Zaorálek: Schůzku i impuls k odstranění Sobotky mi potvrdil účastník

Praha – Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v úterních Událostech, komentářích ČT uvedl, že hovořil s konkrétním účastníkem o domnělé sobotní schůzce části vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem. Za zády předsedy strany Bohuslava Sobotky se údajně měl domlouvat jeho odsun z vyjednávacího týmu. Člen předsednictva Michal Hašek, o kterém se mluví jako o jednom z aktérů, to opakovaně popřel. Zaorálek je ale podle svých informací osobně přesvědčen o opaku. „Dokonce jsem mluvil i s jedním účastníkem, který mi sdělil, že na ní Miloš Zeman mluvil o důvodech, proč musí být Bohuslav Sobotka odstraněn z funkce hlavního vyjednavače,“ zmínil Zaorálek.

Místopředseda strany, který se ve sporu zastal Sobotky, si podle svých slov zatím třídí informace. Spolu s dalšími členy vedení prý už má konkrétnější představu, zda utajené setkání skutečně proběhlo. „Já neznám roli těch jednotlivých protagonistů, jakým způsobem se k tomu mohli dostat. Do toho jasný vhled nemám, ale více z nás už má představu, jak se ty události děly,“ naznačil Zaorálek.

Podle Zaorálka se pomalu potvrzují dosavadní spekulace o tom, že zatímco šéf strany v sobotu večer seděl ve studiu ČT v debatě s ostatními lídry, část stranického vedení odjela kolem 20. hodiny na schůzku organizovanou prezidentem. Druhý den následovalo jednání předsednictva, kde dvě třetiny straníků odhlasovaly odchod Sobotky z vyjednávacího týmu a také výzvu k odstoupení z funkce lídra. Sobotka to ale odmítl.     

Podivuhodný dojem přinesla konfrontace místopředsedy Haška, který na obrazovkách ČT několikrát odmítl, že by o jakékoliv podobné večerní schůzce věděl. Ještě předtím ale přiznal člen předsednictva Milan Chovanec, že on sám byl na schůzku pozván čtyři dny předem někým z vedení sociální demokracie a zúčastnil se jí. Jako jediný tak zatím schůzku veřejně přiznal.

Hlasování předsednictva ČSSD, které Sobotku odstranilo z vyjednávacího týmu, ale podle něj nebylo důsledkem jednání v Lánech. „Je naprostý nesmysl, že by ta schůzka (s prezidentem Zemanem) byla realizovaná na základě volebního výsledku. Dostal jsem čtyři dny před ní pozvánku,“ řekl Chovanec. Termín mu prý sice nepřišel ideální, ale pozvání od prezidenta se neodmítá. Domnívá se, že následné hlasování předsednictva o Sobotkovi by se konalo bez ohledu na schůzku s prezidentem.

„Pokud by někdo takto veřejně lhal, musí odejít“

Chovancova slova ale fakticky během Událostí, komentářů vyvracel právě Zaorálek. Má prý svědka, který se měl schůzky účastnit – a jméno Bohuslava Sobotky v souvislosti s odstraněním z vyjednávacího týmu bylo skutečně jejím obsahem. „Je evidentní, že někdo z nich lže. Podle všeho, já bych řekl, že pokud někdo lhal předsednictvu i veřejnosti a prokáže se to, tak by měl z politiky odejít. Zatím věřím víc těm, kteří říkají, že ta schůzka proběhla,“ dodal Zaorálek.

Milan Chovanec, plzeňský hejtman, nově zvolený poslanec:

„Já jsem byl na tuto schůzku pozván čtyři dny před vlastní schůzkou. Nešel jsme do Lán v době, kdy bylo rozhodnuto o výsledku voleb. Bylo mi řečeno, že jsem zván do Lán a ve své podstatě jsme neprobírali nic z toho, co vy dedukujete… Já jsem slyšel jenom to, že koho sociální demokracie navrhne, ten bude panem prezidentem jmenován. To je vše, co já k tomu mohu říct. Nebudu dál sypat sůl do ran sociální demokracie. My si tu věc vyřešíme uvnitř. A myslím, že ji dokončíme 10. listopadu na ústředním výboru.“

Michal Hašek, statutární místopředseda strany:

„Nevím. Pozvěte si sem zítra pana Chovance a zeptejte se ho na to. Vůbec nebudu spekulovat na tato témata. Popatnácté vám říkám, že žádná taková schůzka s panem prezidentem nebyla.“

  
Haškovi se dnes sice rozpadl tým, který měl bez účasti lídra strany Sobotky jednat o podobě budoucí vlády, šéfem poslaneckého klubu ČSSD byl však zvolen Haškův spojenec Jeroným Tejc. Klub také přijal výzvu, aby se Sobotka jednání o sestavení vlády zúčastnil. O složení nového týmu rozhodne grémium strany ve čtvrtek.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)