicky. Manažeři se na mne obracejí, když potřebují slyšet můj názor. Jinak vedení funguje beze mne,“ dodal pro Aktuálně.cz.