Zaorálek: Odmítám dělat ze Sobotky obětního beránka

Praha - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek odmítá strategii obětního beránka. Řekl to v České televizi v souvislosti s výzvou předsednictva, aby předseda strany Bohuslav Sobotka rezignoval. „Nejradši bych se voličům omluvil. Výsledek byl neúspěch, ale řešení nemůže být, že se zbavíme předsedy a pojedeme dál,“ uvedl. Senátor Jiří Dienstbier zase řekl, že rozhodnutí předsednictva považuje za podpásovku party podrazáků.

„Je to nesmyslné. Nesouhlasím s tím. Bude se o tom ještě jednat. Jak na úrovni ústředního výboru, tak i moravskoslezské organizace,“ řekl Zaorálek, který je ve vyjednávacím týmu sociálních demokratů. Domnívá se, že rozhodnutí předsednictva nic neřeší. „Tohle není sebereflexe, kterou bychom potřebovali,“ uvedl s tím, že si nemyslí, že by dnešní jednání statutárního místopředsedy Michala Haška, který Sobotku ve vyjednávacím týmu nahradil, bylo spontánní. „Mám o tom velké pochyby,“ dodal.

Zaorálek považuje za předsedu strany stále Sobotku. Nepochopil by proto, kdyby ČSSD doporučila prezidentu Miloši Zemanovi jiné jméno pověřené sestavením vlády než právě Sobotku. Zeman však v rozhovoru pro časopis Týden prohlásil, že být na místě Sobotky, rezignuje. „Nesete-li odpovědnost za stranu, která nesplní svůj cíl, tak první na řadě je vždy předseda strany,“ uvedl prezident.

Dienstbier: Je to podpásovka

Zaorálek si myslí, že jde o pokračování sporů křídel uvnitř ČSSD, které se projevovaly už před volbami. „Je to vyústění předvolebních událostí, a nyní to vypuklo naplno. Nemělo se to ale stát, měli jsme hledat důstojné řešení,“ míní.

Podle Dienstbiera straně hrozí ztráta autonomie. Za usnesením podle něj stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu. Je to podraz, podpásovka,“ řekl.

Proti usnesení hlasovala i Hana Orgoníková. „Vždy jsem důvěřovala tomu, když Michal Hašek hovořil o tom, že předsedu podporuje, a skutečnost je jiná. Takže jsem zklamaná,“ řekla novinářům. Také podle stínového ministra školství Marcela Chládka je ukazování nejednotnosti jen chvíli po volbách chyba.

Grémium zůstává na Sobotkově straně

I když předsednictvo ČSSD vyzvalo šéfa strany Bohuslava Sobotku k rezignaci, ze jmenného záznamu hlasování vyplývá, že přinejmenším v grémiu, tedy nejužším vedení strany, má Sobotka stále nadpoloviční podporu. Zatímco celkově hlasování skončilo 20 ku 13, mezi členy grémia byl poměr pět ku třem.

Hlasování členů grémia o výzvě předsednictva k rezignaci Bohuslava Sobotky:
Bohuslav Sobotka NE
Alena Gajdůšková NE
Milan Chovanec ANO
Michal Hašek ANO
Martin Starec NE
Zdeněk Škromach ANO
Lubomír Zaorálek NE
Petr Vícha NE

Kompletní seznam členů předsednictva ČSSD a jejich hlasování

Někdejší šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc nyní členem grémia není. Pokud se ale v úterý znovu stane předsedou poslaneckého klubu, doplní počet členů nejužšího vedení sociální demokracie na devět. Poměr, vzato dle dnešního hlasování a postoje Tejce, by pak v grémiu byl pět ku čtyřem.

Za Sobotku se postavili Štěch i Falbr

Významnou oporu našel při jmenném hlasování Sobotka v osobě předsedy Senátu Milana Štěcha. Postavil se za něj také někdejší odborářský šéf a nynější europoslanec Richard Falbr, jednička kandidátky v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková, pražský sociální demokrat Karel Březina nebo středočeský Richard Dolejš.

Zastání Sobotka naopak nenašel na jihu Čech, hejtman Jiří Zimola a někdejší poslankyně Vlasta Bohdalová - jednička i dvojka zdejší kandidátky - byli proti němu, stejně jako stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Proti předsedovi strany se vyslovil také šéf ústecké ČSSD Radek Scherfer, dvojka karlovarské kandidátky Markéta Wernerová nebo brněnský primátor Roman Onderka, který usnesení předložil.

Vydáno pod