Být Sobotkou, rezignuji, zahřmělo z Lán

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes večer vyzval Bohuslava Sobotku k rezignaci na post šéfa sociální demokracie. Reagoval tak na nízký volební zisk ČSSD, která získala jen necelých 21 procent hlasů, i na dění v předsednictvu strany – to Sobotku v podvečer rovněž vyzvalo k odstoupení, Sobotka se tomu ovšem nepodvolil.

„Nechci vydávat žádná silná prohlášení, jen konstatuji, že v době, kdy jsem předsedou Strany práv občanů, a tato strana nedostala očekávaných pět procent hlasů, bylo to 4,4 procenta, tak jsem za svou samozřejmou povinnost považoval rezignaci,“ cituje prezidenta republiky server Týden.cz.

"Nesete-li odpovědnost za stranu, která nesplní svůj cíl, tak první na řadě je vždy předseda strany. Nu a ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii. Proto bych asi na místě předsedy Sobotky postupoval obdobně," konstatoval Zeman.

Hlava státu nyní očekává, že mu orgány strany doporučí, s kým má jednat o budoucnosti vlády. Zeman se chystá vybraného politika pověřit jednáním o sestavení kabinetu s politickým mandátem. „A buď uspěje, anebo neuspěje,“ dodal Zeman.

Zeman u Moravce mlčel: Znáte židovskou anekdotu?

Miloš Zeman byl již dnes v poledne hostem Otázek Václava Moravce, Sobotku v tu chvíli ovšem ještě k rezignaci nevyzval; konstatoval pouze, že vyjednáváním o vládě pověří toho sociálního demokrata, kterého mu doporučí předsednictvo. Sobotka přitom měl už v tu chvíli mandát od výkonného ústředního výboru strany, jež ho jako stranického kandidáta na premiéra schválilo na konci srpna, byť už v tu chvíli byla Sobotkova pozice rozkymácená.

Zeman tento mandát v poledne bagatelizoval: „Tyto deklarace samozřejmě sleduji. Nevím ale, jestli znáte starou židovskou anekdotu: Loučí se rabín na smrtelném loži se svým synem a říká: 'Synu, prozradím ti to největší tajemství života. Všechno je jinak.'“

Dnes odpoledne zasedlo předsednictvo strany, aby projednalo „utrpěné vítězství“ sociální demokracie v předčasných volbách. Brněnský primátor Roman Onderka na zasedání vyzval Sobotku k rezignaci na předsednický post, už dopoledne totéž požadoval statutární místopředseda Michal Hašek, jenž má k prezidentu Zemanovi blízko – jednal s ním už včera večer. Většina předsednictva po bouřlivém jednání nakonec schválila výzvu, aby Sobotka předsednické žezlo položil, šéf strany to ale odmítl s tím, že rozhodující roli má právě ústřední výbor strany.

Povolební boj v ČSSD (zdroj: ČT24)